TV13
médiaajánlat
letölthető innen
tv13-mediaajanlat-2018.pdf
TV13
műsorstruktúra
musorstruktura2017.pdf
Élő adás
TV13 élő adás
vissza…
Back (history)

A Kossuth-díjas költő, író, műfordító magávalragadó személyisége és a rendezvény ötletes szójáték címadója hivatott, hogy becsalogassa az operákért és irodalomért rajongókat az Újlipótvárosi Klub-Galéria kulturális szalonjába.

2015-től minden esztendőben – a kerület művészeinek javaslatára – egy választott tematika mentén hirdet Irodalmi Szalon programsorozatot a galéria, melyen a díjtalan részvételt a XIII. kerületi önkormányzat biztosítja.

Március 9-én volt a 2018-as év, hét alkalomra tervezett Operandevú beköszöntője: A költő és a komponisták címmel.

Míg a vendégek gyülekeztek, az alagsori kiállítóteremben beszélgettünk Baranyi Ferenccel.

– Mivel készült az Operandevúra?

– A mai estén csak a névjegyemet szeretném letenni. Bevezetőként próbálom megmagyarázni, hogyan került egy nyáregyházi fiúcska az opera vonzásába. Zsebemben hozom a DVD-t, amiről operarészleteket játszok be – akár egy jó disc jockey. – Hozzáfűzök nagyon rövid tartalomismertetést, valamint az adott opera témájához vagy szerzőjéhez kapcsolódó, esetenként verssel gazdagított történetet, és „opereminiszcenciákat”. Szó esik az életem zenei párhuzamairól, az első impulzusokról, amik az operák világa felé tereltek. Kassai Franciska művésznő szavalja, illetve olvassa fel a prózai részleteket.

– Vannak prioritások az önhöz érkező felkérések elvállalásában?

– Két évvel ezelőtt félretettem Dante Purgatóriumát egy operakönyv megírása kedvéért. Ebből nyilvánvaló lett számomra is, hogy az opera iránti szeretetem a legfontosabb. A televízió képernyőjén hangoztatott ars poetikámat továbbra is vallom. E szerint nem igaz, hogy az opera arisztokratikus műfaj. Ha nem nagyképű tudálékossággal beszélünk róla, akkor a legegyszerűbb emberekkel is meg lehet szerettetni. Ebben a hitben készítettem a televíziós és rádiós műsoraimat. Húsz éven át voltam a nemzet operakalauza és talán nem eredménytelenül. Az elgondolásom sikerét egy feledhetetlen történet igazolja, amit a 2016 karácsonyára megjelent, Az opera négy évszázada című könyvemben is elmeséltem.

„Misszionáriusi” tevékenységemet a nyugdíjba vonulásom után ugyanúgy folytattam kultúrházakban. Most nyílt lehetőségem, hogy a szeretett XIII. kerületemben szintén sort kerítsek a „térítésre” az opera fennmaradását szolgálva.

A következő Operandevú április 6-án lesz, Zene + Dráma = Zenedráma címmel.

– Az eltelt 80 év tapasztalataival tudna idézni a munkáiból ma is időszerű ,,esszenciát”?

– Pontosan fél évszázada, 1968-ban írtam Dunáról fúj a szél című versemet. Két zárósora változatlanul aktuális üzenet: „A világ ránktekintve arra számít, / hogy vállalunk gondjából egy hazányit.”

Lendvai

Operandevú

2018. március 23., péntek 13:40

ÚKG Irodalmi szalon Baranyi Ferenccel, kerületünk díszpolgárával