TV13
médiaajánlat
letölthető innen
tv13-mediaajanlat-2018.pdf
TV13
műsorstruktúra
musorstruktura2017.pdf
Élő adás
TV13 élő adás
vissza…
Back (history)

2016 szeptemberétől, a nyári szüneteket leszámítva, minden hónap első péntekén 18.30-tól tánctanítással, majd 19.30-tól fergeteges táncházzal várja az érdeklődőket a nagy sikerű MYDROS Görög Táncház az Angyalföldi József Attila Művelődési Központ színháztermében. Amíg a teremben a tánc alaplépéseinek tanítása zajlik, a zenészek pihennek. Jó alkalom megkérni Smuk Gábort, a MYDROS zenekar vezetőjét, meséljen a zenekar alapításáról, a zenéléssel töltött évek örömeiről.


– A szüleimnek különleges zenei ízlése van: fiatal koruk óta érdekeli őket a délszláv, a görög, az arab és a magyar népzene, így ez a zenei világ születésünk óta jelen van az életünkben. Mondhatom, hogy a táncházmozgalomba születtünk bele az öcsémmel. Tomi hat-, én nyolcéves voltam, amikor az első hangszerünket megkaptuk és elkezdtünk együtt zenélni. Nem sokkal utána határoztuk el, hogy zenekart szeretnénk alapítani és valami olyasmivel foglalkozni, ami egész gyerekkorunkban körülvett minket. A MYDROS zenekart 2001-ben alapítottuk, hogy megoszthassuk mindenkivel az örömöt, amit a görög zene és tánc ad nekünk gyerekkorunk óta. Az elmúlt 17 évben több mint 1100 alkalommal léptünk színpadra. Kaptunk felkéréseket nagy szabású hazai és külföldi zenei fesztiválokra, rengeteget zenéltünk táncházakban, görög éttermekben. A repertoárunk kb. 350 számból áll.

– Sokan látogatják a rendezvényeiteket?

– A táncházunk közönsége alapvetően két forrásból táplálkozik: a Magyarországon letelepedett táncos kedvű görögökből és a táncházmozgalom aktív tagjaiból, mára gyermekeikkel, unokáikkal kiegészülve. No és persze hétről hétre sok új vendég csatlakozik hozzánk, akiket érdekel a népzene és a néptánc és nyitottak más kultúrák megismerésére. 100-150 fős rendezvényeink vannak. A törzsközönségünk egyenként fedezett fel minket, aztán szájhagyomány útján terjesztették a jó hírünket.

– Ismertek más zenészeket, akik szintén görög talpalávalót húznak?

– A Sirtos és a Kolo zenekar táncházai voltak a legmeghatározóbbak számunkra, de rajtuk kívül van sok aktívan működő nemzetiségi zenekar. Ma valahogy azt érzem, a zenekarok a rivalizálás helyett elkezdtek összetartani, segíteni egymást. A közönségünkkel közeli, baráti kapcsolatot ápolunk, 2006 óta közös nyaralásokat is szervezünk Görögországba. A leghálásabbak azoknak vagyunk, akik hétről hétre eljönnek hozzánk, új erőt adva a zenéléshez. Ha javít a táncházat látogatók hangulatán a rendezvényünk felszabadult, vidám légköre, attól mindig jól érzem magam, mert úgy hiszem, tettünk valami jót a gondokkal teli világunkban. A következő koncertünk az AJAMK-ban március 2-án lesz. Szeretettel várunk minden érdeklődőt!


L. Á.

MYDROS Görög Táncház

2018. február 12., hétfő 15:00