TV13
médiaajánlat
letölthető innen
tv13-mediaajanlat-2018.pdf
TV13
műsorstruktúra
musorstruktura2017.pdf
Élő adás
TV13 élő adás
vissza…
Back (history)

Február 13-án volt a Klapka Szolgáltatóház bokrétaünnepe a Klapka utca 17–19.-ben – jelezve ezzel: a ház tartószerkezete teljesen elkészült, nincs tovább fölfelé. Megépítéséről az önkormányzat még 2015-ben döntött. Az év végi átadása után a Klapka Szolgáltatóház és környezete – lakosságbarát üzleteivel, zöldkörnyezettel harmonizáló megoldásaival – a városrésznek egyedi megjelenést adó közösségi tere lesz. Modernségében is klasszikus agora. A saját forrásából, mintegy 4,2 milliárd forintos beruházásának 33 újabb önkormányzati bérlakás átadása is a része.


„A több mint tízezer négyzetméteren épülő Klapka Szolgáltatóház révén olyan lokális kisközpont jön létre, amely széles palettájú, minőségi szolgáltatásaival jelentősen növeli a környékbeli lakosság, illetve az itt megfordulók komfortérzetét” – mondta dr. Tóth József polgármester az épület február 13-ai bokrétaünnepén. Hozzátette, a ház a legkorszerűbb építészeti elképzelésekhez igazodva több szegmensében is tükrözi majd az ökologikus gondolkodást. Élőflórás díszítőegységei, környezetének kertészeti megoldásai unikális mikrokörnyezetet teremtenek, erősítve az épület élménytér jellegét.

A Kassák Lajos utca–Klapka utca–Tüzér utca–Pattantyús utca által határolt területen a Klapka Szolgáltatóház megépítésével létrejövő tágabb környezet karakterét a kereskedelmi-szolgáltató épület déli részén kialakított játszó- és pihenőterület határozza meg, illetve ennek a „zöld dombnak” a belsejében elhelyezett élelmiszeráruház, valamint kis üzletek térkompozíciója. Miközben jelentősen nő a zöldfelület, a szolgáltatóház mellett esztétikus városi teret, a térbe futó korzót is kialakítanak, amely betöltheti egy új kerületi-városi agora szerepét is.

Az épület belső helyiségeiben is környezetbarát, energiafelhasználást csökkentő műszaki és technológiai megoldásokra helyezték a hangsúlyt a tervezők. A Média Építészeti Díjas terv alapján épülő Klapka-házban az üzletek mellett 33 önkormányzati bérlakás is helyet kap, ezek pályáztatására nyáron kerül sor.

A szolgáltatóház környékén több gyermek- és szociális intézmény, sportlétesítmény működik, közülük néhányat szintén az önkormányzat revitalizációs programja kapcsán korszerűsítettek. Ilyen például a Papp László tér kialakítása szoboravatással, a Gidófalvy lakótelep, a Gyermekkert Tagóvoda és Prevenciós Központ fejlesztése. Ez utóbbi idén zárul, míg a Kassák Lajos utca közvilágításának korszerűsítése augusztus és október között történhet meg. Ezek profilja, a lokális hétköznapok vitalitása – lényegében a Klapka-ház által lefedett terület népszerűsége – indokolttá tette egy korszerű, többféle szolgáltatást nyújtó kisközpont megvalósítását. Mivel az üzemeltetés, illetve a komplexum működése kapcsán elsőrendű szempont volt a lakóházi és a szolgáltató funkciók harmóniájának megteremtése, így egy számvetés után a kerület végül az önkormányzati üzemeltetés mellett döntött.


A Klapka Szolgáltatóház a kerület saját forrásából valósul meg; összértéke bruttó 4,236 milliárd forint. Az épület terveit Marosi Miklós Ybl-díjas építész vezetésével a KÖZTI Zrt. készítette el. A generálkivitelezést a LATEREX Építő Zrt. végzi. A beruházás várhatóan 2018 végén fejeződik be.


Munkatársunktól


Arató György, a XIII. kerület főépítésze a szolgáltatóházról


„A kerület hosszú távú fejlesztési koncepciójában kiemelt szerep jut a »központrendszer« megvalósításának. Vagyis: egy településen vannak nagyobb központok – ilyen lesz például a Váci út és Róbert Károly körút sarkán az Agora –, és vannak kisebbek, általában lakóterületek közelében. Az egyik ilyen kisközpont lesz a Klapka Szolgáltatóház és környezete. Településszerkezeti értelemben ez a projekt nóvumnak számít, nincs sok hozzá hasonló. A Klapka utca fölötti részen több ezer lakásos lakótelep húzódik, míg az alsó részén található a kerület egyetlen kisvárosias beépítése a Kassák utca két oldalán. Az új kisközpont a két terület metszéspontjánál épül meg. Ez a lokalizáció mindkét karakteres kerületrész szempontjából fontos. A kisvárosias részből hiányoznak azok a központi területek, főterek, amelyek jellemzően megtalálhatók a hasonló városias területeken. A szolgáltatóház további építészeti különlegessége, hogy kiépül egy »imitált« kis bevásárlóutca is, amely tölcsérszerűen szűkül, majd tágul: hol egy presszóterasz, hol egy épületbejárat kerül centrumba.

A Klapka Szolgáltatóház projektjének keretében komplex városi központot tervezünk, ami a környező lakótelep szempontjából különösen fontos, hiszen a lakótelepek zöldterülete (égbe nyúló házak által beárnyékolt keskeny zöldsávok) helyett „nagyvonalúbb” zöldfelület készül, összesen több mint 4000 négyzetméternyi parkosítással. A beruházás kapcsán további ültetésekkel bővül a Pattantyús utca fasora is, és az ottani közlekedési, parkoló aszfaltrészt is zöldterület váltja majd.”

XXI. századi agora születik

2018. február 14., szerda 15:10

Fejlesztés
A Klapka Szolgáltatóház bokrétaünnepe a XIII. kerületben