TV13
médiaajánlat
letölthető innen
tv13-mediaajanlat-2019.pdf
TV13
műsorstruktúra
musorstruktura2018.pdf
Élő adás
TV13 élő adás
vissza…
Back (history)

A tavasz már önmagában elég okot ad az ünneplésre. Bár a tél hidegét és csillogását is lehet élvezni, kinek ne esne jól, hogy végre erősödik a napfény, szépülnek a növények, csicseregnek a madarak. Mindennek örömét tetőzhetjük március 8-án a nőnappal, amikorra szerencsére senki nem írja elő, hogy csak a hölgyeket lehet ünnepelni.


Meteorológiai és csillagászati tavasz – a kettő korántsem ugyanaz. Olyan szerencsések vagyunk mi mindannyian, akik a mérsékelt éghajlaton élünk, hogy nekünk van tavaszunk. (Nem úgy, mint a trópusokon.) Amikor még nincs kánikula, de már éppen jó és jókedvű minden. A meteorológiai tavasz március 1-jével kezdődik és 3 hónapon át tart.

Csillagászati szempontból az évszakok váltakozását a Föld Nap körüli keringése és tengely körüli forgása befolyásolja. A tavaszi nap-éj egyenlőség ideje a tavasz csillagászati kezdete, amikor a Nap az Egyenlítő felett van délben. Ez az időpont kicsit évről évre változik, de ma már pontos számításokkal határozzák meg. Idén épp március 20-án, 3:50-kor lesz a tavaszi nap-éj egyenlőség, bár a legtöbben a március 21-ei dátumhoz kötik. Ez azért van, mert a római katolikus egyház a húsvét időpontjának könnyebb kiszámolása érdekében mindig március 21-ével számol.

A tavasz szimbolikájában meghatározó az újjászületés, a megújulás, újrakezdés. Ilyenkor a természet is felfrissül, újraéled, felhasználhatjuk ezt arra, hogy mi magunk is tiszta lappal indítsunk, elhagyjuk a rosszat, feleslegeset, új utakra lépjünk.

A nemzetközi nőnap eredete viszont 1917-hez vezet vissza, hazánkban 1948 óta ünnepeljük. Március 8. a nők iránti tisztelet és megbecsülés kifejezésének napja, ENSZ világnap. 1857. március 8-án New York-ban textilipari munkásnők tízezrei vonultak az utcákra emberibb munkakörülményekért és fizetésemelésért tüntetve. Később, a nemzetközi munkásmozgalom fejlődésével az emancipáció is jobban előtérbe került: 1866-ban az I. Internacionálé első kongresszusán határozatot fogadtak el a nők hivatásszerű munkavégzéséről, hogy véget vessenek a sztereotípiának, amely szerint a nőnek a házi tűzhely mellett a helye. 1911. március 19-én tartották meg a világon először a nemzetközi nőnapot Ausztriában, Dániában, Németországban és Svájcban. Hazánk a nőnapi felhíváshoz először 1913-ban csatlakozott, a következő évben pedig már országszerte rendezvényeket szerveztek.

Tavaszünnepek

2020. március 5.