Hírek
TV13
médiaajánlat
letölthető innen
tv13-mediaajanlat-2016.pdf
TV13
műsorstruktúra
TV13 műsorstruktúra
Élő adás
TV13 élő adás
vissza…
Back (history)

Sajtótájékoztatót szervezett a Magyar Tüdőgyógyász Társaság a COPD Világnap alkalmából november 18-án. Először dr. Kovács Gábor, a Magyar Tüdőgyógyász Társaság elnöke a dohányzás visszaszorításának eredményeiről beszélt, majd dr. Beneda Attila, az EMMI család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkára tartott előadást a COPD és a magzati, kisgyermekkori fejlődés kapcsolatáról. A hozzászólók között volt Pogány Gábor, a Nemzeti Betegfórum elnöke, aki a COPD visszaszorításában a betegek és beteg-szervezetek szerepét boncolgatta.

A COPD Világnapot a WHO szakértői testülete szervezi világszerte egészségügyi szakemberek és betegszervezetek együttműködésével. A világnap célja a COPD ismertebbé tétele és ellátásának javítása. A COPD (krónikus obstruktív légzőszervi megbetegedés) a tüdőbetegségek nagy csoportja. Olyan, nem fertőző betegség, amely egyre romló légszomjat okoz a beteg számára. A COPD-s betegeknek a mindennapi tevékenységek is komoly kihívást jelenthetnek.

Világszerte a negyedik vezető halálok, több mint hárommillió ember halálát okozza évről évre. Hazánkban százezrek élnek COPD-vel, és sokan szenvednek a tünetektől és életminőségük csökkenésétől. Ugyanakkor nem tudják, mi a betegségük, és mivel nem kapnak megfelelő kezelést, az állapotuk gyorsan romlik. Az Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézet adatai alapján 2015-ben a tüdőgondozói hálózatban több mint száznyolcvanezer COPD-s beteget tartottak gondozásban. A hazai dohányzási mutatók és a nemzetközi adatok alapján a becsült számnak ez csak harmada. Nagyon magas azoknak a betegeknek a száma, akik súlyos COPD-vel élnek, de ez nem került felismerésre.

A COPD diagnózisának felállításához légzésfunkciós vizsgálatra van szükség. A vizsgálat fájdalommentes, néhány percet vesz csak igénybe. A vizsgálat során azt mérik, hogy a beteg mennyi levegőt képes kifújni a tüdejéből és ebből mennyit fúj ki az első másodpercben maximális erőkifejtés mellett. A kutatók azért dolgoznak, hogy a COPD-t már korai állapotban felismerhetővé tegyék, ne csak akkor, amikor a légzésfunkció már beszűkült.

A korai felismerésben a háziorvosoknak nagy szerepük van. Ők COPD gyanú esetén a szakorvoshoz, tüdőgondozóba irányíthatják a beteget. Itt felállítják a diagnózist, elvégzik a stádiumbesorolást és megkezdik a gyógyszerelést. A megelőzésben és a gyógyításban sokat segíthetnek a dohányzásról leszokást támogató programok.

A szakértők szerint nem csak a cigaretta, hanem a dohányzás egyéb formái, így a vízipipázás is veszélyes a tüdő számára. Az elektronikus cigaretta tüdőre gyakorolt esetleges káros hatása nem ismert, további információkig ezeket a hagyományos cigarettákkal azonos módon ajánlják besorolni. Az elektronikus cigarettáknak a leszokás támogatásában való szerepét még nem határozták meg.

A sajtótájékoztató záró momentumaként a világnapi rendezvény magyar hozzászólói, az Országos Dohányzás Leszokás Támogató Módszertani Központ, valamint a Családorvosi Tanszékek együttműködési szándéknyilatkozatot írták alá a dohányzásról való leszokás támogatásának oktatásáról.


Csop V.

COPD – Légszomjjal járó betegség

2016. december 21., szerda 13:20