TV13
médiaajánlat
letölthető innen
tv13-mediaajanlat-2018.pdf
TV13
műsorstruktúra
musorstruktura2017.pdf
Élő adás
TV13 élő adás
vissza…
Back (history)

„Tom Lantos szobra az emberi jogok emlékműve is” – hangsúlyozta avató beszédében a február 1-jén, a magyar származású amerikai szenátorról elnevezett sétányon megrendezett eseményen dr. Tóth József polgármester Tom Lantos szobrának felavatásán. Az Amerikai Egyesült Államok Kongresszusának egykori képviselője, akinek szobrát Yengibarian Mamikon művész alkotta meg, éppen az ünnepi esemény napján lett volna 90 éves.


A szoboravató ünnepségen David Kostelancik, az Egyesült Államok budapesti nagykövetségének ideiglenes ügyvivője, valamint számos ország Budapestre akkreditált nagykövetei, diplomáciai vezetői mellett megjelent Hiszékeny Dezső országgyűlési képviselő, a helyi önkormányzat vezetői és képviselői, továbbá a néhai szenátor özvegye, Annette Lantos és lányaik, valamint unokája, dr. Tomicah Tillemann és dédunokái, továbbá a Tom Lantos Intézet és a Berzsenyi Dániel Gimnázium tanárai, diákjai, az egykori képviselő tisztelői.


Az eseményen megjelent Kovács László és dr. Martonyi János volt külügyminiszterek, dr. Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára.


Dr. Tóth József ünnepi beszédében emlékeztetett arra, hogy a szobor mindössze 100 méterre van attól a gimnáziumtól, melynek Tom Lantos tanulója volt a múlt század 30-as, 40-es éveinek fordulóján, és amely ma is itt működik a sétány végében. Az intézmény több kiváló személyiség, például Gábor Dénes, Hajós Alfréd, Hegedűs Géza, Károlyi Mihály mellett máig őrzi Tom Lantos emlékét, és büszke a nemzetközileg ismert híres politikus tanulójára.


– Tom Lantos számára sokat jelentett a XIII. kerület – mondta a polgármester.  – Családjában mindenki büszke volt magyar örökségére. Egész életére meghatározó volt Raoul Wallenberggel való találkozása, példamutatása. Vallotta, hogy a rémuralom túlélése részben Wallenberg hősiessége is. Nem véletlenül érte el, hogy Washingtonban, a Capitóliumban felállították Wallenberg mellszobrát. Tom Lantos világraszóló munkássága mellett örökké hű maradt hazájához és a XIII. kerülethez. Egyetlen holocausttúlélőként 1981-től haláláig volt az USA képviselőházának tagja. Választott politikusként is felbecsülhetetlen munkát végzett az Egyesült Államok és a demokratikus Magyarország kapcsolatának fejlődéséért. Tom Lantos a demokrácia és az esélyegyenlőség hőse volt. Abban hitt, hogy különböző embereknek és különböző pártoknak is lehetnek közös céljaik. Szenvedélyes elkötelezettje volt az emberek egymás közötti párbeszédének – nem a pártbeszédnek!


Sokan azt gondolják, hogy a véres múlt messze van – folytatta dr. Tóth József. – De nem olyan nagyon régen volt mindaz, ami 1944-ben történt. A szabadság és a demokrácia híveinek az a feladatuk, hogy fellépjenek a veszélyt képviselő agresszív vezérelvűséggel szemben. Bevallom őszintén, én annak örülök, ami nem „egyeseké”, hanem mindinkább a közösségé. Egy szobor politikai jelentéseket is hordoz. Mi itt a XIII. kerület lakóival, dolgozóival példát szeretnénk adni a Tom Lantos által védelmezett értékeknek. Korszerű városfejlesztésünkkel, befogadóképességünkkel, kultúránkkal, szellemiségünkkel, munkákkal akarunk küzdeni a társadalmi egyenlőtlenségek ellen, az alsó osztályok felemelkedéséért. Meggyőződésem, hogy tiszteletadásunk, a múlttal való szembenézésünk, a Tom Lantos által képviselt értékek melletti kiállásunk hatása mind eredményesebb lesz. E gondolatok jegyében adom át a városrész lakóinak a Tom Lantos sétányon a Tom Lantos-szobrot – zárta gondolatait a polgármester.


Avatóbeszédének elhangzása után Joseph Biden szenátor, Barack Obama elnöksége alatt az Amerikai Egyesült Államok volt alelnöke videoüzenetben elevenítette fel egykori mestere és barátja alakját, majd David Kostelancik ideiglenes ügyvivő szólt a jelenlévőkhöz. Beszédében Kennedy elnököt idézte, akinek tavaly ünnepelték születése 100. évfordulóját: „Egy nép nem csak arról ismerszik meg, milyen embereket termel ki magából, hanem arról is, hogy milyen embereket tisztel, milyen emberek emlékét őrzi.” Ma Magyarország és a magyarok, az Egyesült Államok és az amerikaiak együtt tisztelegnek Tom Lantos előtt, és együtt emlékeznek rá. Munkásságától jobb lett a világ, és még jobbá válna, ha a vezetőink olyanok lennének, mint ő volt. Gratulálok a kerületnek a Tom Lantos-szobor felállítására irányuló kezdeményezéséhez. Remélem, az alkotás az Amerikai Egyesült Államok és Magyarország, valamint a XIII. kerület, Budapest és a budapesti Amerikai Nagykövetség közötti számos kötelék jelképévé válik.


Ezután Tom Lantos unokája idézte fel Tom Lantos emlékét, beszédét a következőkkel zárva: – Remélem, mindazok, akik meglátogatják ezt a teret, és megnézik ezt a szobrot, emlékeznek majd az emberre, de ami még fontosabb, újra elkötelezik magukat ama értékek mellett, amelyeknek ő egész életében a bajnoka volt. És mindig emlékeznek majd a leckére, melyet olyan fiatalemberként tanult meg, aki itt vált felnőtté a Szent István parkban.


Ez után dr. Tóth József és Tom Lantos családtagjai közösen leplezték le a kerület új köztéri alkotását, Yengibarian Mamikon szobrászművész alkotását.


A szobor leleplezése után Annette Lantos, az egykori politikus özvegye, felidézve budapesti és balatoni családi látogatásaikat, kiemelte férje pályafutásának fontosabb állomásait, emberi nagyságát, köszönetet mondva emlékének ápolásáért és megörökítéséért az önkormányzatnak, majd előbb a családtagok, ez után pedig Tom Lantos tisztelői helyezték el a megemlékezés virágait a szobor talapzatánál.


(Munkatársunktól)

Emberség Washingtonig

2018. február 5., hétfő 10:25

Szoboravató Tom Lantos a Szent István parkban vált felnőtté