Hírek
TV13
médiaajánlat
letölthető innen
tv13-mediaajanlat-2016.pdf
TV13
műsorstruktúra
TV13 műsorstruktúra
Élő adás
TV13 élő adás

Az önkormányzat a következő években is szükség szerint bővíti az óvodai férőhelyek számát, hogy a jövőben is kielégíthessen minden jogos igényt – foglalt állást a képviselő-testület decemberi ülésén. Az előrelátó tervezés azért fontos, mert a kerületben az újszülöttek száma hosszú ideje meghaladja az évi ezret, így nem mindegy, hogy milyen körülmények között telnek a kisgyer-mekek bölcsődés és óvodás napjai.

A magas színvonalú, szülői elégedettségre okot adó intézményhálózat fenntartásának igénye tükröződik az idei évre tervezett felújítási munkák esetében is. Idén három nagyberuházás indul, ezek összköltsége – kizárólag saját forrásból – csaknem 630 millió forint, közülük kettő érint gyermek-intézményt.


Az egyik a nyolcvanas években épült panelos szerkezetű Ugri-Bugri Bölcsőde (Vizafogó sétány 6.), melynek falain látszik már a kor. A gépészeti vezetékek is elöregedtek, az épület csapadék- és szennyvízelvezető rendszere nagymér-tékben elrozsdásodott. A munkák már korábban elkezdődtek, három éve az épületen belüli csapadékejtők cseréjével együtt elkészült az új lapos tető. Ám most már a belső felújítás sem elodázható. Mivel azonban ezt csak a bölcsőde szüneteltetése mellett lehet elvégezni, a gyermekek átmeneti elhelyezésével nyáron lesz rá lehetőség. Megújul a játszóudvar is, a homokozókat felújítják és árnyékolást kapnak, a játszószereket pótolják. A bölcsődét új mobilbútorokkal és piperetárgyakkal szerelik fel.

Az Újlipótvárosban található földszintes Hétszín Tagóvoda (Gogol utca 32.) még korosabb: negyvenkét éve épült. Ez a műszaki állapotában is érzékelhető, a felújítás szintén nyáron várható. A szükséges munkák elvégzésén túl – a megnövekedett gyermeklétszám és a jogos igények érdekében – felújítják a füves felületeket, a kültéri játékokat és megnövelik számukat is.

A harmadik kiemelkedő nagyságú felújítás a Hajdú utca 29. szám alatti irodaházat érinti. Mint ismert, az épület a XIII. Kerületi Közszolgáltató Zrt. műszaki bázisa és a helyi közterület-felügyelet székhelye, mely nemrég kibővült a közszolgáltató parkolási ágazatával, valamint a beruházó divíziójával és odaköltözött a karbantartóműhely is. Az épületre e nélkül is nagyon ráfér már a korszerűsítés a szükséges átalakításokkal együtt. Ez tavaly elkezdődött a belső – funkcionális – átalakításokkal, a homlokzati nyílászárók cseréjével és az emeleti irodahelyiségek klimatizálásával. Idén a tető kap korszerű hő- és vízszigetelést, ami jelentős mértékben javítja az épület hőmegtartását. Megújul a főbejárat is, funkcionálisan és esztétikailag megfelelő teret alakítanak ki az ügyfelek fogadására. A beruházás eredményeként megszűnnek a beázások, az épület energiaköltségei a fűtési szezonban és a nyári hűtési időszakban is csökkennek.


J. G.


Várhatóan tavasszal adják át a kívül és belül is teljesen felújított Nővér utcai házi gyermekorvosi rendelő és védőnői szolgálat eredendően 1950-ben elkészült épületét. A rendelő nagyjából 157 millió forintos rekonstrukciója tavaly szeptemberben kezdődött és kiterjed a gépészeti hálózat korszerűsítésére, az akadálymentesítésre, az udvar, a parkoló és az elő-kert felújítására. A Nővér utcában terhes- és kismama-tanácsadás és védőnői iroda is működik.


Tetőterasz mint homlokzat


Jó ütemben halad a Kassák Lajos utcai Meséskert Tagóvoda tavaly szeptember végén megkezdett felújítása. Mint arról már beszámoltunk, a hozzávetőleg 1,3 milliárd forintos rekonstrukció várhatóan egy évig tart, s a tervek szerint a gyermekek már idén szeptember elsejével birtokukba vehetik az új intézményt. A Meséskert a kerület egyik újabb olyan közintézménye lesz, mely a legenergiatakarékosabb épületkategóriát, az úgynevezett passzívházas technológiát képviseli a már átadott Jász utcai 100 lakásos önkormányzati bérház mellett. A passzívház egyik lényege a kompakt tömegformálás is, mely a környező beépítéshez is igazodik. Az óvoda egyszerű hasábformáját a nyílászárók funkció szerinti méret- és magasságkülönbségei teszik majd játékossá. A szinte azonos alaprajzú földszinten és első emeleten a cso-portszobák és a kiszolgálóhelyiségek lesznek, bizonyos funkciók pedig a második emeletre kerülnek. Az egyedi kialakítású tetőterasz az épület ötödik homlokzataként működik a városias beépítésű közegben, ahol biztonságos, árnyékolt játékra, pihenésre és tornára lesz lehetőség.

Öreg ovik fiatal köntösben

2016. március 3., csütörtök 12:00

Felújítások Három közintézmény alakul át 630 millióért

vissza…
Back (history)