TV13
médiaajánlat
letölthető innen
tv13-mediaajanlat-2018.pdf
TV13
műsorstruktúra
musorstruktura2017.pdf
Élő adás
TV13 élő adás
vissza…
Back (history)

Horgas Eszter fuvolaművész a Kecskeméti Szimfonikus és a ClassJazz Band zenekarral ad koncertet március 9-én az Angyalföldi József Attila Művelődési Központban.


A művésznő magával ragadó fuvolajátékát több alkalommal hallhattuk már kerületi rendezvényeken. Mostani színházi fellépése előtt kértem, meséljen a Négy évszak és más címmel bemutatásra váró produkcióról.

– Mit adnak Vivaldi legismertebb művéhez, mi lesz a „más” az előadásban?

– Az utóbbi években a koncertjeimen nem „csak” a darabok egymásutániságát hallhatja a közönség. Fontos, hogy miért játszom és mit. Eleve komoly teljesítmény a hegedűre írt négy évszakot fuvolán eljátszani, de a dallam mellett megjelenik a kivetítőn egy történet, ami összművészeti produkcióvá varázsolja az estet. Vivaldi ebben a művében elsősorban a természetet járja körül, mindemellett a zenéjében utalásokat ad az emberi élet változásaira. Ezt is lekövetjük, műfaji határok nélküli zenékkel megerősítve, az ember születésétől a vágyakon és beteljesüléseken át a halálig. A nézők több műfajt látnak, hallanak egyszerre, ahogyan a sokféle művészeti ág összefonódik a 21. század előadó-művészetében. A zene mellett a videónak, a kivetítőnek is nagy szerepet szánunk, és majd minden tételhez mai tárgyú gondolatokat csatoltunk. A tavaszhoz írtunk Kaszás Péterrel (dobos) egy szívhez szóló, gyönyörű dalt a születésről. A nyár mindent elsöprő viharát egy nagyon élénk dobosokkal megerősítet, virtuóz jelenettel mutatjuk meg, végül a télben eljutunk egészen Kodály Esti daláig, amiben az élettől a búcsút dolgoztuk fel.

Ha szellemileg, dramaturgiailag egy vonalra fel tudom fűzni a különböző zenei stílusokat, akkor nem érzem eklektikusnak. Bennem összeérnek a különböző műfajok, és remélem, a közönség is hasonlóan érez majd.

– A koncertek mellett mennyi idő marad a lányokra? Annával és Lilivel lesz egyszer közös fellépése?

– Büszke vagyok mindkét lányom tehetségére, remek teljesítményükre. Sokat tesznek, hogy kitanulják a szakmát. Anna Színháztudomány mesterképzési szakon végez, miközben a Színművészeti Egyetemre is jár. Lilit felvették a Zeneakadémiára. Operaénekesnek készül. Már csak szakmai okokból is sokat vagyunk együtt. Bár voltak közös fellépéseink, azt szeretnénk, ha a saját nevük és tehetségükért kerüljenek a közönség szívébe. Ha van szabad idejük, szívesen eljönnek az estjeimre. A „Négy évszak és más” koncert videoanyagát Anna párja készítette, és az előadáson a vetítést együtt vezénylik le, így ők is benne vannak a produkcióban.


Lendvai

Négy évszak és más

2018. február 20., kedd 14:00

PénteK13-Z13 Horgas Eszter magával ragadó fuvolajátéka