TV13
médiaajánlat
letölthető innen
tv13-mediaajanlat-2018.pdf
TV13
műsorstruktúra
musorstruktura2017.pdf
Élő adás
TV13 élő adás
vissza…
Back (history)

Immár évek óta hagyomány, hogy február végén, illetve március elején a XIII. Kerületi Egyesített Óvoda szervezésében megrendezik az Óvodapedagógiai Napokat. Az idén sem volt ez másképp: a február 27-én az Angyalföldi József Attila Művelődési Központban megtartott nyitókonferenciát 28-ától egészen március 8-áig bemutató foglalkozások követték. Ennek kapcsán a többi között az előttünk álló hónapok legfontosabb eseményeiről is beszélgettünk Molnár Miklósné óvodaigazgatóval.

Az Óvodapedagógiai Napok jellemzően egy-egy téma köré szerveződnek. A múlt évben az alkotó kreativitás és a tehetséggondozás volt a fő téma. Az idén az előadások és a foglalkozások főleg a kommunikációról, a gondolkodás fejlesztését befolyásoló kulturális és technológiai változásokról, a családokkal való együttműködés összhangjáról szóltak. Az előadók között volt Pintér Marianna, az ELTE egyetemi tanára, Tari Annamária pszichológus, dr. Aczél Petra, a Corvinus Egyetem egyetemi tanára, valamint Pál Ferenc római katolikus pap, mentálhigiénés szakember. A nézőtéren pedig az óvodapedagógusokon kívül szülők és határon túli vendégek is helyet foglaltak.

Mint az igazgatótól megtudtuk, a témaválasztás sosem véletlenszerű: a gyerekek fejlődési jellemzőinek mérésén, elemzésén alapul. Az óvodapedagógusok kommunikációjának minősége befolyásolja nevelőmunkájuk és kapcsolatalakításuk eredményességét.

Mai, felgyorsult világunkban egyre kevesebb idő jut a gyerekekre, akiket ugyanakkor rengeteg külső inger ér. El kell fogadni, hogy a minket körülvevő technikai eszközök, a mobiltelefon, a számítógép ma már életünk részei, de az arányokon nagyon sok múlik. Sok családban a szülők reggeltől estig dolgoznak, hogy előteremtsék azokat az anyagi alapokat, amikkel gyermekük javát szeretnék. Attól tartanak, hogy lemarad valamiről, ha nem jár öt-hat évesen még külön nyelvre, sportra, zenére. Eközben a család alig van együtt, beszélgetésre, közös játékra nem jut idő. A szakemberek fontosnak tartják, hogy legalább a vacsora legyen közös, a hétvégeken pedig rendszeresen szervezzenek családi programot.

Az óvoda – miközben mindent megtesz a gyerekek harmonikus és sokoldalú fejlesztésének elősegítéséért – odafigyel arra, hogy megfeleljen a teljesíthető szülői igényeknek is. Különböző szolgáltatásokat – például plusz sportolási lehetőséget, a zenével és a nyelvekkel való ismerkedés élményét – biztosítja, ha az összhangba hozható a gyerekek érdekeivel. Ezek egy része ingyenes – az önkormányzat támogatja, illetve az óvoda nyújtja a tehetségműhelyek működtetésével –, más részük önköltséges. Ez időt teremt arra, hogy otthon egymással foglalkozzanak, és minőségi időt töltsenek el együtt a családtagok.

A szülőkkel való kommunikáció részei a többi között a szülői értekezletek és a fogadóórák. Az előbbiek többsége ma már nem a régen megszokott módon, hanem interaktívan zajlik. A szülők nemcsak bekapcsolódnak a beszélgetésekbe, hanem átérezve gyerekük helyzetét, beavatottá válnak. A fogadóórán az óvodapedagógusok minden nevelési évben szóbeli magyarázat keretében írásos beszámolót adnak át a szülőknek gyermekük fejlődésének aktuális állásáról. Az ehhez szükséges számítógépes program kidolgozását az önkormányzat támogatta.

A most óvodába készülő kicsinyek számára közeleg az előjegyzés, illetve a jelentkezés ideje. Az idén ez várhatóan április végén lesz. A részletes információk az Egyesített Óvoda honlapján megtalálhatók. A szülőknek most is lesz lehetőségük arra, hogy közelebbről is megismerkedjenek az óvodákkal. A nyílt napokra március 26. és április 20. között kerül sor, az egyes óvodákban más-más időpontban, így is elősegítve, hogy a szülők akár több intézménybe is el tudjanak látogatni. Kerületünk minden óvodájának megvannak a külön sajátosságai. Egyben viszont egyeznek: a környezettudatosságra nevelés kivétel nélkül mindegyikben fontos szempont.

A magyar–angol két tannyelvű program már három óvodában – a Pitypang, a Meséskert és a múlt év óta a Gyermekkert Óvodában is – felmenő rendszerben működik. Szeptemberben a Pitypangban és a Meséskertben kettő-kettő, a Gyermekkertben pedig egy újabb ilyen csoport indul majd. A német nyelvvel pedig a Csicsergő Óvodában van lehetőségük a gyerekeknek megismerkedni: ott jelenleg két csoportban épül be szervesen a német nyelv a napirendbe.

Ami a tavasz eseményeit illeti, ebben az évben három óvoda is kerek évfordulós. Kerületünk legrégebbi óvodája, az Angyalkert márciusban ünnepli fennállásának százhuszadik évfordulóját. A Zöld Ág áprilisban lesz negyvenéves, míg a Futár májusban emlékezik meg a harminc évvel ezelőtti kezdésről.


Csop Veronika

Mozgalmas tavasz a kerületi óvodákban

2018. március 2., péntek 13:20

Pedagógia Konferencia a kommunikációról