Hírek
TV13
médiaajánlat
letölthető innen
tv13-mediaajanlat-2016.pdf
TV13
műsorstruktúra
musorstruktura2017.pdf
Élő adás
TV13 élő adás
vissza…
Back (history)

Márciuska – ezt a kedves elnevezést kapta a tavaszköszöntő népi hagyomány, melyet idén a kerületünkben is megünnepeltek. A román hagyományban március elsején a nőket, lányokat és kisgyerekeket fehér és piros színű gyapjú- vagy selyemcérnából összefont zsinórba kötött szép tárgy díszíti. A piros a szerelem, a fehér a tisztaság, a fedhetetlenség, az ártatlanság jelképe.

Az Övezet utcai Nemzetiségek házában a XIII. kerületi, a XVI. kerületi és a Ferencvárosi Román Nemzetiségi Önkormányzatok közös szervezésében ünnepelték március elején a Márciuskát. Románok és magyarok együtt köszöntötték a tavaszt, jó egészséget, boldogságot, örömteli életet és a vágyak beteljesülését kívánva egymásnak. A Márciuskát egyébként a hazánkban élő bolgárok is ünneplik, ők február 24-én, a Bolgár Művelődési Házban készítették el a piros-fehér díszeket, melyeket március elsején tűztek ruhájukra.

A szokás eredetét nehéz visszafejteni, az ősi román Márciuska története elvész a századok homályában. Egykor március elsején a „Matronáliát” ünnepelték, a férjek ilyenkor feleségüket, majd gyermekeiket is megaján-dékozták. A román kultúrában mára az ünnep általános lett, és a nők, a lányok is megajándékozzák férfi családtagjaikat, szeretteiket. A Márciuska így össznépi ünneppé vált Romániában. A Márciuskát a nők egész hónapban hordják, majd az utolsó hajnalon, napkelte előtt rózsabokorhoz vagy gyümölcsfák ágaihoz kötik azzal a reménnyel, hogy vágyaik teljesülnek.


BNP

Vágyak beteljesülése

2017. március 10., péntek 10:00

Tavaszköszöntő Márciuska ünnepe