TV13
médiaajánlat
letölthető innen
tv13-mediaajanlat-2019.pdf
TV13
műsorstruktúra
musorstruktura2018.pdf
Élő adás
TV13 élő adás
vissza…
Back (history)

Nemzetiségi gasztronómia Főszerepben az örmény kávézás

Az örmények különlegesen készítik a kávét. A kávézás szertartása náluk jóval több, mint pusztán egy csésze élénkítő koffein felhörpintése, ahogy azt legtöbbször rohanó hétköznapjainkban tesszük. A Béke téren megrendezett Nemzetiségi Fesztiválon a XIII. Kerületi Örmény Nemzetiségi Önkormányzat meghívottjai beavatták az érdeklődőket az egyedi kávé készítésének kulisszatitkaiba.

Bár kávéfőző gépek már évszázadok óta működnek a világban mindenfelé, sok tájon ma is úgy tartják, hogy a kávé igazából kislábosban felfőzve jó. Főleg a keleti világban igaz ez, és aki kóstolt már ilyen kávét, például egy távoli nyaralás során, valószínűleg egyetért ezzel a kijelentéssel.

Hagyományosan az örményeknél fémedényben készül a kávé. Jazzve (ejtsd: dzsezve) – így hívják ezt a speciális kávéfőző edényt, mely egyszemélyes – tehát egészen kicsike – és többszemélyes is lehet. Egy kanál őrölt kávé és kis csészényi víz kell egy adag megfőzéséhez, aki cukorral szereti, az a cukrot is beleolvasztja. Leülepítve, leszűrve tálalják – meséli Avanesian Alex, az Örmény Kulturális, Dokumentációs és Információs Központ alapítója és vezetője.

A Közel-Keleten, főleg az arabok kardamommal ízesítik, ami nem is olyan szokatlan, hiszen a fekete teához is szoktak kardamomot használni fűszerezésként. A Kaukázusban élők, az örményországiak leginkább a narancsos ízesítést szeretik: narancshéjat reszelnek bele, vagy narancslevet csepegtetnek. Míg régi korokban szabadtűzön, parázson főtt a kávé, ma már sima gázon készítik, a szertartás többi része azonban megmaradt.

– Az első örmény kávézó megnyitásának is érdekes a története, mely Bécsben történt – fűzi hozzá Avanesian Alex. – 1683-ban Bécset teljesen körülvették az oszmán seregek. Ebben a nehéz helyzetben egy örmény kereskedő, akit Hovhannes Asztvadzaturnak hívtak, és aki több nyelven beszélt, kémként és fordítóként dolgozott. Sikeresen működött közre abban, hogy a keresztény seregek egyesülve felszabadítsák Bécset a török elnyomás alól. Leopold Habsburg császár nagyon hálás volt neki. 1685-ben azzal köszönte meg Hovhannes Asztvadzatur munkásságát, hogy 20 évre biztosította a kávékereskedést számára. Így történhetett meg, hogy az első örmény kávézó Bécsben Hovhannes Asztvadzatur házában nyílt meg, amely ma is megtalálható a Roternturmstrasse 14. szám alatt. Egész Európában ez lett az első örmény kávézó.

Az Örmény Kulturális Központ egyébként visszatérően szervez klubesteket, ahol az örmény kávé a főszereplő. S az élénkítő nedű mellé irodalom, kultúra, beszélgetések, zene és sok minden más is elfér, sőt, még finomabbá teszi a kávét. A nyári szünet után szeptembertől megint lehet számítani a klubestekre az Örmény Kulturális Központban.

Amikor összejön a közösségünk, a dédnagymamám receptjét készítjük, a Dédike süteményt. Ez tulajdonképp a Püspökkenyér vékonyra szeletelt változata, de nincs rajta csokiöntet. A belseje viszont nagyon gazdag, tele van dióval, mazsolával, szárított gyümölcsökkel, nagyon finom. A nagyobb eseményekre egy érdi cukrászmester készíti el a dédi receptje alapján – fűzi hozzá Avanesian Alex.

(BNP)

Narancsízben gőzölgő szertatás

2019. augusztus 15., csütörtök 15:30