Hírek
TV13
médiaajánlat
letölthető innen
tv13-mediaajanlat-2016.pdf
TV13
műsorstruktúra
TV13 műsorstruktúra
Élő adás
TV13 élő adás
vissza…
Back (history)

Az önkormányzat október 5-én negyedik alkalommal adta át a XIII. Kerületi Építészeti Díjat, melyet ezúttal Kóris János DLA, Ybl- és Pro Architectura díjas alkotó vehetett át. Az elismerést eddig is a kortárs magyar tervezők legjobbjai közé tartozóknak ítélték oda, elsőként Finta József Kossuth-, utána Nagy Csaba Ybl-, tavaly pedig Bálint Imre DLA, Ybl-díjas építészeknek, mint a városrészben az elmúlt évtizedekben megvalósult, kiemelkedő színvonalú házak tervezőinek. Ahogy az eddigi díjazottak, úgy Kóris János is maradandót és újszerűt alkotott a kerületben is: ő jegyzi a Béke téri polgármesteri hivatal 2001-ben átadott új épületszárnyát és az Árpád híd lábánál emelt Fővárosi Levéltárat. Az elismerést az immár hagyományosnak mondható helyszínen, a Radnóti Miklós Művelődési Központ (RaM) aulájában adta át dr. Tóth József polgármester.

Megnyitójában Csohány Klára kerületi főépítész emlékeztetett arra, az Építészet Világnapjának idei mottója: Tervezz egy jobb világot! A városrészben emelt házak és az eddigi díjazottak – köztük Kóris János – alkotásai már ezt megelőzően is hűen igazodtak ehhez a gondolathoz.

„Épületben és megbízásban nem válogatok, bár könnyűszerkezetű házat nem szívesen terveznék” – idézte fel Kóris János egy korábbi megjegyzését Fegyverneky Sándor volt XIII. kerületi, majd egy ideig országos főépítész. Hangsúlyozta, ahol Kóris János a tervező, ott nincs szükség belsőépítészre, az az épület kész van kívülről, belülről. Felidézve pályaútját elmondta, 1971-től 1990-ig az IPARTERV tervezője, majd 1998-ig az Országos Műemlékvédelmi Hivatal vezető építésze volt. Eközben 1994-től alapító vezetője a Budai Építész Műhelynek és aktív oktató: 1998-tól a budapesti műegyetem adjunktusa, majd docense, 2009-től címzetes egyetemi tanár.

Kóris János 1985-ben a Konsumex budai üzletháza, 1988-ban a Vasarely Múzeum tervezéséért Ybl-, majd 1993-ban a Párizsi Világörökség kiállításon, az UNESCO palotában felépített hollókői pavilonért pedig Pro Architektúra Díjban részesítették. A Béke téri polgármesteri hivatal új szárnya és a Fővárosi Levéltár Teve utcai épülete is felhívta magára a szakmai közvélemény figyelmét kiváló építészeti minőségével, markáns megjelenésével és a környezetéhez való harmonikus illeszkedésével.

A díjazott – megköszönve a kitüntetést – azt mondta: azért örül ennek az elismerésnek, mert elég hosszú idő telt el a Béke téri épület átadása óta, s azt másfél évtized alatt vagy után sem kellett átalakítani, meg tudta őrizni saját, eredeti arculatát. Az épület „elkezdte élni a maga életét” és mindenki látja, hogy a terv bevált. Persze ehhez a megbízó önkormányzat partneri hozzáállása is kellett. A polgármesteri hivatal új szárnya visszaigazolja a tervező elkép-zeléseinek helyességét: az építész ugyanis nem önmagának, hanem egy közösségnek tervez, ezért nem csak esztétikumban kell gondolkodnia.

Az önkormányzati díjátadón Solymos Sándor DLA, Ybl-díjas építész a XIII. kerületi kortárs építészet az elmúlt évtizedben című – az Építészet Világ-napjához kapcsolódó – kiállítás megnyitójában úgy vélekedett, a városrészben megvalósult építészeti alkotások a világ élvonalába tartoznak. Ilyen a legutóbb átadott Kassák Lajos utcai Meséskert Tagóvoda is, amely immár a második passzív minősítésű – azaz rendkívül környezettudatos – épület a városrészben, és közintézményként ugyancsak párját ritkítja a közép-kelet-európai régióban. A kerületben átadott iroda-, lakó- és közösségi házak naprakészen követik a nemzetközi tendenciákat, a posztmodern utáni dekonstrukciós stílust: 2001. szeptember 11-ével az építészet is a fordulópontjához érkezett, a „Ground Zero látványával, emlékével” elindult új irányzatok meghatározó alakítója immár a digitalizáció és annak szimbólumai. Ez azt is jelenti, hogy az épületeken megjelentek a vonal- és a QR-kódszerkezetű homlokzatok. A XIII. kerületben tervező alkotók is követik ezeket, erre több példát is láthatunk, ilyen a Meséskert Tagóvoda látványképe is.

A RaM-ban „debütált” vándorkiállítás egyébként október közepétől a kerület több kiállítóterében is megtekinthető majd. A díjátadón közreműködő Járdányi Gergely Liszt-díjas nagybőgőművész zongorakísérettel adott elő zenei műsort.


Kamarai nívódíj a passzívháznak


Újabb elismerést, a Budapesti Építész Kamara Nívódíját is magáénak tudhatja a Nagy Csaba által tervezett, két éve átadott Jász utcai százlakásos passzívház. Az átadás a kerületi eseménnyel szinte egy időben, október 3-án, az Építészet Világnapján volt, melyet 1998 óta minden október első hétfőjén ünnepelnek. A kamarai nívódíjat négy másik alkotással együtt ítélték oda az önkormányzati bérháznak. Csak emlékeztetőül: a Kassák Lajos utcai Meséskert Tagóvodát is Nagy Csaba és irodája tervezte.


Kálmán Attila


Újszerű, élhető léptékek

2016. október 13., csütörtök 11:00

XIII. Kerületi Építészeti Díj Kóris János kapta az idei elismerést