Hírek
TV13
médiaajánlat
letölthető innen
tv13-mediaajanlat-2016.pdf
TV13
műsorstruktúra
TV13 műsorstruktúra
Élő adás
TV13 élő adás
vissza…
Back (history)

A XIII. kerület adott otthont az Európai Települések és Régiók Tanácsa (CEMR) Főtitkári és Igazgatói Értekezletének. Az esemény hivatalos programja a Béke téri polgármesteri hivatalban zajlott október 27-én és 28-án. A CEMR főtitkára, Frédéric Vallier sajtótájékoztatója után dr. Tóth József polgármester köszön-tötte a vendégeket.

Az Európai Települések és Régiók Tanácsa a legrégebbi és legszélesebb körű szövetség a helyi és regionális önkormányzatok részvételével Európában. A CEMR jelenleg 41 európai ország önkormányzati szövetségét tömöríti, kép-viselve a helyhatóságok minden szintjét: a helyieket, a regionálisokat és a közbensőket is. A tanács 1951-es megalakítása óta a békés európai társadalom érdekében tevékenykedik, tiszteletben tartva a szubszidiaritás elvét és az állampolgárok részvételét.

Az értekezletet megnyitó sajtótájékoztató elején Frédéric Vallier, a CEMR főtitkára köszönetet mondott a XIII. kerületnek, amiért vendégül látja a rendezvényt. Mint mondta, a szervezet negyvenegy országban 130 ezer helyi és regionális önkormányzatot képvisel. A nemzeti szövetségek főtitkárai és igazgatói számára évente kétszer szerveznek találkozót, az egyik mindig Brüsszelben zajlik, a másik változó helyszínen. A mostani budapesti értekezlet két fontos vitát érint. Az egyik témakör a lehetséges jövőbeli európai uniós bővítés és ennek hatásai, következményei. A másik pedig Európa jövője lesz, megvitatják majd, hogy az önkormányzatok, az önkormányzatok képviselői milyen elérendő jövőképet vázolnak 2030-ra. (Megjegyzendő, a Hild-díjas XIII. kerület már 2013-ban elfogadta nagyszabású, 2033-ig szóló hosszú távú településfejlesztési koncepcióját – a szerk.)

A kétnapos értekezlet vizsgálja azt is, hogy milyen szerepet játszanak a helyi és regionális helyhatóságok az Európai Unió és a Nyugat-Balkán kap-csolataiban, illetve szóba kerülnek klíma- és energetikai kérdések is.

„Korábban is jártam már Budapesten, bár nem hosszú időre, és gyönyörű várost ismertem meg. A XIII. kerületet korábban nem volt módom felfedezni, így most nagyon várom a lehetőséget, hogy a megbeszélések végeztével, a polgármester úrral közösen körülnézhessek, és megismerjem jobban ezt a városrészt is – fűzte hozzá lapunk kérdésére válaszolva Frédéric Vallier.

Az esemény megnyitóján dr. Tóth József beszédében beszámolt a XIII. kerület elmúlt évtizedben megvalósult lendületes fejlődéséről, a konkrét számokat is megosztva a külföldi szakemberekkel. Hangsúlyozta, hogy a fejlesztések továbbra is három irányba zajlanak, úgymint a lakás-, továbbá a kereskedelmi-szolgáltató egységek és irodák építése, valamint a minőségi közterületek kialakítása.

– Az önkormányzati fejlődés története Magyarországon két szakaszra bontható: 1990 és 2010 közé teszem az első szakaszt, 2010-től pedig a másodikat. Az első szakaszban érezhető és látható volt, hogy a helyhatóságokat partnernek tekintik, a feladatok és a hatáskör felelősséggel is párosult. Míg az utóbbi, második szakaszban inkább az állam kiszolgálóivá próbálják degradálni az önkormányzatokat – hangsúlyozta a polgármester a megnyitón.


B. N. P.

Jövőképek találkozása

2016. november 2., szerda 14:30

CEMR-értekezlet Európai települések a XIII. kerületben