Hírek
TV13
médiaajánlat
letölthető innen
tv13-mediaajanlat-2016.pdf
TV13
műsorstruktúra
musorstruktura2017.pdf
Élő adás
TV13 élő adás
vissza…
Back (history)

A 17. FINA vizes világbajnokság központja a Duna Aréna. Ezért a XIII. kerület kiemelt helyszíne a hatalmas rendezvénynek, így az önkormányzat figyelemmel kíséri a vb-t, miként tette ezt az elmúlt hónapokban is az előkészítés során, hogy a világméretű sportesemény résztvevői és a versenylátogatók a lehető legjobban érezzék magukat, ugyanakkor az aréna környezetében élőket a lehető legkisebb mértékben terheljék a vb járulékos kellemetlenségei. A kerület a világbajnokság teljes ideje alatt bárkinek szabad, ingyenes, regisztráció nélküli rácsatlakozást biztosít a helyi wifi-hálózatra. A frissített Angyalföld-app számos helyi információval járul hozzá a gyors és hiteles tájékozódáshoz.


A XIII. kerületi önkormányzat fontosnak tartja, hogy az itt élők igényei a közrend, a köztisztaság és a közbiztonság fenntartásával kapcsolatban mind jobban érvényesüljenek a július 14-én, pénteken kezdődő és július 30-áig tartó 17. FINA vizes világbajnokság idején. Ezért a XIII. Kerületi Közterület-felügyelet ebben az időszakban angol és német nyelven kommunikáló diákmunkásokkal megerősített járőrszolgálattal támogatja a rendezők tevékenységét – tájékoztatta lapunkat az önkormányzat.

Közlésük szerint a polgármesteri hivatal az esemény környezetében több információs pontot üzemeltet majd, ahol a versenyekre érkező közönség erre az alkalomra készült angol, német és francia nyelvű kiadványhoz is juthat, tájékozódhat a kerület turisztikai nevezetességeiről. Az önkormányzat által foglalkoztatott középiskolás és főiskolás diákok ezeken az információs pontokon is segítik a kommunikációt.

Ugyanakkor a világbajnoksághoz kapcsolódó tájékoztatási, forgalomszer-vezési, köztisztasági és rendészeti feladatok megoldása teljes mértékben a rendezvény szervezőbizottságának kompetenciája. A BP2017 Világbajnokságot Szervező és Lebonyolító Nkft. június 29. és augusztus 22. között magyar és angol nyelvű telefonos ügyfélszolgálatot üzemeltet: az általános kérdések mellett fogadják az esetleges panaszbejelentéseket is. A forródrót a következő számon hívható: +36 (1) 907-0500.

A vizes vb előkészületi periódusában az önkormányzat tájékozódott a Duna Aréna környezetében élő kerületi lakosok igényeiről és jogos elvárásairól, amelyeket képviselt is a szervezőkkel folytatott többfordulós egyeztető tárgyalásokon. Ennek eredménye a rendezvény helyszínét övező, a területre irányuló gépjárműforgalom korlátozása, a behajtás szabályainak meg-határozása, a zárt zóna határainak kijelölése, hogy az ott élők mozgása akadálytalan legyen.

Az önkormányzat az elmúlt hat évben mintegy 110 millió forintot fordított arra, hogy a kerület frekventált pontjain a lakossági kártyával rendelkező helyi lakosok ingyenes wifi-kapcsolatot létesíthessenek. A városrész döntése alapján a világbajnokság teljes ideje alatt bárki szabadon rácsatlakozhat erre a kerületi wifi-hálózatra, ami praktikusan annyit jelent, hogy korlátozás és regisztráció nélkül használhatja azt.

A városrész tájékoztatása szerint a világbajnokságra készülve frissült az „Angyalföld-app” tartalma: az okostelefonokra letölthető alkalmazás számos helyi információval és az önkormányzat friss híreivel járul hozzá a felhasználók gyors és hiteles tájékozódásához.

A XIII. kerület felkészülésének egyik legjelentősebb állomása – mint ahogy erről már lapunkban is beszámoltunk – az önkormányzat tervei alapján elkészült és átadott Dagály sétány megvalósítása volt.

A XIII. kerületet érintő fontosabb változások

A 2017. évi 17. FINA vizes világbajnokság (Elit vb: 2017. július 14–30. és Masters vb: 2017. augusztus 7–20.) minden idők legnagyobb hazai sport-eseménye, mely várhatóan 350 000 turistát vonz hazánkba. A rendezvény központja a XIII. kerületben megépült Duna Aréna, mely az úszás és műugrás versenyszámainak ad majd otthont. A szervezők számára fontos, hogy a kiemelt központban élők mindennapjait a legkevésbé zavarja meg a vb – tudatta előzetes közleményében a Bp2017 Világbajnokságot Szervező és Lebonyolító Nkft. Mint írják, kiemelt fontosságú számukra, hogy a kerületben élőket megfelelően tájékoztassák, ezért az alábbiakban ismertetik a szükséges információkat.


Forgalmirend-változás


A Duna Aréna forgalmi rendjének kialakításánál fontos szempont volt, hogy a versenyhelyszín környezetében élő helyi lakosok közlekedésének lehető legkisebb zavarása mellett a létesítmény közvetlen közelébe már csak akkreditált járművek hajthassanak be és a sportolók a dedikált autóbuszok és a Duna Aréna között kizárólag gyalogosfelületen tudjanak közlekedni.

A személygépjárművel érkezők részére a Duna Aréna közvetlen közelében parkolási lehetőség nem biztosított, mivel a helyi lakossági forgalom és a vb látogatói forgalom közlekedési konfliktusainak csökkentése céljából a Népfürdő utca–Dagály utca–Váci út–Róbert Károly körút által határolt területre kizárólag a helyi lakosok hajthatnak be.

A Szervező Bizottság a közeli Duna Plázában biztosít 700 férőhelyes dedikált parkolót, ahonnan folyamatosan közlekedő autóbuszok szállítják a Cserhalom utca mellett újonnan kialakított buszvégállomásig a látogatókat. A busz-végállomástól a Rákos-patak feletti gyalogos- és kerékpáros hídon keresztül érhetők el a lelátók.

A vb alatt a Duna Aréna környezetét érintő tömegközlekedési járművek a versenynaptárhoz igazodva sűrítésre és útvonal-módosításra kerülnek. Az M3 metróval érkezők az újonnan átadott gyalogossétányon tudják elérni a létesítményt. Az 1-es villamossal közlekedők a Népfürdő utca Duna felőli járdáján tudják a lelátókat elérni. A belváros felől gyalogosan közlekedők az újonnan létesült Duna-parti sétányon, majd a szurkolói zónán (hivatalos nevén: Budapest 2017 Aquatics Fun Park) keresztül tudnak belépni az épületbe.

A kerékpárral érkező látogatók részére két ideiglenes kerékpártároló létesül. A Cserhalom utca mellett 40 férőhelyes, az Árpád híd alatt a Fun Park bejárata mellett pedig egy 440 férőhelyes. A Duna Aréna közvetlen közelében 2 új BUBI-állomás került elhelyezésre. A látogatók részére dedikált vb hajójáratok 20 percenként közlekednek a belváros (Vigadó), illetve a déli városrészekben kialakított közönségparkolók és a Duna Aréna között.

A Duna Aréna megközelítése hajóval is biztosított, mind a 20 percenként közlekedő gyorsjáratú hajókkal, mind a BKK hajóival.


Köztisztaság


A világbajnokságot szervezők kiemelt fontossággal kezelik a verseny-helyszínek környezetének, így a XIII. kerület köztisztaságának kérdését, ennek folyamatos biztosításáért a vb-t szervező és lebonyolító vállalat felel. Az egyik legnépszerűbb sportágnak számító úszás versenyszámát teltházzal nézik majd az emberek, illetve a Duna Aréna melletti szurkolói zónák is várhatóan maximális létszámmal működnek majd. Ha ennek ellenére köztisztasági probléma adódik, kérik, hogy keressék munkatársukat a +36 (30) 215-6566-os központi telefonszámon.


Szurkolói zóna a Duna Aréna mellett


A Duna Aréna mellett kialakított szurkolói zóna (hivatalos nevén Budapest 2017 Aquatics Fun Park) ingyenesen látogatható, egész napos családi programokkal, esti fellépőkkel biztosítja a szórakozni vágyók igényeit. A programok mellett kivetítőkön lehet majd figyelni az aktuális versenyeket. A szurkolói zónákban (mely kettő is található Budapesten: Margitsziget, Duna Aréna) megtekinthetők a versenyszámok, valamint a világbajnokság nyitó és záró ünnepsége is. Az esti koncertek a fővárosra vonatkozó csendrendelet értelmében 22 óráig tartanak.

A kerület felkészült a versenyre

2017. június 13., csütörtök 15:50

FINA VB Mindenkinek szabad wifit biztosít az önkormányzat