Hírek
TV13
médiaajánlat
letölthető innen
tv13-mediaajanlat-2016.pdf
TV13
műsorstruktúra
musorstruktura2017.pdf
Élő adás
TV13 élő adás
vissza…
Back (history)

Nem múlik a kemény hideg, még nem lélegezhetnek fel az utcán élő ott-hontalanok. Ötvenen-hatvanan lehetnek a kerületben, akik minden unszolás ellenére sem vonultak szállásokra.

– A hajléktalanokról egész évben gondoskodunk, ellátási szerződésünk van a Diótörés Alapítvánnyal és a Magyar Vöröskereszt Budapesti Szervezetével – felelte érdeklődésünkre Karácsonyi Magdolna aljegyző, az önkormányzat szo-ciális osztályának vezetője. – Novemberben alakult egy munkacsoport, a haj-léktalanokkal kapcsolatos teendőket határoztuk meg. Célunk, hogy minél ke-vesebben éljenek közterületen, van elegendő átmeneti szállás és éjjeli me-nedékhely, ezért mindenkit arra ösztönzünk, hogy ott töltsék a hideg téli napokat. A Szabolcs utcai nappali melegedő újabban este hétig van nyitva, utána lehetne a szállásra menni, de ezt nem mindenki vállalta. Rájuk fokozottan figyelni kellett a nagy hidegben.

A szociális munkások több mint tíz hajléktalant vettek végül rá a mínusz tíz-tizenöt fok alatti hidegben, hogy adják fel a zsúfolt szállásokkal kapcsolatos viszolygásukat. A nappali melegedők azért népszerűbbek, mert itt lehetőség van a tisztálkodásra, részt lehet venni foglalkozásokon, könnyebben át lehet vészelni a nehéz napokat, mint az utcán. Az aljegyző szerint kevesen vannak, akik nem működnek együtt a szociális munkásokkal, vagy azokkal a lakókkal, akik be-jelentést tesznek, ha bajba jutott embereket látnak.

– Mindenki érzékenyebb az ünnepek alatt, sokan jelezték most is, hogy se-gíteni szeretnének – mondta Karácsonyi Magdolna. – Nagyobb a megértés, és több jelzést kapunk, mint az év más időszakaiban. Abban, hogy a hajléktalanok olyan helyekre járnak, ahol pénzt vagy ételt remélnek, nincs semmi rendkívüli. Nincsenek a kerületben hajléktalanoktól hemzsegő zónák, általában egyedül, de előfordul, hogy 3-4 fős csoportokban húzzák meg magukat. Jól működik az, hogy a társasházakban és az intézményekben külön feliraton közöltük, hogy az adott kerületrészen melyik utcai szociális szolgálatnak lehet jelezni, ha valaki szeretné, hogy segítsünk, segítsenek. Abból indulunk ki, hogy ember ne éljen az utcán, de azokra is figyelnünk kell, akik mégis ezt választják. Kihűléses haláleset vagy más rendkívüli ügy eddig ezen a télen nálunk nem történt.

(R.L.)

Utcán otthontalanul

2017. január 17., kedd 12:00

Hajléktalanság Nagyobb figyelem fagyos időben