TV13
médiaajánlat
letölthető innen
tv13-mediaajanlat-2019.pdf
TV13
műsorstruktúra
musorstruktura2018.pdf
Élő adás
TV13 élő adás
vissza…
Back (history)

Horgas Eszterrel az AJAMK színpadán

Évek óta visszatérő vendég a kerületünkben Horgas Eszter. Legközelebb január 31-én az Angyalföldi József Attila Művelődési Központban lép színpadra. A fuvolaművésztől már megszokhattuk, hogy nem egyszerű koncerteket, hanem olyan „crossover” produkciókat hoz létre zenekarával, amelyek figyelmen kívül hagyják a műfaji határokat. Azt már kevesebben tudják róla, hogy a tanítás és a tehetséggondozás mennyire közel áll a lelkéhez.


– Nagyon szeretem Chagall művészetét, aki 97 éves koráig élt, és szerencsére rengeteg írásos dokumentum maradt fenn az életéről. Nem csak interjúk, felvételek készültek vele, de maga is sokat írt, és első felesége is két könyvet jelentetett meg. Így az volt a nagy feladat, hogy ezt a hatalmas mennyiségű anyagot miként fűzöm fel egy szálra, hogyan jelenítsem meg ennek a csodálatos embernek és gondolkodónak az életét. Azt szoktam mondani, hogy egy éven át 11 könyvvel aludtam – több nyelven olvastam Chagall életét, míg egyszer csak összeállt bennem a kép. Fantasztikusan tartalmas életet élt, mely átöleli az egész 20. századot, csoda, hogy Hollywood még nem talált rá erre a gazdag anyagra – meséli Horgas Eszter, aki ezúttal sem szabályos koncertre készül. A Szerelmes Chagall című produkció, amely január 31-én este érkezik az Angyalföldi József Attila Művelődési Központ színpadára, a művész életútját követve orosz, zsidó, francia, amerikai klasszikus és jazz zeneművekből válogatott, bravúros feldolgozásokat gyűjt egybe.

Horgas Eszter mindig készül valami újra is, s míg sikerrel fut a Szerelmes Chagall, már új bemutatóra is készül. „Imagine – Fenegyerekek, akik megváltoztatták a világot” – ez lesz az új produkció címe, s ahogyan ebből is kitalálható, John Lenon dala is elhangzik benne. A játékmester Fesztbaum Béla lesz, aki egyben zongorázik és énekel is a produkcióban.

– Ezúttal olyan zeneszerző géniuszok életútját mutatjuk be, akik nagy hatást tettek a világra. Kiderül, hogy a tehetség és a zsenialitás nemcsak áldás, de egyben nagy teher is lehet. Nem könnyű úgy élni a világban, ha ennyire más vagy, mint a többi ember. Ezek a művészek, miközben megváltoztatták a világot, a saját életüket sokszor nagyon küzdelmesen élték meg – fűzi hozzá Horgas Eszter. Az esten olyan ismert szerzők slágerei szólalnak meg, mint Gershwin, George Michael, Jim Morrison, Seress Rezső, Elton John vagy a már említett John Lennon, a bemutatót a MOM Kulturális Központban tartják.

A tanítás meghatározóan fontos a fuvolaművésznő életében. Vukán György hagyatékának örököseként ösztöndíjakkal és minden lehetséges módon támogatja a fiatalokat.

– Sokat foglalkozom gyerekekkel, fontos számomra a jövő építése, a tapasztalatok, a szakmai tudás átadása. Igyekszem megmutatni a sikerhez vezető utat, a zenéhez engem kötő életérzést. Mára a tanítás számomra sikertörténetté vált, a tanítványaim szerte a világban neves helyeken tanulnak, zenélnek. Élvezem, ahogy felnőnek, ahogy a tudás igazivá válik, a sok-sok órából gyakorlat lesz és beigazolódik, hogy ez jól működteti az életüket. A Vukán-hagyaték nem engem szolgál, hanem a fiatalokat. Például két éve volt egy tanítványom, akit Amerikában felvettek egy neves intézménybe, de olyan szegény családból származott, hogy nem tudott volna kiutazni. Az alapítványi ösztöndíj és egy saját jótékonysági koncertemen összegyűjtött pénz segített neki, hogy kifizethesse a repülőjegyét és elkezdje a kinti életét. Ma pedig már teljes ösztöndíjat kap Amerikában és segítség nélkül boldogul. Sok tanítványomra büszke lehetek – fűzi hozzá Horgas Eszter.


Bárd Noémi Polli

A Szerelmes Chagall

2020. január 22., szerda 14:30