Hírek
TV13
médiaajánlat
letölthető innen
tv13-mediaajanlat-2016.pdf
TV13
műsorstruktúra
musorstruktura2017.pdf
Élő adás
TV13 élő adás
vissza…
Back (history)

A XIII. Kerületi Építészeti Díjat idén Szabó Tamás János DLA, Ybl Miklós-díjas és Csonka Pál-emlékérmes építész, az MMA rendes tagja nyerte el. Az elismerést az Építészeti Világnap alkalmából október 3-án dr. Tóth József polgármester adta át a Radnóti Miklós Művelődési Központban. Az indokolás szerint a Budapesti Műszaki Egyetemen 1995-ben végzett díjazott az önkormányzat szakmai munkáját tervpályázatok támogatásával, tervtanácsi tagként, szakmai rendezvényeken segíti. Szabó Tamás János kiegyensúlyozott és magas színvonalú tervezői munkát végez a Finta Stúdió tagjaként. Az ország számos pontján tervezett emblematikus lakó- és közösségi épületeket, a kerületben pedig olyan, városképileg meghatározó alkotások fűződnek a nevéhez, mint a 2004-ben átadott 184 lakásos Premier ház, a Center ház (2005; 340 lakás), az Ikon ház (2006; 240 lakás) és a Fókusz ház (2006; 94 lakás). Emellett társtervezője a kerület jelenleg legnagyobb ingatlanfejlesztésének, a Göncz Árpád városközpontban megvalósuló Agora Budapestnek.

Arató György főépítész bevezetőjében emlékeztetett arra, az önkormányzat 2013 óta építészeti díjjal ismeri el azok érdemeit, akik kiemelkedő szakmai tevékenységükkel az elmúlt 30 évben jelentősen hozzájárultak a városrész fejlődéséhez, arculatának formálásához. Az építészek körében köztudott, hogy érdemes kapcsolatot tartani a XIII. kerülettel, hiszen az kitüntetett figyelmet szentel e szakmának és képviselőinek, folyamatosak a fejlesztések, a tervek pedig meg is valósulnak. A kerületben és a kerületért végzett munka szín-vonalát jól tükrözi a városrész 20 éves fejlesztéséért idén elnyert rangos elismerés, a nemzetközi ingatlanfejlesztő szakma, a FIABCI nívódíja.

Ezután dr. Finta József Kossuth-díjas építész, akadémikus méltatta Szabó Tamás Jánosnak, a magyar tervező középgeneráció (1970-ben született Sárbogárdon – a szerk.) tagjának a munkásságát, építőművészetét. Kiemelte kiváló szakmai tudását és formaérzékét, a nemzetközi tendenciák ismeretét, az energiatudatosság és a zöldfelületek átgondolt alkalmazását. Az építész a majdani használók érdekében elsősorban szolgál és szolgáltat, és Szabó Tamás János ezt szem előtt tartva, alkotóként figyel az épületek befogadó kör-nyezetére is. Sokat elárul, hogy nagyon fiatalon és megérdemelten választották az MMA rendes tagjává – fűzte hozzá dr. Finta József.

Szabó Tamás János – hangjában is érezhető elérzékenyüléssel – mondott köszönetet az elismerésért. Ám hozzátette, abban, hogy a díjat kiérdemelhette, sok embernek része van. Mindenekelőtt a szintén építész feleségét emelte ki, aki „szebbet épített, mint amilyet én valaha is tudok: a családunkat. Ő a három gyermekünk nevelése mellett biztosítja számomra az alkotó munkához elengedhetetlen feltételeket” – fogalmazott. Másodikként a Finta Stúdió kollektíváját és vezetőjét, dr. Finta Józsefet említette, akit a mesterének tekint, s becsüli emberségét. Tőle tanulta meg azt is, hogy nem létezik épület megrendelő nélkül, az épület pedig együtt él a környezetével. Harmadikként Arató György főépítésznek mondott köszönetet, aki XIII. kerületi megjelenése, az Ikon ház tervezése óta segíti tevékenységét. Ő ismertette meg a kerületi szabályozási tervek szellemiségével, azzal, hogy egy rendelet nemcsak száraz paragrafusok gyűjteménye, hanem a szöveg mögül igenis visszaköszönhet a lényeg, az értékek megtartása, a fejlesztések iránti elkötelezettség.

Az ünnepi esemény végén Ács Dominika (fuvola és ének) és Molnár Viktor (zongora), a Liszt Ferenc Zeneakadémia növendékei adtak házi koncertet.


K. A. I.

A tervezés érzékenysége

2017. október 13., szerda 15:05

Elismerés
Szabó Tamás János az idei XIII. kerületi építészeti díjas