Hírek
TV13
médiaajánlat
letölthető innen
tv13-mediaajanlat-2018.pdf
TV13
műsorstruktúra
musorstruktura2017.pdf
Élő adás
TV13 élő adás
vissza…
Back (history)

Pozitív elmozdulás történhet a felújítás alatt álló M3-as metró akadálymentesítésének ügyében: Tarlós István főpolgármester – tartva magát legutóbbi, a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetségével (MEOSZ) kötött megállapodásához –, február végi sajtótájékoztatóján bejelentette: az érdekvédelmi szervezet „nagyon lojálisan és értelmesen áll a kérdéshez”. A főpolgármester a közgyűlés elé fogja terjeszteni, hogy 13. helyszínként a Kálvin téren is épüljön lift a mozgáskorlátozottak segítése érdekében. Hozzátette, a főváros nem zárkózik el a további metróállomások akadálymentesítésétől sem, de „nem feltétlenül kell, hogy lift legyen, ezt csak az ellenzék erőlteti”. A metró akadálymentesítésére vonatkozó ellenzéki népszavazási kezdeményezésről pedig azt mondta: „ha lesz népszavazás, legyen, de az arra adott igen válaszokból, ahogy a törvényből sem következik, hogy lifteket lenne kötelező építeni”.

Tarlós István bejelentését megelőzően lapunk Facebook-oldalán és a média13.hu-n is elsők között számoltunk be a MEOSZ elnöke, Kovács Ágnes és a főpolgármester közötti találkozóról, melyre a városvezető kezdeményezésére került sor január 22-én. Az érdekvédelmi vezető szerint a megbeszélés konstruktív volt, melynek eredményeként a MEOSZ korábbi, akadálymentesítésre vonatkozó javaslatait megerősítő megállapodás születhet. A megbeszélésen elhangzott, a főpolgármester javaslatot tesz a Fővárosi Közgyűlésnek, hogy Budapest saját költségvetéséből finanszírozza a Kálvin téri megálló akadálymentesítését. Tarlós István arra is ígéretet tett, a közgyűlés elé terjeszti, hogy a fennmaradó hét metróállomás tekintetében, a MEOSZ korábbi kérésének megfelelően, készüljenek – akár alternatív megoldásokat is magukban foglaló – akadálymentesítésre vonatkozó tervek, melyek megvalósítását észszerű határidőhöz kötik.

A megbeszélésen Kovács Ágnes jelezte Tarlós Istvánnak: a MEOSZ elkötelezett a 3-as metró teljes körű akadálymentesítése mellett, s továbbra is várja a miniszterelnök válaszát: ehhez biztosítja-e a fennmaradó hét állomás esetében a hiányzó forrást a központi költségvetésből, mert így a teljes szakasz akadálymentesítése a projekt idején megvalósítható lenne. Ez a mozgássérült embereken túl a kisgyermekes, babakocsival közlekedő családok és a nehezen mozgó idős emberek érdekeit is szolgálná, és emellett kevesebb költséggel is járna.

Tarlós István egyébként a január végi tájékoztatóján azt is bejelentette, az M3-as metró északi szakaszán folyamatosan zajlanak a munkák: a jobb oldali vágányokat és az áramvezető sínt elbontják, az ideiglenesen megmaradó bal oldali vágányon zajlanak az építkezéssel összefüggő szállítások.

Jó hír, hogy az északi szakasz műszaki átadás-átvétele még idén decemberben megkezdődhet – mondta a főpolgármester. Az állomásoknál már folynak az akadálymentesítést szolgáló liftek építését megelőző közműkiváltások és egyéb munkálatok. A Temesvári utcánál, Újpest-városkapu megállónál megnyitották a födémszerkezetet és leadónyílást alakítottak ki. A főpolgármester közölte: a déli és középső szakasz állomásainak felújítására folyamatban van a közbeszerzési eljárás, a szerződéskötés 2018 júniusában várható.


(Képeinken a felújított állomások látványtervei láthatók.
Forrás: http://www.m3felujitas.hu/)


K. A. I.

Liftek és alternatívák

2018. január 30., kedd 13:35

M3-as metró Megoldódhat az akadálymentesítés