TV13
médiaajánlat
letölthető innen
tv13-mediaajanlat-2019.pdf
TV13
műsorstruktúra
musorstruktura2018.pdf
Élő adás
TV13 élő adás
vissza…
Back (history)

Liget Budapest Projekt
Megnyílik Európa legkomplexebb játszótere

A Liget Budapest Projektnek köszönhetően elkészült Európa egyik legkomplexebb és legkorszerűbb játszótere a Városligetben. A játszótér az őszi tanítási szünet első napján, október 26-án nyitja meg kapuit a családok előtt. A játszótérrel szinte egy időben nyit a Millennium Háza is így a családok megtapasztalhatják, hogy a projekt fő vonzerejét a kultúra és a rekreáció páratlanul gazdag intézményrendszere és a zöldfelületi kikapcsolódás harmonikus együttléte adja.


A Nagyjátszótér a Városliget dél-keleti részén, a Dózsa György út – Ajtósi Dürer sor kereszteződéséhez közeli területen helyezkedik el, melynek köszönhetően minden irányból könnyen és akadálymentesen megközelíthető. A gyerekek biztonsága érdekében a területet egy másfél méter magas kerítés védi, melyen öt bejáratot alakítottak ki. Más, ingyenesen használható játszóterekhez képest a városligeti Nagyjátszótéren animátorok segítik majd a családok eligazodását és a biztonságos játékot. A tervezők nagy hangsúlyt fektettek arra, hogy teret engedjenek a szabad játéknak, inspirálják a gyerekek alkotóenergiáit, a homokos játszórészében például előásható őskori régészeti leleteket imitáló fosszília-másolatok ösztönzik a kicsiket a játszva tanulásra.

A SMART-megoldások sem hiányoznak a digitális nemzedék modern játszóparkjából:  okos-csúszda méri majd a csúszási sebességet. A tervezők természetesen gondoltak a kismamákra is, a baba-mama hintával akár már a pár hónapos csöppségek is kipróbálhatják a ringatózás nyugtató élményét. Ebben a parkrészben nyugodt, szoptatásra alkalmas területeket különítettek el, ahol pelenkázni is lehet. Az esélyegyenlőség, a társadalmi integráció jegyében nagy hangsúlyt fektettek az akadálymentesítésre és az érzékenyítésre. Számos integrált játszóeszközt is telepítettek a parkrészbe, melyeket akadálymentesen lehet megközelíteni, hogy a különböző fogyatékkal élő gyermekek is együtt játszhassanak ép társaikkal.


A 13.000 négyzetméteres játszótér nem csak méretével, de különleges felszereltségével is kitűnik a közparkokban található játszóterek közül. Az összesen mintegy 50 játszóelemet úgy válogatták össze, hogy korosztályonként csoportosítva megfelelően fejlesszék a kulcskompetenciákat és a kognitív képességeket. 6 különféle csúszda, 10 féle hinta és körhinta, 4 féle forgójáték, 3 homokozó, 7 féle egyéni és páros rugós játék, 2 darab egyedi tervezésű, fél tucat elemből álló nagy köteles-mászó komplexum, 10 földbe süllyesztett trambulin és hosszan kanyargó patak zsilipekkel és  vizes játékokkal várja a gyermekeket. A játékelemek egy része speciális, integrált kialakítású, tehát az egészséges és fogyatékkal élő gyermekek együtt tudnak rajtuk játszani. A Szinyei Merse Pál Léghajó című festménye által inspirált központi mászóka mellett további nagyméretű mászóelemek is helyet kaptak a parkban, például a nagyobbaknak két csúszdatornyot egyedileg kialakított, többszintes háromdimenziós mászóhálóval kötötték össze. A különleges játékelemek az önfeledt játék mellett a mozgáskoordináció fejlesztését is célozzák.

A játszóeszközöket Európa legelismertebb, nagy tapasztalattal rendelkező cégei gyártották és szállították, azok mindegyike biztonságos, és megfelelnek a legszigorúbb hazai és Európai Uniós szabványoknak. A Nagyjátszótér megnyitása az első lépés a család- és gyermekbarát Városliget kialakításához vezető úton, a parkfejlesztés további ütemében 7 új játszótér épül.

Az őszi szünetben vehetik birtokba a családok a városligeti Nagyjátszóteret

2019. október 17., csütörtök 8:00

A gyerekek a játszótér megnyitása előtt elsőként próbálhatták ki a léghajó formájú játszóeszközt

A kicsik és nagyok örömére zajlik a tesztüzem a játszótéren

A nyitás előtt az iskolás és óvodás csoportok is tesztelték a játékokat