Hírek
TV13
médiaajánlat
letölthető innen
tv13-mediaajanlat-2016.pdf
TV13
műsorstruktúra
TV13 műsorstruktúra
Élő adás
TV13 élő adás
vissza…
Back (history)

Ismét lesz 2017. január 2-ától mindkét XIII. kerületi szakrendelőben vér- és vizeletvizsgálati lehetőség. A Szegedi úton ez eddig is folyamatosan elérhető volt, a Visegrádi utcában azonban néhány évvel ezelőtt megszűnt a laboratóriumi mintavétel. Mint dr. Felmérai István, az Egészségügyi Szolgálat orvos igazgatója elmondta: a lakosság igényeit figyelembe véve született meg a döntés a vér- és vizeletvételi hely újraindításáról.

A laboratóriumi vizsgálatok az egész országban alulfinanszírozottak. Minden laborvizsgálat meghatározott számú OEP-pontot ér. A pontok forintértékét 2016 októberétől megemelték – 1 pont 1,50 forint helyett 1,80-at ér –, ezzel párhuzamosan viszont az OEP csökkentette a laboratóriumot működtető intézmények eddigi teljesítményvolumen-korlátját (TVK). A TVK-t meghaladó vizsgálatokat már csak jóval alacsonyabb pont/forint értékkel téríti a tár-sadalombiztosítás. Továbbra is megmaradt a laboratóriumok OEP-finan-szírozásának zárt kasszája, és sajnálatos módon nem vették figyelembe a tényleges lakosságszámhoz viszonyított működtetéshez szükséges kiadásokat sem.

A járóbeteg-szakellátás OEP általi finanszírozása nem elégséges, így a XIII. kerületi önkormányzat nemcsak az általános beruházási és fejlesztési pénzekkel támogatja a helyi egészségügyi ellátást, hanem még működtetési pénzt is hozzátesz, hogy biztosítsa a kerület lakosságának színvonalas egészségügyi szolgáltatásait.

Ahhoz, hogy a laboratórium gazdaságosan tudjon működni, közbeszerzési pályázat került kiírásra. A tender nyertese vállalta, hogy a jövő év elejétől öt éven keresztül kedvező feltételekkel biztosítja a laborellátást. Ők veszik át a Szegedi úti labor üzemeltetését is, és azt is vállalták, hogy a Visegrádi utcai szakrendelőben akadálymentes környezetben vérvételi helyet alakítanak ki.

A kerület lakói továbbra is szabadon választhatnak, hogy a Szegedi úti vagy a Visegrádi utcai vérvételi helyet veszik igénybe. A laboratóriumi mintavétel mindkét rendelőben munkanapokon reggel hét és tíz óra között történik. Az előjegyzési rendszer változatlan marad. Előjegyzés 10 órától személyesen, telefonon és online módon is lehetséges.

A nyertes cég azt is vállalta, hogy a kerületi háziorvosi rendelőkből elszállítják a vérmintákat. A vizsgálatot kérő orvos a későbbiek folyamán online módon is hozzáférhet páciense laboradataihoz másnap. Ez alól kivételek a speciális, több napot igénylő laborvizsgálatok. A háziorvosok és a laboratórium informatikai rendszerének összeillesztését a nyertes cég fogja elvégezni, ezzel biztosítva a laborleletek korszerű lekérdezési lehetőségét. Ugyanakkor a betegek is átvehetik a leleteiket a vérvételi helyszíneken.

Az új rendszerben is mindkét szakorvosi rendelőben biztosítva lesznek a szakorvosok által soron kívül kért vizsgálatok, például vérkép, vizelet, illetve méhen kívüli terhességi teszt. A vizsgálatra érkezők mindkét vérvételi helyen továbbra is a Szegedi úti laboratóriumban korábban foglalkoztatott munka-társakkal találkozhatnak.


Csop Veronika

Újra lesz labor a Visegrádi utcában

2016. december 13., kedd 10:00

A kerület lakói szabadon választhatnak