Hírek
TV13
médiaajánlat
letölthető innen
tv13-mediaajanlat-2016.pdf
TV13
műsorstruktúra
TV13 műsorstruktúra
Élő adás
TV13 élő adás
vissza…
Back (history)

Cz. Nagy Zsófia története már az országos sajtót is bejárta, pedig akkor még csak a nyolcadik nyelvvizsgáján volt túl. Most már a tizedik vizsga eredményét várja, noha még csak most végzős gimnazista. Zsófia szerint csak a módszer számít, bárkinek sikerülhet, akár munka mellett is. A hangsúly a módszeren van, mivel az önmagát közepes nyelvi tehetségként ismerő diáklány is egy új módszer megismerése után táltosodott meg. Többek közt erről is megosztotta tapasztalatait portálunk olvasóival.


Országszerte számos médiumban, köztük országos érdekeltségű orgánu-mokban is lehetett már találkozni Cz. Nagy Zsófia nevével. A neki tulajdonított nyelvvizsgák száma cikkről interjúra nőttön-nőtt. Most a tizedik nyelvvizsgájának eredményét várja, de bizakodó, hiszen a megmérettetés nem állította őt nem várt kihívás elé. Ezzel teljesülhet nagy célkitűzése, amit négy évvel korábban, elsős gimnazistaként tűzött maga elé: a középiskola végéig tíz államilag elismert nyelvvizsga! Hab a tortán, hogy az egyik nyelvből már felsőfokú vizsgája van.
Cz. Nagy Zsófiával beszélgettünk.

– Konkrétan mely nyelvekről is van szó?
– A norvéggal indítottam volna következő nyáron, de sajnos eltörölték a norvég vizsgát az egyetlen nyelvvizsgaközpontban, ahol korábban vizsgázni lehetett. Ezért még azon a télen nekifogtam egy új nyelv megtanulásának, ez a spanyol volt. Tavasszal, márciusában már le is vizsgáztam belőle. Ez volt az első középfokú nyelvvizsgám. Júniusban a némettel, őszre pedig már a franciával folytattam, amelyből szeptemberben vizsgáztam le. A következő évet az olasszal kezdtem, rögtön januárban. Ugyanabban az évben holland nyelvvizsgát tettem májusban, majd szeptemberben oroszból is. A harmadik esztendőt már rögtön januárban eszperantóval indítottam lazításképpen, hiszen erről közismert, hogy könnyen elsajátítható nyelv. Áprilisban a dán nyelvvel folytattam a sort. Nyáron is vizsgáztam, mégpedig ezúttal életem első felsőfokú nyelvvizsgáját tettem le júniusban, angolból. A nyári további részét idén a svéd tanulásának szenteltem, és október elején le is vizsgáztam belőle. Most várom az eredményt, de úgy érzem, ez is meglesz.


– No, és mennyi energiát kell befektetni, ha valaki komolyan gondolja?
– Ki-ki maga szabhatja meg előrehaladásának ütemét, én többnyire egy leckét vettem hetente, és ez elég volt ahhoz, hogy körülbelül három hónap elteltével, miután végighaladtam a tananyagon, rögtön sikerült a középfokú próbavizsgám. A negyedik hónapban már csak a vizsgára való fölkészülésre koncentráltam. Mindezt az iskola mellett, hiszen közben nappali gimnáziumba jártam.

– Melyik nyelv megtanulása volt a legkönnyebb?
– Az eszperantó. Ez köztudottan egy mesterséges nyelv, amelynek éppen az a lényege, hogy bárki könnyen megtanulhassa. A kedvenceim viszont a nehe-zebbek közt számon tartat francia és spanyol lett, nem számítva persze a norvégot, amelyhez kezdettől erős érzelmi kötődésem van.


– Ennyi nyelvvizsga most már elég lesz, vagy jöhetnek még újabbak is?
– Alig várom az új Kreatív Nyelvkönyvek megjelenését, hogy folytathassam a bizonyítványgyűjtögetést! Nekem a nyelvtanulás a Kreatív Nyelvtanulás mód-szerével már egyfajta szenvedéllyé vált, nem is tudok, és nem is akarok lemondani róla, ha nem muszáj!

– Felsőfokú nyelvvizsgára való fölkészülésben is hatásos módszer?
– Már bebizonyosodott, hogy hatékony, hiszen haladó angol könyvvel már sikerült a felsőfokú nyelvvizsga. Ezen fölbuzdulva most a decemberi német felsőfokú vizsgára készülök, szóval, nekem nincsenek e felől kétségeim.

– Hol lehet ezzel a módszerrel közelebbről megismerkedni?
– A budapesti, és kerületi közönségnek könnyű dolga van, hiszen a módszer könyvcsomagját hamarosan két alkalommal is, 2016. december 6-án (kedd) és 15-én (csütörtök) 17-19 óráig Budapest XIII. kerületében mutatják be a József Attila Művelődési Központ Rubin termében.


Cz. Nagy Zsófiának köszönjük a jó hírt, és az eddig elért nyelvvizsga-eredményeihez gratulálva jó egészséget és kitartást kíván szerkesztőségünk!

Három év alatt tíz nyelvvizsga

2016. december 5., hétfő 10:00