TV13
médiaajánlat
letölthető innen
tv13-mediaajanlat-2019.pdf
TV13
műsorstruktúra
musorstruktura2018.pdf
Élő adás
TV13 élő adás
vissza…
Back (history)

Lakásprogram Jász utca, Petneházy utca: folytatódik az önkormányzati otthonteremtés

A Jász utca 72. szám alatt február 11-én lerakták az új önkormányzati ciklusban is folytatódó bérlakásépítési program következő épületének alapkövét, és várhatóan még augusztusban elkezdődhet egy másik, Petneházy utcai bérház építése. Ezek együttesen százkét új lakást jelentenek.


Újabb bérlakások építését vállalja ebben az önkormányzati ciklusban a XIII. kerület – jelentette be dr. Tóth József polgármester február 11-én a Jász utca 72. szám alatti, 35 lakásos bérház alapkőletételénél. Hangsúlyozta, „a rövid és a hosszú távú kerületstratégiánknak is része a lakáskoncepciónk, amelynek példaértékűségét éppen az bizonyítja, hogy számos pénzügyi elemzés is kitér arra: változtatni kell azon, hogy a lakáskérdést Magyarországon rábízzuk a piaci mechanizmusokra. A városrész már az elmúlt 20-25 évben is ezt képviselte és képviseli jelenleg is a lakásprogramjával, amelynek csak néhány elemét említem: bérlakásépítés, lakóépület-felújítási program épületanalízis alapján, fecskeház-program fiataloknak, lakbér- és a lépcsőzetes lakáshoz jutási koncepció – utóbbi lényege, hogy egy lakás megépítésével több család lakhatási helyzete is javul.”


A Jász utca 72. szám alatti új bérház alapkőletételénél dr. Tóth József arról is beszélt, hogy ezt a környéket ugyancsak az értékőrzés és a megújulás jellemzi. A száz százalékban önkormányzati tulajdonú beruházás során fontos szempont, hogy az épület megfeleljen a passzívház kritériumainak, hiszen a kerület elkötelezte magát a korszerű és környezetbarát energetikai megoldások mellett. 2002 óta – Budapesten egyedülálló módon – eddig 11 helyszínen 632 önkormányzati lakást épített a városrész, minderre mintegy tízmilliárd forintot fordított, és 30 ezer négyzetméternél nagyobb lakásfelületet adott át a bérlőknek. Több mint ezer családnak tette lehetővé idáig, hogy jobb életkörülmények között lakhassanak az új bérlakásokban. „Szeretnénk magas életminőséget biztosítani a XIII. kerületieknek, az önkormányzat ehhez a dinamikus fejlődést biztosítja” – fogalmazott a polgármester.

A kerület az új ciklusban is folytatja a 2002 óta országosan is egyedülálló bérlakásépítési programját. Ennek keretében épül föl a Jász utca 72. szám alatt a 35 lakásos ház. Az épületen belül egy-, másfél, két- és háromszobás, jellemzően 35–40, 50–55 és 65–70 négyzetméter alapterületű összkomfortos ingatlanok lesznek. A minimális alapterület minden esetben meghaladja a 35 négyzetmétert. Az önkormányzat esélyegyenlőségi szempontjai szerint két lakást mozgáskorlátozottaknak terveznek. Minden otthonhoz tartozik majd egy parkoló, a 35-ből kettő ugyancsak akadálymentesített. Az épületnek egy pinceszintje, két felszín feletti, ötemeletes (liftes) lakótömbje lesz.

Az új bérház területe a Jász utca–Fáy utca–Forgách köz–Zsinór utca által határolt tömb közbenső része, amelynek érdekessége és egyben külön értéke is, hogy a hátsó kertje egy játszótérrel szomszédos.

A 35 lakásos, száz százalékban önkormányzati tulajdonú épület megvalósítása során fontos szempont, hogy megfeleljen a passzívház kritériumainak. A városrész már jó ideje elkötelezett a korszerű és környezetbarát energetikai megoldások mellett – ennek immár több példája is látható kerületszerte. Az épület alapozásához eddig háromezer köbméter földet mozgattak meg és szállítottak el. A cölöpözéshez kétszázhuszonöt köbméter betont és huszonhárom tonna vasalatot használtak fel összesen másfél kilométer hosszban. A kivitelezést közbeszerzési eljárás keretében az FK-RASZTER Zrt. nyerte el. Az építés költsége 2,8 milliárd forint.

A következő kerületi bérlakásberuházás a Petneházy utca 90. szám alatti ingatlanon valósul majd meg, ez az önkormányzati bérház 67 lakásos lesz. Az előkészületek a tervek engedélyeztetésénél tartanak, a kivitelezés várhatóan idén augusztusban kezdődhet el.


K. A. I.


Az elmúlt öt év kerületi bérlakásberuházásai


Az előző önkormányzati ciklusban – a Lendületben a XIII. kerület nevű program keretében – épült fel a Kartács utca 14. szám alatti ötemeletes lakóház, amely ugyancsak száz százalékban települési tulajdonú. Benne a 23 lakás jellemzően egy- és kétszobás. Az épület szintén megfelel a passzívház kritériumainak. Az udvar parkosított. A területen több fát, bokrot és lágyszárú növényt ültettek, a tetőteraszokra dézsás növények kerültek. Az udvaron egy harminc méter magas nyárfát is sikerült megóvni a kivitelezés során. Az építés költsége 961 millió forint volt. Az előző ciklushoz kötődik a többszörösen díjazott Klapka Központ megvalósítása is. Az épület újrafogalmazta a Kassák Lajos utca–Klapka utca–Tüzér utca–Pattantyús utca által határolt terület mikrokörnyezetét. A 4,3 milliárd forintos, száz százalékban önkormányzati beruházásban felépült Klapka Központ a legkorszerűbb építészeti elképzelések megvalósítása mellett a környezettudatos gondolkodást is tükrözi. A beruházás részeként adtak át az épületben 33 kiváló minőségű önkormányzati bérlakást.


Lendületben 2.0


A képviselő-testület január 9-ei ülésén elfogadta a 2019–2024 közötti integrált ciklusprogramjának céljait, főbb szempontjait, feladatait. Az új stratégiai és gazdasági program elnevezése, a Lendületben 2.0 arra is utal: a városrész épít a korábbi, Lendületben a XIII. kerület című ciklusprogram eredményeire, megtartja annak fejlesztő és innovatív szemléletét, ugyanakkor új célokkal és feladatokkal igazodik az új kihívásokhoz. Az önkormányzat számára továbbra is elsődleges a kerületben élők szolgálata, a felelős gondolkodás, az értékteremtés, a fejlesztések, a hagyományok megóvása. A program feladatokra lebontva tartalmazza – sok más mellett – azt, hogy a városrész hogyan fejleszti tovább a helyi egészségügyi ellátórendszert, miként folytatódik az egyedülálló bérlakásépítési program, hogyan emelhetik az „okos” technológiai megoldások a közszolgáltatások színvonalának minőségét. A Lendületben 2.0 megvalósításakor az önkormányzat – miként az előző években is – kiemelt figyelmet fordít az itt élők véleményére, partnerségre törekszik a civil szervezetekkel. Mindezek alapjául szolgál a módosított Hosszú Távú Fejlesztési Koncepció, amely 2033-ig rendelkezik elképzelésekkel a kerület fejlesztési irányairól.

Dinamikus bérházépítés

2020. március 5.