TV13
médiaajánlat
letölthető innen
tv13-mediaajanlat-2019.pdf
TV13
műsorstruktúra
musorstruktura2018.pdf
Élő adás
TV13 élő adás
vissza…
Back (history)

Tapintható kiállítás nyílt az Angyalföldi József Attila Művelődési Központ Mácsai István Galériában, amely április 16-áig tekinthető meg ingyenesen.


Az interaktív tárlat három éve járja az országot, de először mutatkozott be a kerületünkben.

A kortárs, illetve látássérült művészek által készített kiállított tárgyakhoz nem tilos hozzányúlni, sőt kötelező! A bekötött szemű látogatók tapintással próbálják felismerni a kiállított alkotásokat gyengén látó vagy vak tárlatvezetőik segédletével.

A tárlat egyik vak vezetőjét, Fóris Norbertet kérdeztem, hogyan jutott tudomására ez a munkalehetőség és miként tud eleget tenni a feladatának?

– 2015-ben hallottam, hogy a Kézzelfogható Alapítvány keres látássérült vagy vak embereket tárlatvezetésre. Csatlakoztam a szervezethez és azóta járom az ország különböző városait a kiállítási anyaggal. A Sziget fesztiválra is hivatalosak voltunk, ami felejthetetlen emlék maradt. Rengeteg külföldi és magyar fiatal kereste fel a sátrunkat. A koncertek forgatagában megpróbálták beleképzelni magukat a vak emberek helyzetébe; milyen látás nélkül, tapintással boldogulni, mekkora fantáziára van szükség pótolni egy hiányzó érzékszervet.

Norbert munkája mellett a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen tanul közigazgatás-szervezést, de ez már a második diplomája. Előtte a Testnevelési Egyetemen végzett sportszervezőként. Szabadidejében versenyszerűen sportol; dzsúdózik és fut. Gyömbér nevű vakvezető kutyája már két éve kíséri pörgős életében.

A kiállítás megtekintése hozzásegít, hogy egyre többen átérezzék rövid időre azt az állapotot, amelyben a vakok és gyengén látók élik mindennapjaikat. A program szervezői interaktív foglalkozásokkal is várják a gyermekcsoportokat fél 9 és 15 óra között a tárlat előterében. A XIII. kerületi önkormányzat által meghirdetett Felelős Iskola Díjért nevezett valamennyi tanintézet jelezte részvételi szándékát, valamint 15 órától a nyugdíjasklubokból érkező látogatókat is fogadják, akik szintén változatos élményekkel gazdagodhatnak.


Lendvai

Érzékszervek hálójában

2019. március 29., péntek 13:15

AJAMK Kipróbáltuk a Tapintható kiállítást