TV13
médiaajánlat
letölthető innen
tv13-mediaajanlat-2019.pdf
TV13
műsorstruktúra
musorstruktura2018.pdf
Élő adás
TV13 élő adás
vissza…
Back (history)

Köztisztaság Januártól büntetik a járdatakarítás elmulasztását

Jövő évtől – hasonlóan a szabálytalankodó autósokhoz – a társasházak, az üzletek, az irodaházak és az építkezések kivitelezői is mikuláscsomagot kaphatnak a XIII. Kerületi Közterület-felügyelettől, ha nem tesznek eleget járdatakarítási kötelezettségüknek. Ez első körben figyelmeztetés lesz, ám később akár ötvenezer forintig terjedő helyszíni bírságot, végső esetben pedig közigazgatási eljárás kezdeményezését is maga után vonhatja. Ez utóbbi már közigazgatási bírsággal jár, ami akár sok százezer forint is lehet a vonatkozó rendelet szerint. De természetesen nem általában a büntetés a cél, hanem az érintett közterületek elhanyagoltságának a visszaszorítása. Remélhető, hogy az első körben alkalmazandó figyelmeztetés elegendő is lesz – mondta el lapuknak Végh Tibor, a XIII. Kerületi Közterület-felügyelet vezetője. Hozzátette, igyekeznek lakosságbarát szervezetként működni, ezt jelzi, hogy az összes intézkedésük hetven százaléka figyelmeztetés, az azonban elképzelhető, hogy a szigorítás miatt januártól lesznek arányeltolódások.

A szigorítást egyébként elsőként dr. Tóth József polgármester jelentette be a december 5-ei közmeghallgatáson, ahol a lakosság részéről megint csak fajsúlyos témaként vetődött fel a köztisztaság kérdése. Ami a részleteket illeti, Végh Tibor emlékeztetett arra, a közterületek tisztán tartása Budapesten régóta többszereplős feladat: egyfelől a tulajdonosi-kezelői jogoktól függően a fővárosi és a kerületi önkormányzatok, másfelől – harmadik félként – az épületek előtti járdaszakaszok (közterületek) esetében az ingatlantulajdonosok (bérlők) között oszlik meg. Jóllehet, ezek az előírások régóta érvényben vannak, ám a XIII. kerület eddig kevésbé élt a szankcionálás lehetőségével. Csakhogy a városrész változást szeretne januártól, mivel 2018 decemberéhez képest idén nyárra jelentősen romlott a köztisztasági helyzet. Ezzel kapcsolatban számos lakossági panasz is érkezik az önkormányzathoz, illetve annak képviselőihez egyaránt. A kerület a maga részéről több önkéntes vállalással, sokmilliós ráfordítással segíti a köztisztaság fenntartását, például évente több átfogó, a városrész egészét érintő nagytakarítási akciót szervez, emellett célgépeket is vásárolt és üzemeltet, hogy segítse a társasházakat kötelezettségeik ellátásában. A felügyeletvezető szerint jogos az az elvárás, hogy a lakóközösségek, illetve az általuk megbízott közös képviseletek, valamint az üzletek és a nagyberuházások kivitelezői is eleget tegyenek kötelezettségüknek.

A felügyeletvezető hangsúlyozta, az önkormányzat saját intézményeire (például bölcsődék-óvodák, szociális intézmények stb.) különösen odafigyelnek majd, hiszen ezeknek jó példával kell élenjárniuk, de az ellenőrzés kiterjed a már említett társas- és családi házakra, az üzletek tulajdonosaira, valamint a kerületben zajló mintegy hetven nagy építkezés kivitelezőire is. Van, ahol minden rendben van, de a közelmúltban például két nagy beruházás esetében is büntetni kellett komolyabb közterületi hanyagságok miatt.

A várható szigorításról körlevélben már értesítették a társasházi közös képviseleteket, és folyamatosan jelzik az üzlettulajdonosoknak, valamint az építkezésvezetőknek. A szankcionálás első körben tehát figyelmeztetés, ami elektronikus intézkedést jelent: a helyszíni fotókat az eljárás leírásával egy digitális adattárban rögzítik, ahogyan minden más intézkedésüket is. Mivel a figyelmeztetés a rendszerben visszakereshető, a közterület-felügyelők – a fokozatosság elvét betartva – a korábban már figyelmeztetett társasház/üzlet/közintézmény esetében a bírságot vagy a közigazgatási eljárás kezdeményezését fogják alkalmazni.


Kálmán Attila

Mikuláscsomag a társasházaknak

2019. december 17., kedd 15:00