Hírek
TV13
médiaajánlat
letölthető innen
tv13-mediaajanlat-2016.pdf
TV13
műsorstruktúra
TV13 műsorstruktúra
Élő adás
TV13 élő adás
vissza…
Back (history)

Bő egy esztendő alatt, idén tavasztól jövő tavaszig mintegy fél városligetnyi fát, nagyjából háromezer egyedet ültet el az önkormányzat a kerület egész területén – erősítette meg korábbi bejelentését dr. Tóth József polgármester október 26-án a Gyermek téren, ahol Kassa-Délváros – a kerület testvérvárosának – polgármesterével, dr. Jaroslav Hlinkával, valamint a két önkormányzat egy-egy polgárával közösen elültették az Idősek fáját. A nem ritkán harminc méter magasra is megnövő Perzsa varázsfa az őszi intenzív lombszíneződéssel méltó emléket állít időseinknek.

Mint arról már beszámoltunk, idén tavasszal csaknem ötven utcában 459 faegyedet telepített a kerület. Ebből egy díszfát, az Ifjúság fáját dr. Tóth József Gáspár Lolita sportlövő Európa-bajnok és Szoboszlai Dominik, a kerületi földrajzverseny győztesének közreműködésével ültette el. A polgármester akkor jelentette be a „fél városligetnyi” fa ültetését.


A tömeges telepítés tehát a terveknek megfelelően halad, és a következő hónapokban is folytatódik. Ennek nagyságrendjéről szólva a polgármester összehasonlítást tett: míg a főváros idén egész Budapest területén ezerhétszáz, addig a kerület önmaga kétezer fát ültet ki saját közterületein. A november második hetében induló második ütemben 1410 fa telepítését kezdi meg az önkormányzat. Ebben az esztendőben tehát csaknem kétezer új egyed színesíti majd a közterületeket. Várhatóan jövő májusig – a harmadik ütemben a Dagály úszóarénához, illetve a 2017-es vizes világbajnoksághoz kapcsolódóan – pedig további 713 útsorfát ültetnek ki. Ez számszerűsítve azt jelenti, hogy a kerület 25 780 egyedes faállománya bő egy év alatt nagyjából háromezer újjal gyarapodik. A folyamatos fiatalításnak köszönhetően a jelenleg meglévő állományból több mint 11 ezer a fiatalkorú.

Dr. Tóth József emlékeztetett arra, a kerület az integrált városfejlesztés híve, így e filozófiában egyszerre van jelen az építészeti megújulás és az élhetőség, az önkormányzat törekvése, hogy megteremtse ezek egyensúlyát. Ennek része az AngyalZöld+ stratégia, mely nagy hangsúlyt helyez a városrész zöld-felületeinek a megóvására és fejlesztésére. A faállomány rendszeres elle-nőrzése, ápolása és pótlása révén Budapest egyik legjobb állapotú zöldhálózati rendszerét képezi. A stratégiában meghatározott feladatok végrehajtásának köszönhetően – a már meglévő egyedek ápolásán túl – a visszapótlások után a zöldterület és a faállomány jelentős új zöldfolyosókkal, zöldsétányokkal gazdagodik.

Jóval nehezebb helyzetben van Újlipótváros, ahol a faültetést a szűk ke-resztmetszet, valamint az út-, illetve a járdaszint alatt húzódó közművek akadályozzák. Az önkormányzat ennek ellenére az elmúlt két esztendőben az összes üres vagy tuskós fahelyre, kiszáradt egyed helyére összesen 208 darab fiatal csemetét ültetett. Ezzel Újlipótvárosban – ahol a közművek ezt lehetővé tették – mindenhol van fa, de a kerület folyamatosan vizsgálja a telepítések további lehetséges helyszíneit. Ami biztos, hogy sok utcában a muskátlis kandeláberek teszik szebbé, színesebbé a környezetet.

A faültetések költsége, illetve lehetősége egyébként három forrásból adódik össze: az egyik a befizetett fapótlási keret, a másik az önkormányzat önrésze, a harmadik pedig a Dagály-beruházáshoz kapcsolódó fapótlási kötelezettség. Ez utóbbihoz, illetve a vizes világbajnoksághoz kapcsolódóan (a Dagály úszópalota lesz a vb központi helyszíne – a szerk.) a kerület jövőre szeretné elültetni harmadik szimbolikus egyedét, a Sportolók fáját is.


K. A. I.


A fa az élet jelképe


Az ünnepélyes faültetés előtt Helembai Mihály, az önkormányzat zöld-programjának gyakorlati végrehajtásáért is felelős XIII. Kerületi Közszolgáltató Zrt. divízióvezetője köszöntötte a kassai delegációt, illetve Hiszékeny Dezsőt, a kerület parlamenti képviselőjét és az önkormányzat vezetőit. Előszavában úgy fogalmazott, a fa az életet jelképezi: maga is születik, nő, végül elhal. Ezért azt tartják, aki fát ültet, az bízik a jövőben. Ezután Fuhrmann Patrik diák-polgármester, a diákönkormányzat vezetője Juhász Gyula Fák című versével üdvözölte az egybegyűlteket, akik között számos időskorú helyi lakos is megjelent.

Perzsa varázs az időseknek

2016. november 2., szerda 14:30

Zöldgazdálkodás Folytatódik a tömeges faültetés a kerületben