Hírek
TV13
médiaajánlat
letölthető innen
tv13-mediaajanlat-2016.pdf
TV13
műsorstruktúra
musorstruktura2017.pdf
Élő adás
TV13 élő adás
vissza…
Back (history)

Hosszúra nyúlnak a várólisták a honi egészségügyben. Ha van is CT- és MR-diagnosztika valamely egészségügyi intézményben, az nem feltétlenül korszerű, ha pedig mégis modern a berendezés, még akkor is több hetet, akár hónapokat is kell várni, mire hozzáférhetünk a vizsgálatokhoz. Pontosan ezt orvosolta az önkormányzat, amikor a „Lendületben a XIII. kerület” programja révén le-hetőséget teremtett felsőkategóriás, nagyteljesítményű, világszínvonalú CT- és MR-gépek beszerzésére, hogy a kerületben élők mielőbb diagnózishoz jussanak, amelyeken sokszor az életesélyek múlnak. A Visegrádi utcai szakrendelőben október 5-én dr. Tóth József polgármester ünnepélyesen is átadta a CT és MR Diagnosztikai Centrumot. A XIII. kerület az önkormányzatok közül elsőként beruházott CT- és MR-gépekbe: saját forrásból 800 millió forintot költött rájuk. Ilyen korszerű CT és csúcstechnológiájú MR nincs máshol az országban. Egész Európában is csak néhány van belőlük. A kerületi lakosok számára maximum kéthetes a várakozási idő a diagnosztikai vizsgálatokra, amelyeket az ön-kormányzat – szakorvosi vélemény alapján – térítésmentesen biztosít az itt lakóknak.

S hogy mi indította az önkormányzatot erre a fejlesztésre? Miként Tóth József az átadóünnepségen mondta: elemzéseik alapján kiderült, hogy a kerületiek – éves átlagban tízezer emberről van szó – CT- és MR-vizsgálatait az ország legkülönbözőbb pontjain végzik, és 2-6 hónapot kénytelenek várni, míg sorra kerülnek. Miközben a terápiák szempontjából elképesztően fontos a gyors diagnózis – rákbetegségek esetében különösen. Mindennek tudatában készítette el a XIII. kerületi önkormányzat egészségügyi szolgálata dr. Hertzka Péter főigazgató főorvos vezetésével a CT- és MR-projekt megvalósíthatósági tanulmányát, illetve számos radiológiai szakértővel közösen kidolgozták az orvos szakmai és informatikai követelményeket.


Dr. Tóth József polgármester: A prevencióra helyezzük a hangsúlyt


A Visegrádi utcai szakrendelő CT és MR Diagnosztikai Centrumának képalkotó berendezései technikailag topkategóriásak. Ha úgy tetszik: forradalmian újak a magyarországi egészségügyi ellátásban. Ennek kapcsán dr. Tóth József polgármester adott áttekintést az önkormányzat egészségügyi fejlesztéseiről, illetve a jövő terveiről.


– A CT és MR Diagnosztikai Centrum ünnepélyes átadásán azt mondta: hosszú évek óta magas életminőséget biztosító, fenntartható és vissza-fordíthatatlan fejlődési pályára került a kerület. De mi jelenti hozzá a folyamatos hajtóerőt – különös tekintettel az egészségügyi fejlesztésekre?

– Munkatársaimmal együtt lényegében csupán azt tesszük, amit egy kerület képviselőinek józan ésszel tenniük kell – átérezve a lakosság igényeit. És az egyik lépés inspirálja a másikat. Az eltelt húsz évben 1 millió négyzetméter, vagyis nagyjából 20 ezer lakás, illetve 1 millió négyzetméter kereskedelmi szolgáltatóegység épült itt. Mintegy 70 ezer munkahelyet is teremtettünk. Ma már minden negyedik-ötödik lakásvásárló a kerületünkben szeretne letelepedni. Mindehhez az önkormányzat öszszes szolgáltatásának magas szintűnek kell lennie, köztük nyilván a szociális és egészségügyi ellátásnak is. Figyelembe kell vennünk: a nyugdíjasok száma stabilizálódott, másfelől emelkedik a gyer-mekszületések száma, ahogy a beköltözésekkel is növekszik a lakosság.

– Arra utal: ez határozza meg a helyi egészségügyi szolgáltatás fő irányát?

– Igen. Mi a prevencióra helyezzük a hangsúlyt. Minderről sokat elmond az ötéves egészségügyi koncepciónk címe is: „Az egészség érték az élet minden területén.” Ebben is fontosnak tartjuk az emberközpontúságot, azt, hogy a szolgáltatások személyre szabottan, ne gépiesen működjenek.

– Ugyancsak az átadóünnepségen említette: egy önkormányzat az egész-ségügyi ellátást öt szempontból befolyásolhatja.

– Rögtön az első: milyen épületekben történik? Mi felújítottuk a háziorvosi, házi gyermekorvosi, védőnői rendelőket és a klimatizálásuk is zajlik. A meg-előzésben is kulcsfontosságú a műszerfejlesztés: támogattuk a digitális radio-lógiai eszközök, lézerek, mágnesterápiás berendezések, különböző ultrahang-készülékek, sterilizálók, endoszkópok, érvizsgálók és egyéb műszerek cseréjét, modernizálását. Lényeges a humánerőforrás, hiszen évente 500-800 orvos hagyja el az országot. A mi orvosi hálózatunk fel van töltve, legfeljebb időszakos hiányok fordulhatnak elő. Az egészségügy működtetésének hang-súlyos negyedik és ötödik elemei a primer és szekunder prevenció programjai. Önkormányzatunk finanszírozza például a kifejezetten fiúk számára védettséget jelentő HPV elleni oltást vagy a csecsemők rotavírus elleni oltását. Szekunder prevencióban biztosítjuk a stroke-szűrést is: az eddigi vizsgálatok 73 százalékában mutattak ki kóros elváltozást, ezt további vizsgálatok követték. A mammográfia, hasi ultrahang, nyaki verőér és bőrgyógyászati szűrések 35,2 százaléka adott okot újabb orvosi közbeavatkozásra.

– A CT és MR Centrum gépei, illetve telepítésük megközelítőleg 800 millió forintba került.

– Mert itt is kifejezett kérésünk volt az ezzel megbízott szakemberekhez: lehetőleg a legkorszerűbb eszközöket vásároljuk meg. Ez a Revolution HD CT biztosítja ma a legrövidebb időn belül, a legkisebb sugárdózis mellett a legtökéletesebb képalkotást. Az MR is a legkorszerűbb technikai színvonalat képviseli: a nálunk üzemelő készülék nem csupán Magyarországon az első, hanem a régiónkban is.

– Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár ennek ellenére elutasította a CT és MR Centrum közfinanszírozásának kérelmét. Ezért kellett végül a hiánypótló és világszínvonalú diagnosztikai képalkotó központ Visegrádi utcai beruházása mellett annak üzemeltetését is kerületi közbeszerzési tendert követően megvalósítani. Az átlagember nem feltétlenül érti: az állam miért zárkózik el az ilyen szolgáltatás finanszírozásától, ha egyszer neki fizetjük az egészség-biztosítási járulékot?

– Az állam bizonyos feladatokat – mint például a háziorvosi, házi gyer-mekorvosi ellátást – a törvény által „áttelepíthet” az önkormányzatokhoz. De az állam azt is megteheti, hogy az alkotmányban, törvényben vállalt feladatainak bizonyos részeit piaci szereplők vagy alapítványok bevonásával valósítja meg. A rendszer finanszírozása az állami egészségügyi kasszából történik. Esetünkben azt tartom igazságtalannak, hogy bár a CT- és MR-készülékek főként a járóbeteg-ellátásban dolgoznak – amely elsősorban önkormányzati terület –, mégis a magáncégek, olykor magánorvosok „óraszámait”, vagyis a gépek üzemeltetési idejét finanszírozza az állam. A mi tervezett „óraszámainkat” viszont nem, ezért kellett az önkormányzati központ üze-meltetésébe külső céget bevonni – pályázattal. A nyertes konzorcium pályázatának lényege az volt: az önkormányzat leszervezi a XIII. kerület tízezresre prognosztizált populációját a vizsgálatokra úgy, hogy arra két héten belül ingyenesen sor kerül. Más kerületek, országrészek lakói számára a vizsgálat piaci alapon történik. Utóbbi feltételeit a konzorcium szabja meg, ahogy azok bevétele is őket illeti. Nekünk azonban az üzemeltetés nem okoz költséget. Egyébként már hozzáfogtunk a kerületi lézersebészeti központ felállításához is, az altatásban végezhető vastagbél-vizsgálatokhoz szükséges technológia bevezetéséhez. Nem állunk meg a CT és MR Centrum megnyitásánál.


Karácsony–Sztankay

Az önkormányzat saját megoldása a várólistákra

2017. október 13., szerda 15:05

Egészségügyi fejlesztés 
Világszínvonalú CT és MR Diagnosztikai Centrum