Hírek
TV13
médiaajánlat
letölthető innen
tv13-mediaajanlat-2016.pdf
TV13
műsorstruktúra
musorstruktura2017.pdf
Élő adás
TV13 élő adás
vissza…
Back (history)

Frédi és Béni ma generációk számára jelentene mást, ha nincs Romhányi József. Olyan magyar szövegeket írt, melyek által jobbak lettek a filmek, mint az eredetiek. Maci Laci, Mézga Géza, Dr. Bubó, a különleges állatversek – mind őrzik Romhányi zsenialitását. S most már egy emléktábla is, melyet egykori lakhelyén, a Hegedűs Gyula utca 15. szám alatt állítottak március 8-án.

A ma is népszerű író, költő, műfordító Romhányi József 96 évvel ezelőtt, 1921. március 8-án született. A XIII. kerületi önkormányzat és a ház lakói közösen állítottak most emléktáblát az érdemes művésznek, a ház falán, melyben lakott. A táblaavatáson Baranyi Ferenc Kossuth-díjas költő, kerületünk díszpolgára emlékezett egykori barátjára, akiről azt is elárulta, hogy valószínűleg a „Rímhányó” név is saját találmánya volt, magának találta ki és terjesztette el nevének ezt a kifacsart változatát.

– Azt mondanám, hogy az irodalom műfajai a következők: próza, líra, dráma és Romhányi! Ugyanis nem lehetett begyömöszölni az ő alkotását semmiféle hagyományos skatulyába. Mind munkássága, mind személye egyedi volt. Külön műfaj – mondta el a pályatárs.

Romhányi József 96 évvel ezelőtt született Nagytétényben. Tanulmányait a Székesfővárosi Felsőbb Zenei Iskolában végezte, s életét végigkísérte a muzsika, bár maga a „szavak tudományához” is remekül értett. 1951-től a Magyar Rádióban dramaturgként kezdett dolgozni. 1957-től az Állami Hangverseny- és Műsorigazgatóság művészeti vezetője lett. 1960–1962 között a Magyar Televízió szórakoztató rovatának szintén művészeti vezetője. 1962-től haláláig a Rádió Zenei Főosztályának dramaturgjaként dolgozott. Évtizedekig vezette a szórakoztató zenei szerzeményeket elbíráló, úgynevezett „san-zonbizottságot”. Több magyar opera szövegkönyvének írója, operalibrettó fordítója.

Számos operett- és kabaréműsor versei fűződnek nevéhez. Költeményeit bájos, könnyed, intelligens humor lengte át, egyaránt szórakoztatóan a gyermekek és a felnőttek számára. Játékos állatverseit máig sokszor idézik. Közkedvelt televíziós animációs filmek szövegét írta, mint pl. a Mézga Aladár különös kalandjai; Kérem a következőt - „Dr. Bubó”. Az amerikai William Hanna és Joseph Barbara rajzfilmsorozatai (Flinstone-család, Maci Laci) magyar változatai általa lettek jobbak az eredetieknél.

Az emléktáblát Romhányi József leánya, Romhányi Ágnes, Baranyi Ferenc és Magos Péter kerületi önkormányzati képviselő közösen leplezték le.


BNP

Szórakoztató humor őrzi zsenialitását

2017. március 21., kedd 14:35

Emléktábla-avatás Romhányi József, a rímhányó