TV13
médiaajánlat
letölthető innen
tv13-mediaajanlat-2019.pdf
TV13
műsorstruktúra
musorstruktura2018.pdf
Élő adás
TV13 élő adás
vissza…
Back (history)

Közmeghallgatás Iskolahelyzet, Népsziget és egyéb fontosságok

A kerületben a fővárosi rendelet módosítása után sem csökken a parkolóórák száma, miközben az önkormányzat saját alapot hoz létre az iskolaudvarok felújítására – derült ki a legutóbbi közmeghallgatáson.


Dicséretek mellett köztisztaság, hajléktalankérdés, térfigyelő kamerák, kerékpárutak, szabálytalan parkolás, az állami iskolákban uralkodó tarthatatlan állapotok – nagyjából ugyanazok a lakossági felvetések, amelyek az elmúlt évek közmeghallgatásaihoz hasonlóan a december 5-ei fórumon is megfogalmazódtak. Ám a mostani válaszokból is kiderült, csupán egy részükben illetékes a XIII. kerületi önkormányzat, mások viszont fővárosi, állami hatásköröket feszegetnek, mint például a Vágány utca felújítása vagy épp a dunai hajózás okozta légszennyezés visszaszorítása.

Az idei közmeghallgatáson 35 felszólaló 55 kérdést, felvetést fogalmazott meg, melyekre az önkormányzat és intézményeinek, valamint a társszervek vezetői válaszoltak szóban vagy később írásban.

Ami a fontosabb konkrétumokat illeti, dr. Pál Péter György ezredes, kerületi rendőrkapitány elmondta, előttük is ismertek a Szabolcs utcai hajléktalanmelegedő környékén uralkodó állapotok, így a közterületi kábítószerezés is, a jövőben is fokozott figyelmet fordítanak erre, ahogy – az ugyancsak példaként felhozott – Gyöngyösi utcában is fellépnek a szabálysértőkkel szemben. Igaz, jogalkalmazóként nincs könnyű dolguk, ezt a már megszületett, néhány bírósági ítélet is alátámasztja. Ugyanakkor a hajléktalanügy elsődlegesen nem rendészeti kérdés, ezért a helyzet kezelésében együttműködnek a civil szervezetekkel és az önkormányzattal. A Reitter Ferenc utca–Kisgömb utca környékére térfigyelőt szorgalmazó hozzászólással kapcsolatban megjegyezte, Budapest legnagyobb, 320 darabos kamerarendszere működik a kerületben. A jövőben már nem feltétlenül az eszközszám növelése lehet a megoldás a bűnmegelőzésben, hanem a kamerahelyszínek változtatása.

Hasonlóképpen érvelt Végh Tibor, a XIII. Kerületi Közterület-felügyelet vezetője, az elszaporodott rongálások miatt említett helyszínre is ily módon kerülhet kamera. Várhatóan a Váci út–Gogol utca kereszteződését is térfigyelő pásztázza majd a szabálytalan kanyarodás visszaszorítására. A garázsukat bérbeadók az utcán ingyenesen, de sokszor szabálytalanul parkolnak autójukkal, a felügyelet ellenük is fellép, ahogy a kulturált kutyatartást is ellenőrzi.

Több indulatos felvetés is elhangzott az állami fenntartású és működtetésű tanodák áldatlan állapotairól, ezúttal a Csata utcai és a Hunyadi Mátyás Általános Iskolára fókuszálva. Az egyik felszólaló ellenpéldaként állította az önkormányzat példaértékű óvodakorszerűsítéseit, miközben a „Csata” udvara szinte már használhatatlan. Tarthatatlan, hogy a gyermekek a szuper óvodából egy rossz állapotú iskolába kerülnek át. Újólag kérték a kerület segítségét, mivel az állami fenntartó évek óta nem lép érdemben. Erre reagálva dr. Házlinger György, a Közép-pesti Tankerületi Központ vezetője igyekezett megvédeni álláspontjukat, ami hallhatóan nem nyugtatta meg a jelenlévőket. Azt azonban kijelentette, a Csata utcai iskolaudvar felújítása rövid távú terveikben nem szerepel, viszont a Hunyadi rekonstrukciója már nyáron elkezdődhet. Az ellentmondásos helyzet ellensúlyozására dr. Tóth József polgármester bejelentette egy 30 millió forintos önkormányzati alap elkülönítését, elsősorban az udvarok felújítására, valamint a működési feltételek javítására.

A fórumon szóba került a Népsziget rendbetétele. Arató György főépítész hangsúlyozta, erről már tárgyalt Budapest főépítészével, mint „az egyik legfontosabb közös ügyről”, így például a nagy-Duna melletti nívós sétány kialakításáról. A Narancsliget lakópark környezetével kapcsolatos kritikákról szólva kifejtette, tíz éve az még egy elhanyagolt terület volt, ami folyamatosan újul meg. Az új beruházóval megállapodást kötöttek, betartását helyszíni szemlén is ellenőrzik. A dunai hajózás légszennyező hatásának esetleges visszaszorítása sokszereplős feladat. Az úszóművekkel kapcsolatos jogkört kellene megkapnia az önkormányzatnak ahhoz, hogy felléphessen – reagált egy felszólalásra, miszerint sok újlipótvárosit és a Vizafogón élőt zavar a jelenség. Ehhez kapcsolódva Csiga Gergely alpolgármester megjegyezte, dr. Tóth József már tárgyalt a Fővárosi Kormányhivatallal, de a valóban szerteágazó jogszabályi háttér és államigazgatási hatáskörök miatt a kerületnek nehéz lépnie. A faültetések folytatását firtató kérdésre válaszolva bejelentette, az önkormányzat jövőre megalkotja új klímastratégiáját, aminek a felvetett zöldítés is szerves része lesz.

A kerület több foghíjtelkét értékesítette már, például a Szabolcs utcában, de hasonló várható a Reitter Ferenc utcában is, az ingatlanátadásig a XIII. Kerületi Közszolgáltató Zrt. gondozza a környezetüket. Minderről már dr. Palatka Lívia, a társaság vezérigazgatója beszélt, aki egy speciális helyzetre is reagált. Ez egy Hajdu utcai, vegyes tulajdonú társasház felújításának elhúzódó ügye, amiért két felszólaló is a városrészt tette felelőssé. A vezérigazgató emlékeztetett arra, a mintegy 170 lakásból 32 önkormányzati bérlemény. A kerület támogatja a rekonstrukciókat, és a vegyes tulajdonúak esetében mindig a többségi döntés mellett áll ki. Ugyanakkor a szóban forgó házban a közös képviselet a lakók megkerülésével pályázott forrásokra, a hitelfelvételről is hiányos tájékoztatást adott. Bár a zrt. vagyonkezelőként többször egyeztetett már, a felújítás érdekében újra megkeresi az érintetteket.

Dr. Palatka Lívia kitért a Tatai úti kerékpárút fejlesztésére és a Kámfor utca felújítására, melyekre már léteznek tervek. Ehhez kapcsolódva dr. Puchner Gábor alpolgármester megjegyezte, az önkormányzat a Tatai út XIII. kerületi részén tervez felújításokat, a kerékpárút vonatkozásában pedig egyeztet a XIV. kerülettel. A vezérigazgató, folytatva a sort, elmondta, a Jász utca felújítása önkormányzati fejlesztésben jövőre megvalósul, a megújult Vizafogó közterületi gondozására pedig 2020-tól már két munkatársat foglalkoztatnak. S bár a kerület sok mindent átvállal másoktól a köztisztaság érdekében, saját utcaseprők alkalmazását nem tervezi. A Vágány utca rekonstrukciója is fővárosi feladat, és bár korábban volt róla szó, ám a kerület lobbizása ellenére végül lekerült a napirendről, jövőbeni sorsa ismeretlen. A Kassák Lajos utca „félbemaradt” közvilágítás-fejlesztésével kapcsolatban hangsúlyozta, jóllehet ez a fővárosi BDK Kft. feladata, az eddig megvalósult szakaszon a kerület magára vállalta, de megvizsgálják a Dunyov utcai folytatás lehetőségét és Pap László szobrának megvilágítását is. Végül a mozgássérültek, az idősek védelmében aggódóknak kijelentette, a nemrég módosult fővárosi parkolási rendelet nem érinti a kerületet a tekintetben, hogy maga üzemelteti a rendszert, így nem lesz kevesebb parkolóóra és marad a 75 méterenkénti elhelyezés.


Kálmán Attila

Mikor száll (f)el a hajófüst?

2019. december 17., kedd 15:00