TV13
médiaajánlat
letölthető innen
tv13-mediaajanlat-2019.pdf
TV13
műsorstruktúra
musorstruktura2018.pdf
Élő adás
TV13 élő adás
vissza…
Back (history)

„Útmutató az eltérő fejlődésű gyermeket nevelő szülők számára” címmel az FSZK és az EMMI támogatásával hiánypótló kiadvány készült a Csodák Csodája Alapítvány gondozásában, melynek létrejöttét a SZÜLŐ2018 pályázaton elnyert támogatás tette lehetővé.

A kiadvány célja, hogy a komplex ellátórendszer bemutatásával, valamint a mentális egészség fejlesztésével és megóvásával, a fogyatékossággal élő gyermeket nevelő családok segítése megvalósuljon, ezáltal a szülők kompetenssé váljanak a valós problémák kezelésében.

A kiadvány összefoglalja a 0-3 éves korú fogyatékossággal élő gyermekeket nevelő szülők számára az egyészségügyi, oktatási és szociális ellátórendszerbeli lehetőségeket.

Mindemellett a kiadvány figyelmet fordít a szülők mentális egészségének megóvására, személyiségük fejlesztésének jelentőségére azzal a céllal, hogy a nehézségeik ellenére cselekvőképes, önrendelkező személyekké váljanak.

A kiadvány létrejöttének szükségégét az adta, hogy a fogyatékossággal, képességhiánnyal élő gyermek(ek)et nevelő szülők körében fokozottan érvényes, a fizikai megterhelés mellett, a mentális/lelki kimerülés és kiégés veszélye. A gyermek születését követően a szülőknek megterhelő pszichikai fázisokat kell átélniük, úgymint szégyenérzet, bűntudat, düh, kirekesztettség érzete. A szülők többsége ilyenkor elmerül az önsajnálatban, rendszerint a korábbi barát-társadalmi kapcsolataik beszűkülnek, így a család magával marad a problémával. Ez életmódváltást igényel. Ezen időszak alatt  a szülőknek szükségük van a belső rejtett mentális erőforrásaik felszabadítására is, ezért az önismerettel való foglalkozás hosszú távon hatékony segítséget biztosít számukra és újra motiváltak lehetnek.

A család, mint egység csak akkor tud szeretetben, hatékonyan, konfliktusmentesen létezni, ha az egységet alkotó egyének megfelelő mentális állapotúak, mert csak így tudják kölcsönösen támogatni egymást. A kiadvány célja, hogy támogatást nyújtson ebben is.

A megvalósított program keretében együttműködő partner volt az Egészségügyi Alapellátási Igazgatóság (Nyíregyháza)  a Csigaház Korai Fejlesztő Központ, Pedagógiai Szakszolgálat (Kisvárda), és a Kisvárdai Korai Fejlesztő Nonprofit Kft.

A pályázat keretében a kiadvány szakmai workshop keretében került bemutatásra az érdeklődő szülők és szakemberek számára, melynek megvalósulását önkéntesek is segítették.

A Csodák Csodája Alapítvány a tervezett célok sikeres megvalósítását alapul véve folytatni kívánja az elkövetkezendő évek során a hasonló támogató, fejlesztő programok szervezését az eltérő fejlődésű gyermekek és családjaik számára.

A kiadvány online formában is elérhető a Csodák Csodája Alapítvány weboldalán (www.csodak-csodaja.hu).

Megjelent a Csodák Csodája Alapítvány fogyatékossággal élő gyermeket nevelő szülőket segítő kiadványa

2019. március 12., kedd 9:30