TV13
médiaajánlat
letölthető innen
tv13-mediaajanlat-2018.pdf
TV13
műsorstruktúra
musorstruktura2017.pdf
Élő adás
TV13 élő adás
vissza…
Back (history)

Az MSZP-s Hiszékeny Dezső – a Budapest 07-es számú egyéni választókerületben – meggyőző eredménnyel lett újra parlamenti képviselő az április 8-ai országgyűlési választáson.


– Becsülettel küzdöttem, tiszta, világos programmal álltam a választók elé, ami végül eredményesnek bizonyult. Negyven éve élek a kerületben, ha úgy tetszik, én hazai pályán játszottam, hisz az ellenfeleim többsége nem a városrészben élő jelölt volt. Ez is oka lehetett a győzelemnek, amellyel sikerült megőriznem egyéniben a XIII. kerületnek a képviseletet – mondta az országgyűlési választásokon győztes szocialista politikus, aki április 8-án a választók 57 százalékának akaratából fog a jövőben politizálni (fideszes ellenfele 28 százalékot ért el).

– Ismerjük egymást a választókkal – jegyezte meg Hiszékeny, aki szerint bár esélyesként indult, nem csak a szocialista szavazókra számított, széles körű támogatottság megszerzése volt a célja, hisz eddig sem pártpolitikusként politizált. – A választók lokálpatriótaként, az esélyes és hiteles ellenzéki jelöltként fogadták el – fűzte hozzá.

– Olyan sejtésem van, nem én fogok a társaimmal dominálni az Országgyűlésben – mondta Hiszékeny Dezső –, de várhatóan sokat kell majd foglalkoznunk az önkormányzatiság megvédésével. Budapest veszélyben van. Már korábban is hallani lehetett, hogy „átalakítanák a működését”, most pedig a 18 egyéni körzetből 12-t megnyertünk, és ha az LMP együttműködőbb, mindet meg lehetett volna. Megérzésem szerint ez foglalkoztatni fogja őket, sajnos, valószínűleg nem abban az értelemben, hogy többet tesznek a fővárosért. Már májusban hozni fogják majd a civil szervezetekkel kapcsolatos tervezetüket. Őket már a kampány során megfenyegette az idegengyűlölettel operáló kormány. Olvasok olyan javaslatokat, hogy az igazságtalan és az irgalmatlan kormánypárti túlsúly miatt ne tegyük le az esküt, és ne vegyük át a mandátumunkat. Gondolkodtam ezeken, de most úgy érzem, ilyet nem tehetek meg a választóimmal. Nem ücsöröghetek otthon vagy az irodámban. Azzal bíztak meg, hogy képviseljem őket és ezt az összes akadályozó körülmény ellenére meg kell próbálnom. Mindent meg kell tennem azért, hogy a kormányzati nyomás ellenére is érvényre juttassam az itt élők érdekeit. Többek közt küzdeni fogok az iskoláink fejlődéséért és az egészségügy rendbetételéért. Nem biztos, hogy a Parlament épülete lesz a jövőben a legalkalmasabb helyszín arra, hogy megbeszéljük a problémákat és azok megoldásait. Meg kell teremtenünk azokat a fórumokat, ahol ezekről érdemben lehet majd beszélgetni.

A képviselő azt is megemlítette, nem volt felhőtlen az öröme, még úgy sem, hogy az országban őt választották meg a legtöbb szavazattal, mert országosan a vártnál gyengébb eredmény született. Elmondta, hogy az ő jó szereplését elsősorban a helyi, kerületi politizálás sikereként éli meg, a szerényebb listaeredmények pedig az országos politikát minősítették. Az MSZP-t rengeteg belső harc feszítette, és az a képzet alakulhatott ki a választókban, hogy az MSZP egy vitatkozós párt, amely önmagával van elfoglalva. Hiába változott ez a kampány finisében, a választók nem tudták elfelejteni korábbi élményeiket. A párt egész működését végig kell gondolni, új és hiteles személyiségek kellenek.

Hiszékeny Dezső szerint az „összefogósdi és a lemondásosdi” is követhetetlenné tette a választást, nem lehet a szavazókat bonyolult matematikai műveletekre kényszeríteni. Egyszerűnek és érthetőnek kell lennie az együttműködésnek. Meglepőnek tartotta a nyilvános vita hiányát is. A kerületben is hiába hirdettek a TV13-ban választási beszélgetést, végül rajta kívül csak a Jobbik képviselője ment el. – A beszélgetést megelőzőleg azt kértem a munkatársaimtól – mondta Hiszékeny –, vessék össze az ellenzéki pártok programjait és gyűjtsék ki az azonos vagy hasonló programpontokat. Meglepetésemre egy A/4-es lapot teleírtak a kollégáim. Ezért is gondolom azt, hogy a jövőben nem arról kellene már szónokolni, miben nem értünk egyet – mert ezzel már torkig vannak a választók –, hanem arról, ami összeköt bennünket, amit ugyanúgy látunk.


R. L.

Meg kell védenünk az önkormányzatiságot

2018. április 13., péntek 14:20

Interjú Hiszékeny Dezső meggyőzően újrázott a választáson