TV13
médiaajánlat
letölthető innen
tv13-mediaajanlat-2019.pdf
TV13
műsorstruktúra
musorstruktura2018.pdf
Élő adás
TV13 élő adás
vissza…
Back (history)

A szilveszteri babonák sora szinte végtelen, nehéz kivonni magunkat a hatásuk alól. Vannak kultúránként különbözőek, és azonosak is. Sokszor ételeinket is ezek szerint választjuk, idézzünk hát fel néhányat, hátha tényleg működnek.

A lényeg, hogy apró legyen! Ha valaki unja már a lencsét, helyettesítheti nyugodtan más apró szemű dologgal is, sok országban zöldborsó, bab vagy épp rizs kerül a tányérokra. Az apró szemek a pénzérméket szimbolizálják, ezért ezek az étkek gazdagságot hoznak az új évre. Nem csak Európában létezik a szokás, Japánban és az Egyesült Államokban is előszeretettel fogyasztanak például ilyenkor babot. Persze maradhatunk a nálunk hagyományos lencsefőzeléknél, lencselevesnél vagy bármiféle lencsés köretnél is.

A legtöbben talán a húsfogyasztás babonáját ismerik: a malac kitúrja a szerencsénket, a szárnyasok viszont elkaparják, ez az oka annak, hogy a szupermarketekben december utolsó napjára kifogy a sertésvirsli. Ha nem vagyunk szemfülesek, bizony csak a baromfi marad. Érdekesebb ennél, hogy sajnos nálunk nem nagy divat a hal fogyasztása szilveszterkor, hiába egészséges. Sokan azt mondják, a hallal „elúszik” a szerencsénk. Pedig más országokban a hal is az ünnepi menü része. S ennek több oka is van. Ahol eszik a halat, úgy vélik, a hal előre úszik jó gyorsan, sosem néz vissza, s ez jó hozzáállás az élethez. Ráadásul a kis halak rajokban úsznak, sokan vannak együtt, ami szimbolizálja, hogy a mi életünkben is jó érzés, ha sok jó ember vesz körül. Pluszban arra is gondolhatunk, hogy a sok apró pikkely pénzérméket szimbolizál, tehát gazdagságot is hoz a szilveszteri halfogyasztás.

Állítólag a zöld hasú dollároknak köszönhetjük a hagyományt, miszerint a zöld ételek is jót hoznak. De zöld a színe a négylevelű lóherének is, erre is gondolhatunk, amikor zöld ételek kerülnek az asztalra. Káposztalevelek, zöld salátafélék köretnek, díszítésnek is ideálisak az ünnepi tálakon.

A desszertekhez is kapcsolódnak persze babonák. A fánkok, kuglófok kerekdedségük miatt passzolnak a szilveszterhez: úgy tartja a néphit számos országban, hogy ha ilyesmit eszünk, az a teljes új évre szerencsét hoz. Hazánkban a rétes is divatos az új év első napján, ami gazdagságot és hosszú életet hoz.

Érdekes szokás, hogy Mexikóban szilveszterkor, pontban éjfélkor 12 szem szőlőt fogyasztanak el, mert úgy tartják, amilyen édes a 12 szőlőszem, olyan lesz a 12 hónap az év során. Ha nem is követjük ezt a szokást, gyümölcsöket, mazsolát, magvakat mindenképp érdemes az ünnepi asztalra tenni. Bár abban nem lehetünk biztosak, mit hoznak az új évre, az biztos, hogy az ünnepi estét ízletesebbé teszik majd…

Ízes szerencsekalauz

2018. december 17., hétfő 12:45

Szilveszter Babonáktól az érdekes szokásokig