Hírek
TV13
médiaajánlat
letölthető innen
tv13-mediaajanlat-2016.pdf
TV13
műsorstruktúra
musorstruktura2017.pdf
Élő adás
TV13 élő adás
vissza…
Back (history)

Kubala László parkot avattak a Vasas SC Fáy utcai sporttelepe mögött, a Tahi utca és a Rákos-patak között. A patak környékének zöldfejlesztése is hama-rosan elindulhat, amit múlt héten be is jelentettek a Kubala park névadó ceremóniáján.

Az ünnepségen részt vett – többek között – Tarlós István főpolgármester, dr. Tóth József, a XIII. kerület polgármestere, a Vasas és az FC Barcelona vezetői, valamint Kubala László két fia, illetve Kovács Barnabás, Magyarország barcelonai főkonzulja is.

Az FC Barcelona futball-legendája, Kubala László – aki egykor játszott a Vasas és az FTC színeiben is – 2017. június 10-én lett volna 90 esztendős. A Kubala park múlt heti avatóünnepségén emlékkövet is elhelyeztek a tisz-teletére. De vehetjük ezt alapkőnek is, hiszen azt is kifejezi: „kőbe vésték” az ígéretet, miszerint másfél éven belül felújítják a park környékét, a Rákos-patak mentét. Reprezentatív zöldterület lesz – futósávval, kerékpárúttal, kültéri fitnesszel, korszerű sétautakkal, játszótérrel, virágokkal, öntözőhálózattal, közvilágítással, s még egy gyalogoshíddal is.

A Rákos-patak déli parkrészének rekonstrukciója várhatóan 2017 harmadik negyedévében indul, s 2018 második negyedévében fejeződik be. Erre a célra a Fővárosi Önkormányzattól a Tér-Köz 2016 pályázaton 100 millió forintot nyert a kerület. Utóbbi pedig 250 millió forinttal veszi ki részét a 350 millió forintos projekt finanszírozásából.

Akár a városrész egyre terebélyesedő zöldterei, parkjai, sétányai esetében, úgy a Rákos-patak déli oldalán, a Göncöl és a Béke utca közötti park ter-vezésekor is figyelembe vették az itt élők szabadidős, rekreációs igényeit. A kerület ökotudatos modernizálása minőségi környezetet teremt, ráadásul pozitív városökológiai hatása közegészségügyileg is fontos.

A XIII. kerület stratégiai célja közé tartozik az ökológiai folyosók fejlesztése is a Duna és a Rákos-patak mentén. Utóbbi Szada határában, a Margita-hegy lábánál ered. Átfolyik Gödöllőn, Isaszegen, Pécel felől éri el a fővárost, áthalad a XVII., a X., a XIV. kerületen, s végül a Dagály fürdőnél torkollik a Dunába. A XIII. kerületi revitalizációja, vagyis életre keltése természetesen szintén sze-repel az AngyalZöld+ programban. Szakemberek úgy vélik: a környező közparki területek rekreációs és ökológiai fejlesztésével – amelynek része a Göncöl és a Béke utca közötti zöldsáv felújítása is – a Rákos-patak menti lakóterületek, intézményi és munkahelyi területek felértékelődnek, és a kerület voltaképpen egy „második Duna-partot” nyerne.


(karácsony)

Patakpart – élet és legenda

2017. június 28., szerda 14:15

Parkavató Emlékkő Kubala Lászlónak