Hírek
TV13
médiaajánlat
letölthető innen
tv13-mediaajanlat-2016.pdf
TV13
műsorstruktúra
musorstruktura2017.pdf
Élő adás
TV13 élő adás
vissza…
Back (history)

Gondosan nyírt, élénk zöld gyep és több mint 20 ezer tõ, a szivárvány minden színében pompázó egynyári virág – ebben gyönyörködhetnek a helyi lakók és minden arra járó a Gyöngyösi sétányon. Idén már 15. alkalommal rendezte meg a kerületi önkormányzat a színpompás virágágyak bemutatóját július 28-án. Bubláné Latinovics Eszter kertészmérnök a rendezvényen elmondta, hogy több mint 60 fajtából állnak össze a virágágyások, melyeket napi szinten gondoznak, növekedésüket automata öntözõrendszer is segíti. A Gyöngyösi sétányon egységes ágyások találhatók kakastaréjból, bársonyvirágból, de a vegyes, úgynevezett mozaikágyásokból van a legtöbb. Itt foltokban váltják egymást a változatos virágok: a zinnia, egynyári begónia vagy a díszcsalán. Idén is sok magyar fajta kapott helyet, például a kúpvirág, a díszdohány és a celózia.

Nemcsak a Gyöngyösi sétányt díszítik virágok, a kerület számos pontján láthatóak hasonló virágágyások: a Béke, a Gyermek és a József Attila téren, az Országbíró és a Vizafogó lakótelepeken is. A kerületben elsõsorban az újlipótvárosi utcák zöldesítésében van nagy szerepe a kandeláberekre kihelyezett 5718 cserép muskátlinak, amelyek a rendszeres tápoldatozásnak köszönhetõen májustól októberig virágoznak. Az elmúlt 4 évben, 67,5 millió forint ráfordítással, több mint 245 ezer egynyári virágtõ került kiültetésre a kerületben.

– Idén is tavasszal kezdõdött a készülõdés. Ebben az évben különlegesen szép lett a gyepfelület, melynek rendbetételére most a korábbiaknál több energiát kellett fordítani a téli idõjárás rombolása miatt. Ebben az esztendõben is több mint 20 ezer virágtõ került kiültetésre, így ma valóban egy színpompás sétányt láthatunk itt – mondta el Borszéki Gyula alpolgármester (képünkön) az Egynyárivirág-bemutató és szakmai séta megnyitóján.

Télen jelentõs volt a jég és a hólé okozta terhelés, a síkosságmentesítõ anyagok és a gyalogos áttaposások is károkat okoztak. Viszont az õszi és tavaszi gyeptrágyázásnak, nitrogén-utánpótlásnak köszönhetõen a fûfelület képes volt a gyors regenerálódásra. Kora tavasszal gyepszellõztetéssel, felülvetéssel segítették a megújulást.

A virágfelületek jól átvészelték a szélsõséges telet. Április elejétõl tömegesen virágzott a tulipán, a jácint, a nefelejcs.

Tavaly elõször alakítottak ki egynyári virágos gyepfelületet (Vadvirágos rét), ami nagy sikert aratott, így most újra pompázik: közel 200 négyzetméteres és természetközelibb látványt nyújt. Hasonló vadvirágos rétet alakítottak ki a Marina parton is 480 négyzetméteren.

Az õsz beálltával sem maradnak virág nélkül az ágyások. Ismét beültetik majd a kétnyári százszorszépeket, nefelejcseket és az árvácskát, valamint a hagymás növényeket: tulipánt, jácintot, nárciszt.


BNP

Kakastaréjtól a bársonykáig

2017. augusztus 9., szerda 15:50

Egynyárivirág-bemutató 
Színes növényágyások a Gyöngyösi sétányon