Hírek
TV13
médiaajánlat
letölthető innen
tv13-mediaajanlat-2016.pdf
TV13
műsorstruktúra
musorstruktura2017.pdf
Élő adás
TV13 élő adás
vissza…
Back (history)

Angyalföld újjáépítése a XXI. század fordulóján elnevezésű projektjével ezüst díjat érdemelt ki a XIII. kerület a Nemzetközi Ingatlanszövetség, a FIABCI Nemzetközi Ingatlanfejlesztési Nívódíjpályázatán, a FIABCI World Prix d’Excellence-n. A május 26-án, a szervezet 68. kongresszusán, Andorra la Vella városában ünnepélyes keretek közt kihirdetett eredmény értékét jelzi, hogy az eseményt, illetve az elismeréseket a szakma Oscar-díjaként tartják számon. Az önkormányzat valamely projektjét – a Lehel Csarnok, majd tavaly a százlakásos passzívház után – immár harmadjára jutalmazták a rangos világmegmé-rettetésen. Ezúttal ráadásul egy Európa-szerte ez idáig páratlan teljesítményt nyújtó „csapat” tagjaként mutatkozhatott be a XIII. kerület, hiszen a magyarországi ingatlanfejlesztők a pályázat eddigi történetének legnagyobb sikerét érték el, az elhozott négy első és két második díjjal – ilyenre egyetlen európai ország sem büszkélkedhet, de a világ élmezőnyéből is csak az ázsiaiak tudnak felmutatni hasonló eredményeket.

A hat díj olyan eredmény, amelynek felülmúlása komoly kihívás elé állítja a jövőben az ingatlanfejlesztőket – méltatta a rendkívüli eredményt Gönczi László, a FIABCI Magyar Tagozatának elnöke, aki május 29-én, az örök-ségvédelmi kategóriában első helyezett Váci 1 épületében tartott saj-tótájékoztatón mutatta be a díjazott programokat. Emlékeztetett arra, bár a magyar projektek az idei megmérettetésen érték el az eddigi legnagyszerűbb teljesítményüket, a hazai ingatlanfejlesztők az elmúlt 18 évben sikeresen vettek részt a World Prix d’Excellence-n, a szám szerint húsz körüli elismeréssel több kategóriában is győzelmet arattak, és különdíjakat is elnyertek.

A hagyományoknak megfelelően a nemzetközi versenyben a FIABCI Magyar Tagozata és a Magyar Ingatlanszövetség (MAISZ) által szervezett, XVIII. Magyar Ingatlanfejlesztési Nívódíjpályázat győztesei vehettek részt Magyarországról. Idén öt hazai projekt élt a világversenyre való nevezés lehetőségével. Az örökségvédelem kategóriában a zsűri két első díjat adott ki, és mindkettő Magyarországra került: az egyiket a Swietelsky Magyarország Kft. által nevezett Várkert Bazár, a másikat a már említett, a Horizon Development Kft. magántőkéből megújított Váci 1 épülete kapta. Utóbbi, mint az UNESCO Világörökségi épülete a legjobb kereskedelmi létesítmények nemzetközi rangsorában is elsőként végzett Európában, és a World Silver díjat vehette át. A Swietelsky a 4-es metró 10 állomásával is indult, és első díjat nyert közcélú létesítmények kategóriában. A kft. idei sikere szintén rekord: még nem fordult elő, hogy egy cég két első díjat nyert volna ugyanabban az évben. Ipari létesítmények kategóriában első díjat kapott a LAFARGE Cement Magyarország Kft. környezetbarát, modern technológiát felvonultató üzeme, a Királyegyházi Cementgyár.

A pályázaton belül az egyik legnehezebb terepen, masterplan kategóriában ezüst díjat (WORLD Silver Winner) nyert a XIII. kerületi önkormányzat a városrész elmúlt két évtizedes fejlődését bemutató Angyalföld újjáépítése a XXI. század fordulóján elnevezésű projektjével. A kerület idén a pályázat történetében harmadik alkalommal részesült az ingatlanfejlesztők nemzetközi Oscar-díjának számító elismerésben, ami ugyancsak kiemelkedő teljesítmény. Mint ismeretes, a kerület a tavalyi FIABCI-pályázaton ugyancsak ezüst fokozatú díjat kapott a teljes egészében önkormányzati beruházásban épült százlakásos passzívház megvalósításáért. Korábban a Lehel Csarnokot jutalmazta a független, 30 országból érkezett, mintegy hatvan tagból álló szakmai zsűri.

Andorrában Borszéki Gyula és dr. Palatka Lívia, a XIII. Kerületi Közszolgáltató Zrt. vezérigazgatója vehette át a díjat. Előbbi a sajtótájékoztatón elmondta, az elismerésben fontos szerepet játszhatott az a szemlélet, amellyel az önkormányzat hosszú távú terveiben, intézményi és közterületi fejlesztéseiben egyszerre törekszik a megújulásra és az értékőrzésre. Az így bekövetkező látványos előrehaladást, a főváros legdinamikusabban fejlődő városrészének eredményeit a hazai ingatlanszakma és a közvélemény elismerései után nemzetközi szinten is magasra értékelték.

A városképet egykor uraló gyárépületek, bérkaszárnyák helyén új arculat alakult ki, igényes mai építészeti karakterrel bíró utcaképekkel. A rendszerváltás után a városépítési lendület eredményeképpen több ezer lakás és intézmény épült meg. Az ipari üzemek helyén irodaházak, kereskedelmi létesítmények és sokszintes lakóépületek állnak. A Váci úti irodafolyosó a munkahelyteremtés és a Dunához közeli prémium minőségű lakóházak a népességmegtartás akcióterületei lettek az adottságokat és a várostörténeti hagyományokat felismerő településirányítás kezében. Budapest kerületei közül itt épült a legtöbb „A” kategóriás irodaház, a legtöbb új lakás. A lakásvásárlók 1/5-e, tehát a legtöbbje a kerületbe költözne. A kerület a 2008-as válság alatt és után is megőrizte tőkevonzó képességét, és százmilliárd fölé növelte vagyonát.

Mindeközben a humanizált, élhető lakókörnyezet is középpontban maradt, sőt, az energiatudatos és „zöldgondolkodás” a városfejlesztési stratégia része a saját beruházásoknál és az ingatlanfejlesztőknél egyaránt. A kerület új szintre emelte a zöldhálózat fejlesztését: az önkormányzat AngyalZöld és AngyalZöld+ Programja az országban elsőként kidolgozott zöldhálózati stratégia.


Kálmán Attila


A FIABCI Magyar Tagozatának elnöke a sajtótájékoztatón már a jövőbe tekintett: felhívta a figyelmet a jövő évi, Dubaiban rendezendő FIABCI-kongresszusra, melynek témája A boldog város. Mint ilyen, Budapestről három, a World Prix d’Excellence-n már nyertes projekt is versenybe szállhatna újból: az egyik a ferencvárosi tömb-rehabilitáció, a másik a Corvin-sétány, a harmadik pedig az idei angyalföldi projekt.

Angyalföld a világ szemével

2017. május 30, kedd 15:00

FIABCI-díj
Rangos elismerés a kerületnek az ingatlanos "Oscaron"