TV13
médiaajánlat
letölthető innen
tv13-mediaajanlat-2019.pdf
TV13
műsorstruktúra
musorstruktura2018.pdf
Élő adás
TV13 élő adás
vissza…
Back (history)

Újragondolt Vizafogó Tagóvoda
A pedagógia és építészet játékos összekapcsolása

Hivatalosan is átadták a Vizafogó Tagóvodát, amely nagy eséllyel a jövőben leginkább arról a csúszdáról lesz híres, melyen a gyerekek kicsúzdázhatnak a teraszra. Pedig emellett bőven van még mit csodálni rajta. Aki gyerekes szülőként ide belép, biztosan azt érzi, de jó lenne, ha az én gyerekem is ilyen szuper helyre járhatna nap mint nap.

A Vizafogó Tagóvoda teljes körű felújítására – átalakítására és bővítésére – 925 millió forintot költött a XIII. kerületi önkormányzat. Miként dr. Tóth József polgármester az ünnepélyes átadón megfogalmazta: a Vizafogó Tagóvoda újratervezése a pedagógia és az építészet kreatív, játékos és inspiráló összekapcsolásának példája.

Az átadó eseményen tulajdonképpen hármas ünnep zajlott az óvodában. Ugyanis az intézmény most ünnepli 35. születésnapját is, a XIII. Kerületi Egyesített Óvoda (tehát a kerületünk 18 óvodáját egybefogó szervezet) pedig Budapestért Díjat kapott a közelmúltban. Emellett érdemes azt is megemlíteni, hogy az óvoda építészeti alkotócsapata (az Archikon Építésziroda) nemrég több szakmai elismerést is kapott, köztük a Média Építészeti Díjat a megvalósult épület kategóriában.

Kerületünk polgármestere ismertette a felújítás részleteit, melyben alapvető szempont volt a környezettudatosság és a fenntarthatóság. Többek között minden csaptelep víztakarékos és szenzoros, a tetőről összegyűlő esővíz szolgálja a WC-k öblítését. Természetes és mesterséges szellőzés egyaránt jelen van, a távfűtés padlófűtést és modern radiátorokat táplál, a tájolásnál figyeltek a bejövő fény minél ideálisabb kihasználására. A keleti homlokzat kijjebb került, ami egyrészt jóleső térérzetet ad, mert így keresztben átlátni az épületen, és a belső folyosóktól a vörös levelekkel díszelgő fákig fut az ember tekintete. Másrészt a kétszintes, faszerkezetű tér több lehetőséget ad a gyerekeknek a szabadidő kinti eltöltésére. „A tágasság és természetesség hozzájárul a nevelési kultúrához” – fogalmazott dr. Tóth József.

A gyerekek már szeptembertől birtokba vehették az izgalmas kortárs épületet, az átadót csak most tartották, ugyanis az önkormányzat nem akarta a választási kampány részévé tenni az eseményt.

Az óvoda 1984-ben épült, vasbetonpaneles szerkezetű. A tágas játszóudvart még 2015-ben felújította az önkormányzat, így azt nem kellett most korszerűsíteni. 2018 szeptemberében indult a kivitelezés. A terveknek megfelelően az épület nagy részét megtartották, de bontottak és áthelyeztek válaszfalakat, hogy a használati terek minőségét javítsák. A középső tömb megoldotta a védett megérkezést, a kerékpár- és kismotor-tárolást, az átriumba, kertbe való kijutást és egy lifttel a szintek közötti akadálymentes közlekedést is.

Az emelet tágas előteréből nyílik az új tornaszoba, ahol egyedi készítésű mászófal és egyéb fejlesztőeszközök várják a kicsiket. Sóhomokozós sószoba is helyet kapott ezen a szinten. A Vizafogó lakótelep neve a Dunához kötődik. A csoportszobák az elnevezésüket a magyarországi élővizekben valaha előforduló halakról – kölönte, süllő, pisztráng stb. – kapták. Az előtérben nagyméretű akvárium, az intézmény tömbjei között tavacska kapott helyet.

Az ünnepélyes átadóünnepség nagy érdeklődés mellett zajlott. Dr. Tóth József polgármester mellett beszédet mondott az óvoda vezetője, Mátraháziné Sebők Tímea is. A pedagógusok mellett egykori és mostani óvodások is felléptek. Jelen volt többek között Holopné Schramek Kornélia alpolgármester, dr. Puchner Gábor alpolgármester, Kádár Sándorné, a Prevenciós Központ vezetője és az Archikon Építésziroda képviselői.


Bárd Noémi Polli

A természet ereje a nevelésben

2019. november 28., csütörtök 14:00