Hírek
TV13
médiaajánlat
letölthető innen
tv13-mediaajanlat-2016.pdf
TV13
műsorstruktúra
TV13 műsorstruktúra
Élő adás
TV13 élő adás
vissza…
Back (history)

Befejeződött a nyári olimpia Rióban, egyre inkább látókörünkbe kerül egy másik kiemelkedő sportesemény: közeleg a 2017-es budapesti úszó-, vízilabda- műugró-, műúszó- és nyíltvízi világbajnokság. Fő helyszíne a Dagályfürdő területén épülő úszóaréna lesz, ami hazánk olimpiai pályázatának sikeressége esetén a 2024-es budapesti ötkarikás játékok vizes eseményeinek is a fő helyszíne lesz. A képviselő-testület legutóbb júniusi ülésén foglalkozott a beruházással, azt megelőzően pedig egy évvel korábban kapott részletes tájékoztatást a hosszú nevű, röviden: úszó-világbajnokság megrendezéséhez szükséges fejlesztési elképzelésekről.

A most júniusi ülésen Fürjes Balázs kormánybiztos arról számolt be, hogy a tervezettnél is gyorsabban halad a beruházás és a kerületet érintő infrastrukturális fejlesztések előkészítése, a munkák 2017. április végéig befejeződnek. A Dagály Úszóaréna alapépülete 6000 fős lesz, de a vb idején – ideiglenes lelátókkal kiegészítve – mintegy 15 ezren tudnak a lelátón elhelyezkedni. A többfunkciós uszoda világszínvonalú feltételeket biztosít. Kevesebb mint egy évvel a befejezés előtt az úszóaréna alapépülete már kétharmadában elkészült, a világbajnokság kiegészítő elemei, többek közt az ideiglenes lelátók negyede már áll. A beruházással párhuzamosan pedig elkészült a Dagály Strandfürdő és az úszóaréna előtti nagyjából egy kilométer hosszú árvízvédelmi gát.

A vb ideje alatt a Dagály strand területén egy ideiglenes vásár- és rendezvényteret alakítanak ki. A strandfürdő felújítására a kormány 4,8 milliárd forintos támogatást biztosít. A kivitelezés első ütemét idén szeptember és jövő június között, a többit 2017 őszétől 2018 tavaszáig valósítják meg. Kedvező hír a Dagály kedvelőinek: a vb után az uszoda- és strandkomplexum nyitva áll majd a nagyközönségnek. A kerületi és környező városrészekben élő gyermekek központi úszásoktató létesítménye lesz, edzőbázisa a magyar vizes sportoknak.


J. G.


Az úszó-világbajnoksághoz számos egyéb fejlesztés is szükséges. Így például a Dagály tömegközlekedéssel történő megközelítése a jövőben egyszerűsödik: a Forgách utcai metrómegállótól egy 500 méter hosszú gyalogos sétány vezet majd az uszodáig. Kivitelezése a nyáron elkezdődött, az egykori Láng Gépgyártól a Népfürdő utcáig tart; a Turbina utcában a gépjárműforgalom megmarad, a Karikás Frigyes utcától nyugatra kizárólag a gyalogosoknak lesz fenntartva. A koncepciótervet az önkormányzat készítette el, és ő is az építtető, 478 millió forintos költségét pedig az állam biztosítja.

A Népfürdő utca felújítása még ez év végéig, a Vizafogó utca rekonstrukciója 2017 márciusa és júniusa között valósul meg. Állami és fővárosi finan-szírozásban gyalogos és kerékpáros híd épül a Rákos-patak felett a Népfürdő utcai, valamint az újonnan kialakuló, a Kossuth tértől az Árpád hídig húzódó Duna-parti sétány forgalmának átvezetésére. Kifejezetten a vb alatti meg-növekvő tömegközlekedési kapacitásra tekintettel 16 új és felújított pontont helyeznek el a Duna mentén, közvetlen kapcsolatot teremtve a verseny, az edzés és a kiegészítő rendezvény helyszínei között.

Fiatalos, európai környezet

2016. szeptember 1., csütörtök 15:00

Úszó-vb Jó ütemben épül a Dagály aréna és a sétányok