TV13
médiaajánlat
letölthető innen
tv13-mediaajanlat-2018.pdf
TV13
műsorstruktúra
musorstruktura2017.pdf
Élő adás
TV13 élő adás
vissza…
Back (history)

Március második felében már nyugodtan mondhatjuk: magunk mögött hagytuk a téli hideget, visszavonhatatlanul elérkezett a tavasz. Csakhogy a telet követő néhány hét néha nem olyan, mint amilyennek szeretnénk. Nemegyszer ilyenkor tör ránk a tavaszi fáradtság, és ahelyett, hogy élveznénk a melengető napsugarat, úgy érezzük, semmihez sincs kedvünk. Persze, ez ellen is van gyógyír.

A tavaszi napok szinte csábítanak a szabadba. Jólesik mozogni kicsit, élvezni a kellemes, még nem tikkasztó napsütést. Ebben az időszakban az egyik legegészségesebb – és minden bizonnyal a legolcsóbb – sport a kirándulás, illetve a gyaloglás. Nem is kell hozzá elutazni külföldre, de még vidékre sem feltétlenül. Elég az is, ha elhatározzuk, hogy mostantól gyalog jövünk haza a munkahelyről vagy az iskolából, és nem járművel közelítjük meg a két megállónyira levő szupermarketet.

A mozgás mellett a megfelelő táplálkozás az, amivel elűzhetjük a tavaszi fáradtságot. Ilyenkor a tavaszi gyümölcsökre még várni kell néhány hetet, de rendelkezésünkre áll a C-vitaminban gazdag savanyú káposzta, valamint a banán, amely gyorsan és hosszú időre feltölt energiával. B6-vitamin-tartalmának köszönhetően elűzi a fáradtságot, és számos, az egészséges, nyugodt és mély alváshoz szükséges tápanyagot tartalmaz. A banánt stresszűző gyümölcsnek is mondják, mert nyugtató hatásával segít a feszültség leküzdésében.

Elegendő vitaminhoz juttat még az alma, valamint a citrusfélék, az itthon termő szezonális zöldségek közül pedig a legkorábbi a spenót, aztán a sóska, az újhagyma és a retek.

Ha tavasz, akkor méregtelenítés. Azonban egyáltalán nem mindegy, milyen módon akarjuk az áhított célt elérni. Ráadásul kérdés, hogy mindenkinek ajánlott-e a tavaszi méregtelenítés, és minden esetben jót teszünk-e magunknak ezzel az akcióval? A szakemberek szerint a szervezetünk jelzi, hogy van-e szükségünk ilyenre. Aki a tél folyamán alig mozgott, illetve kevés zöldséget, gyümölcsöt, de annál több húst fogyasztott, annál valószínűleg jó hatású lesz a méregtelenítés. Az utóbbi akkor lehet a leghatékonyabb, ha kúraszerűen és hozzáértő szakember segítségével végezzük.


Cs. V.

Gyógyír tavaszi fáradtságra

2018. március 23., péntek 13:40

Életmód Mozgás és a megfelelő táplálkozás