TV13
médiaajánlat
letölthető innen
tv13-mediaajanlat-2018.pdf
TV13
műsorstruktúra
musorstruktura2017.pdf
Élő adás
TV13 élő adás
vissza…
Back (history)

Gergely Róbert (alias Vajek Róbert) kétszeres eMeRTON díjas énekes, színész február 23-án zenés vígjáték rendezőjeként látogat el utazószínházával, a Gergely Theáterrel az Angyalföldi József Attila Művelődési Központ színpadára. Repertoárjukból a Pasik a pácban című kétrészes zenés vígjátékot mutatják be.


– Miközben kerestem a kötődését a XIII. kerülethez, egy hírre bukkantam az Angyalföldi utca 38-ról, a Majomházról; édesapja, Vajek Róbert is a lakók névsorában szerepelt. Közrejátszottak a kerülethez fűződő emlékei abban, hogy az Angyalföldi József Attila Művelődési Központ lett az egyik előadásuk helyszíne?

– Bizonyára, mert bőven akad a XIII. kerülethez kapcsolódó emlékem. Amikor megszülettem, édesapámék az Ipoly utcában béreltek egy kis lakást, ott voltak boldog ifjú házasok. A nagymamám a József Attila Színház melletti házban, a Majomházban lakott a haláláig. Gyakran vigyázott rám, míg a szüleim dolgoztak. A lakásának egyik ablaka a színház művészbejárójára, másik a raktár udvarára nézett. Kiskölökként gyakran láttam a színházi kellékeket; trónokat, kanapékat a raktárból a színházba, a színházból a raktárba ki-becipelni és a művészbejárón át érkező színészeket. A nyitott ablakokon a tapsvihar, a zene, a nevetés kiszűrődött majd minden este. 6 éves lehettem, amikor a Kaktusz virága című zenés darabot bemutatták. A Jamaikai trombitás betétdal nem ment ki a fülemből. Később pályakezdő színészként tudtam meg, hogy Nádas Gábor írta a zenéjét. Édesapám jóvoltából ismerkedtünk össze a Magyar Rádió Pagodájában és egy Nádas Gábor-est után kezdtünk együtt muzsikálni, egy darabig korrepetált is engem a XIII. kerületi lakásán.

A kerületben szívtam magamba a tudást, hogy van egy polgári és egy színházi világ. Gyakran jártam a régi József Attila Művelődési Házba, mivel édesapám itt vetélkedőket szervezett és nem lévén jobb megoldás a felügyeletemre, magával vitt. József Attila költészete nagy hatással volt rám. Amikor fényképésztanuló voltam, készítettem olyan fotósorozatokat, amelyeket a költő ihletett.

A Dagály fürdő gyerekként, a nagymamámmal töltött nyári szünetekben a napfényt, a lubickolást, a szabadság örömét jelentette nekem. Egy kevéssé kellemes emlékem, hogy a jogosítványomat is a XIII. kerületben próbáltam megszerezni. Ám a sikeres gépjárművezetői vizsgám színtere végül nem a kerület lett.

– Van olyan színházi műfaj, amiben szívesen kipróbálná magát?

– A zenés darabokkal a legtöbb művészi hajlamomat kiélhetem, azt a színházat szeretem, ahol szól a zene. A tervem most is, ami eddig bevált; kiválasztani egy vidám darabot, amit nem játszik más, a Gergely Theáter mutathatja be először Magyarországon.

– 2016 októberében volt a Pasik a pácban darab ősbemutatója. Mit láthat február 23-án az AJAMK közönsége?

– Az Egyesült Királyságban vetítettek egy mai tárgyú TV-sorozatot; egy házaspárral történt vicces dolgokra épülő, műfajában szituációs komédiát. Johnnie Mortimer–Brian Cooke elkészítették a színpadi változatát, ami egy zene nélküli remek vígjáték. A szerzők engedélyével Szolnoki Péter és Duba Gábor zenés vígjátékká dolgozták át.

Büszkék vagyunk, hogy a zenés vígjátékot két részben, a Gergely Theáter előadásában láthatja Magyarországon először a közönség Pasik a pácban címmel.

A történet úgy indul, hogy Mildred és George 25 éves házassági évfordulójuk alkalmából egy röpke tengerparti nyaralásra készülnek, ám a minden tekintetben „kocka” férj vonakodik az utazástól. Ő inkább otthon maradna a könyveivel, meccset nézne vagy például jókat enne. Kisvártatva megérkezik Mildred nővére Ethel, akiről kiderül, hogy csúnyán összeveszett férjével, a csélcsap Humphreyvel. A testvérek – egymást hergelve és felbátorítva – szövetségre lépnek a két lehetetlen alak – azaz férjeik – ellen: és ők utaznak el a tengerpartra egy laza hétvégére. Az itthon hagyott „urakat” sem kell félteni: kihasználva a helyzetet, belevetik magukat a londoni éjszakába, és két fiatal szépséggel, Jenniferrel és Shirleyvel térnek vissza a lakásba egy görbe és buja este reményében. De az éjszaka nem várt fordulatokat-bonyodalmakat tartogat, s így a két pasi igen nagy pácba kerül. A darab szereplői: Csomor Csilla, R. Kárpáti Péter, Rátonyi Hajni, Buch Tibor, Házi Anita, Némedi-Varga Tímea, zeneszerző: Szolnoki Péter, rendező: Gergely Róbert.


Lendvai

Pasik a pácban Angyalföldön is

2018. február 7., szerda 11:10

Gergely Róbert A kerületben szívtam magamba, hogy van egy polgári és egy színházi világ