TV13
médiaajánlat
letölthető innen
tv13-mediaajanlat-2018.pdf
TV13
műsorstruktúra
musorstruktura2017.pdf
Élő adás
TV13 élő adás
vissza…
Back (history)

Az idén néhány hideg nap kivételével nagyrészt enyhe volt a tél. Ez azt jelenti, hogy az a bizonyos parányi állatka, vagyis a kullancs igencsak nagy veszélyt jelent most és az elkövetkező hetekben. A közhiedelemmel ellentétben a kullancsok nemcsak az erdőkben, hanem a városokban is ott vannak. A gyerekeket az átlagosnál is jobban fenyegetik, mivel a kisebb bokrokban és az avarban, azaz éppen a gyerekek magasságában van belőlük a legtöbb.

A kullancsok Lyme-kórt és fertőző agyhártyagyulladást terjeszthetnek. Az utóbbi az esetleges szövődmények miatt veszélyesebb, azonban a fertőző agyhártyagyulladás védőoltással megelőzhető. A szakértők szerint a védekezést legjobb már a tél végén elkezdeni, hogy tavaszra kialakuljon a védettség. Aki ezt akkor elmulasztotta, jól teszi, ha mielőbb pótolja.

A Lyme-kór ellen viszont csak az véd meg, ha elkerüljük a fertőzött kullancs csípését. Ez nem is olyan egyszerű, mert ezekkel az apró élősködőkkel nem csupán például egy erdei kiránduláson, hanem városi környezetben is találkozhatunk. Ott lehetnek parkokban, játszótereken, strandokon, kutyafuttatókban.

Ettől persze még nem kell otthon maradnunk, csupán ajánlatos óvatosabbnak lennünk. Viseljünk megfelelő ruházatot: zárt, de szellős ruhákban legyünk, a nadrágot tűrjük a zokniba, lehetőleg a cipőnk is zárt legyen. A fejünket védjük széles karimájú kalappal. Kisgyerekeknél erre fokozottan ügyeljünk. Használjunk kullancsriasztó szereket, különösen a szabad bőrfelületeken.

Hazaérve alaposan vizsgáljuk át teljes testünket. A saját szemünkkel nehezen látható részeknél ne szégyelljünk segítséget kérni. Ha kullancsot találunk, ne nyomkodjuk és ne tépjük ki, mert ezzel növeljük a fertőzés kockázatát. Ne használjunk krémet, olajat vagy gyufát. A szakemberek által ajánlott legbiztosabb módszer a gyógyszertárakban kapható kullancscsipesszel történő eltávolítás. Az állatot ne a testénél fogjuk meg, hanem közvetlenül a bőrrel történő érintkezésnél próbáljuk megragadni és eltávolítani.

Ha körültekintőek vagyunk, akkor remélhetőleg sikerül elkerülnünk a csípést, illetve annak negatív következményeit. A kullancs által okozott agyvelőgyulladás kivédésére azonban a legmegbízhatóbb módszer, ha beadatjuk az oltást. Fontos tudnunk, hogy a védőoltás nem magától a csípéstől óv meg, „csupán” az annak következtében esetleg kialakuló, igen veszélyes vírusos agyvelőgyulladástól.


Csop Veronika

Városi vérszívók

2018. április 13., péntek 14:20

Kullancsinvázió Parányi, de annál veszélyesebb