TV13
médiaajánlat
letölthető innen
tv13-mediaajanlat-2018.pdf
TV13
műsorstruktúra
musorstruktura2017.pdf
Élő adás
TV13 élő adás
vissza…
Back (history)

Egyidős a kerülettel a Kassák Lajos utcai evangélikus templom. Nyolcvanéves. 1938-ban adták át a gyülekezetnek. Már eredetileg úgy épült a templom, hogy a karzaton elférjen egy orgona, sőt akár kórus, zenekar is. Ám eleinte csak harmónium, illetve kisebb orgona kísérte a liturgiát. Néhány hete azonban Gáncs Péter püspök felszentelte itt a Peskó-orgonát, amely a budavári evangélikus templomból került át ide, s amely méltó új helyet kapott az angyalföldi templomban.


– Igazi, sípos orgonáról van szó, amely levegővel működik. Egy pneumatikus templomi hangszer. A szó szoros értelmében lélegzik. Ugyanis a görög pneuma jelentése: szél. A Bibliában pedig a lélek, a szellem is a pneuma szóval szerepel. Úgyhogy egy élő, lélegző hangszert építettünk be az angyalföldi templomunkba – mondja lapunknak Grendorf Péter, az Angyalföldi Evangélikus Egyházközség lelkésze.

Egyébként eredetileg is orgonakarzattal épült a templom. 1944-ben meg is bízták Zalánfy Aladárt, a Zeneakadémia orgona tanszakának professzorát – aki egyben a Deák téri evangélikus templom orgonistája is volt –, hogy tervezzen orgonát az angyalföldi templom számára. Zalánfy teljesítette a kérést. Terve mégsem valósult meg. Kezdetben harmónium, majd 1977-től egy kisebb orgona szolgálta a gyülekezetet. Utóbbi hangszert aztán a kilencvenes évek közepén áthelyezték a csepeli evangélikus templomba.

Idáig kellett várni, hogy az angyalföldi templom méreteihez méltó „lélegző hangszer” kerüljön ide. Ez pedig a Peskó-orgona: Peskó Zoltán építette, majd fia, Peskó György orgonaművész folytatta a hangszer fejlesztését, amely 1960-tól működött a budavári evangélikus templomban. Tavaly lebontották, barokk orgonát emeltek a helyén. Így juthatott az egyre növekvő angyalföldi gyülekezet a Peskó-féle orgonához, amelyet végül egy kis manufaktúra, a Varga Orgonaépítő Kft. újraépített a Kassák utcai evangélikus templomban, ahol az akusztika miatt most jobban szól, „jobban lélegzik”, mint eddig bármikor.

Grendorf Péter hozzáteszi még: bármely orgona csakis templomi környezetben van igazán otthon. Tudja kísérni a liturgiát, a gyülekezet énekét, az istentiszteletet. Másfelől hangversenyekre is alkalmas. Ugyancsak vonzza az orgonistákat. Már többen, köztük zeneakadémisták megkeresték a lelkészt, hogy szeretnének gyakorolni, játszani az angyalföldi templomi orgonán.


(KÁG)

Lélegző hangszer

2018. február 7., szerda 11:10

Evangélikus Egyházközség
Peskó-orgonát kapott a Kassák Lajos utcai templom

A TV13 Paletta című műsorának az orgonáról készült adását ide kattintva nézheti meg