Hírek
TV13
médiaajánlat
letölthető innen
tv13-mediaajanlat-2016.pdf
TV13
műsorstruktúra
musorstruktura2017.pdf
Élő adás
TV13 élő adás
vissza…
Back (history)

Ma, azaz június 9-én ünnepi esemény keretében átadták a Dagály sétányt, melynek létrehozását a XIII. kerület kezdeményezte, s melynek megvalósítását a kormány is támogatta, beépítve azt az úgynevezett Dagály-törvénybe, ami a hamarosan kezdődő vizes világbajnokság megrendezését, s az ahhoz kapcsolódó infrastruktúra kiépítését szabályozza.


A sétány a vb központi helyszínét, a Duna Arénát az egyik legfontosabb közlekedési csomóponttal, a 3-as metró Forgách utcai megállójával összekötő igényes, modern közösségi és rekreációs terület, amely mintegy 7000 négyzetméternyi különleges esztétikájú hellyel gazdagította a kerületet és a fővárost. Dr. Tóth József polgármester ünnepi beszédében elmondta, a kerület által május 26-án elnyert nemzetközi ingatlanfejlesztői díj is visszaigazolta az integrált városfejlesztés létjogosultságát. Az elmúlt húsz évben egymillió négyzetméternyi lakás és ugyanennyi kereskedelmi szolgáltatóegység épült a kerületben, napjainkban pedig ötezer lakás és 200 ezer négyzetméter kereskedelmi egység építése felett áll a daru. A húsz esztendő alatt több ezer milliárd forintot fektettek be – leginkább a magánfejlesztők, de az ön-kormányzat is szép számú beruházást hajtott végre. Az elmúlt évtizedben mind a magán-, mind az önkormányzati fejlesztések során előtérbe került a környezettudatos, energiatakarékos megoldások alkalmazása és fejlesztése. Az Angyalzöld, majd az Angyalzöld+ programmal a városrész az országban elsőként alkotott zöldstratégiát. Új parkokat alakított ki (Ruttkai Éva park, a Papp László tér, Radnóti Miklós Művelődési Központ kertje).

Jóllehet, a kerületfejlesztési dokumentumokban a Dagály sétány kialakítása későbbi időpontban szerepelt, de a kormány elfogadva a javaslatát, a kivitelezést a vb-hez igazítva előbbre hozták, párhuzamosan a Duna Aréna megépülésével. A Dagály-törvénnyel ezt befogadták és a XIII. kerületi ön-kormányzat szerződést köthetett a kiépítésre a Nemzeti Fejlesztési Minisz-tériummal csaknem 478,3 millió forintért. A Dagály sétány nemcsak kapcsolatot biztosít az arénához, hanem további katalizátora lehet a környezet meg-újulására, mind a lakófunkciót, mind a szolgáltatófunkciót tekintve.

Dr. Fürjes Balázs, egyes kiemelt budapesti beruházásokért felelős kor-mánybiztos az összefogást és az ígéretek betartását hangsúlyozta. Meg-erősítette, hogy 2018 nyarára megújul a Dagály Strandfürdő teljes területe, amit ismét birtokba vehet majd a kikapcsolódásra, strandolásra vágyó nagyközönség. Dr. Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes elismerését fejezte ki mindazoknak, akiknek része volt a Dagály sétány megvalósításában.

Ezután dr. Fürjes Balázs, dr. Bagdy Gábor, dr. Tóth József, valamint Imre Géza olimpiai ezüstérmes párbajtőröző és Czupp Dorottya úszó, kerületi diák, ifiválogatott, a Jövő Bajnoka program tagja elültették a Sportolók fáját, majd a jelenlévők szakmai ismertetővel kísért séta keretében bejárták a Dagály sétányt, egészen a Váci úti torkolat közelében felállított, Gálhidy Péter szob-rászművész által alkotott Turbinalevél című műalkotásáig.


Bokorfák, mézalmácskák és perzsa varázsfák


A Dagály sétány fejlesztésekor a meglévő fák védelme alapvető szempont volt. A Turbina utcai szakaszon a hársfasor a jellemző, a középső sétány-szakaszon a korábbi kőrisegyedeket megőrizték, a nyugati sétányszakaszra pedig platánfákat ültettek. A változatossághoz hozzájárul még az elszórtan telepített 25 faegyed: bokorfák, mézalmácskák és perzsa varázsfák. (A fák körül az évgyűrűkhöz hasonló burkolat a növekedéshez igazítva fokozatosan eltávolítható.) A sétány két oldala négy-négy méter szélességben klinkertégla-borítású. Középen ugyancsak négy méter széles zöldsáv fut. A sétány felszíni vízelvezetése ökologikus, környezetbarát: a sétaút burkolt felületei a középső zöldsáv felé lejtenek, a zöldfelületekre vagy a vízáteresztő kavicsburkolatra vezetik a csapadékvizet, amely a talajba szivároghat. Az automata öntö-zőrendszer a cserje-, évelő- és gyepfelületeken kívül a fák öntözését is biztosítja. Kivételessé teszi a sétányt az is, hogy burkolatán láthatók azon ásványi anyagoknak a képletei, amelyeket a közeli híres Béke kút vize tartalmaz. A sétányra dekoratív, korszerű, költséghatékonyan üzemeltethető, LED-es fényforrással szerelt világítótestek kerültek – rajtuk térfigyelő ka-merákkal és a nyilvános WiFi-hálózathoz szükséges eszközökkel.

Átadták a Dagály sétányt

2017. június 9., péntek 15:35

Fejlesztés Komplex városfejlesztés a Duna Aréna körül