TV13
médiaajánlat
letölthető innen
tv13-mediaajanlat-2019.pdf
TV13
műsorstruktúra
musorstruktura2018.pdf
Élő adás
TV13 élő adás
vissza…
Back (history)

Koronavírus A legtöbb kerületi intézmény bezár

A koronavírus-járvánnyal szembeni védekezés és megelőzés érdekében, a kormányzati vészhelyzet kihirdetése alapján, valamint saját hatáskörében is eljárva rendkívüli intézkedéseket vezetett be március 16-ától (e hét hétfőtől) a XIII. kerületi önkormányzat is. Ezek mellett folyamatosan várhatók újabb döntések is, ám ezekről hétfői lapzártánkig még nem született végleges döntés, illetve egyes területeket illetően – mint például az óvodai és bölcsődei közétkeztetés biztosítása – zajlik az igényfelmérés. Az újabb, részletes intézkedésekről lapunk, valamint az önkormányzat média- és kommunikációs felületein lehet majd folyamatosan tájékozódni.

A városrész a szükséges feladatok meghatározása, a hatékony intézkedési tervek elkészítése és végrehajtása érdekében Krízis Menedzsment Munkacsoportot hozott létre. A grémium tagja a humán területért felelős alpolgármester, a jegyző, az aljegyző (egyben közbiztonsági referens), a sajtó- és kommunikációs referens, az informatikai referens, az önkormányzat gazdasági társaságainak vezetői és az önkormányzati intézmények vezetői.

Dr. Tóth József polgármester a Hírnököt március 16-án arról tájékoztatta, aznap öt kerületi állampolgárnak kellett hatóságilag elrendelt házikaranténban tartózkodnia, amelyikükről a családja valamilyen okból nem tud gondoskodni, azoknak az önkormányzat házi segítségnyújtás keretében biztosítja az ellátást, velük a megfelelő kommunikációs csatornákon veszik fel a kapcsolatot. A kerület felkészült arra is, hogy a következő időszakban növekedni fog a városrészben a kötelező házikaranténban lévők száma. Ennek anyagi forrásait az önkormányzat megelőlegezi, de reméli, hogy a későbbiekben állami-kormányzati segítséggel pótolják az összeget.

Ami a március 16-ai lapzártánkkor ismert részleteket illeti, az egyik legfontosabb döntés, hogy a kerületben működő óvodákban és bölcsődékben hétfőtől rendkívüli szünet vette kezdetét. Hétfőn (azaz március 16-án) és kedden azoknak a szülőknek a gyermekeit még fogadták, akik a váratlan szünet elrendelése miatt egyelőre nem tudták megoldani gyermekük felügyeletét. Szerdától, azaz március 18-ától azonban valamennyi XIII. kerületi óvoda és bölcsőde bezárt – beleértve a magánóvodákat és -bölcsődéket is –, azonban az önkormányzat négy kijelölt intézményben napközbeni gyermekfelügyeletet biztosít mindazoknak – így a magán-gyermekkertekbe járó kicsinyeknek is –, akiknek a szülei másképp nem tudják megoldani az elhelyezését. Ez igaz a magán-gyermekintézményekre is. Hogy melyik négy intézményt jelöli ki a városrész, arról hamarosan tájékoztatást ad, de a területen dolgozó munkatársak folyamatosan tájékoztatják a szülőket az intézkedésekről.

A polgármester hangsúlyozta, a tavaszi vagy a nyári szünidei ellátáshoz hasonlóan – igény esetén – ebben a veszélyhelyzeti időszakban is biztosítják a közétkeztetést a kerületi általános és középiskolákban, s ezt most kiterjesztik az önkormányzati, valamint a magánóvodákra, -bölcsődékre is. A beszállítóval zajló egyeztetésektől függően, de a tervek és a városrész szándékai szerint az előrecsomagolt ételt a kijelölt intézményekben lehet majd átvenni.

Ami a nagyobb ellátórendszerekkel kapcsolatos intézkedéseket illeti, korlátozásokra kell felkészülni a Szegedi úti és a Visegrádi utcai Egészségházban egyaránt: várhatóan több szakrendelés is szünetelni fog (a fogászati rendelések korlátozását központilag írták elő – a szerk.), vérvétel, illetve laborvizsgálat átmenetileg csak a Szegedi úton lesz, illetve az önkormányzat kérésére sürgős esetben a háziorvosok végzik el. A korlátozások a háziorvosi ellátást egyelőre nem érintik, de az esetleges, átmeneti szakemberhiányra is készül a városrész egészségügyi szolgálata. Az előjegyzéses rendelések esetleges felfüggesztéséről, a szünetelő ellátásokról és a konkrét intézkedésekről a már említett médiafelületeken és várhatóan hírlevelekben is tájékoztatják majd a lakosságot.

A polgármesteri hivatalban a szervezeti egységeknél, osztályain a munkaszobákban nem tartanak ügyfélfogadást, ügyfélfogadási időben az Ügyfélszolgálati Irodán és a Szociális és Köznevelési Osztály ügyfélszolgálatán átveszik a papíralapon beadott kérelmeket, indokolt esetben itt telefonon biztosított az ügyintézőkkel való konzultáció. Kérnek mindenkit, hogy csak a legszükségesebb, halaszthatatlan ügyekben jelenjenek meg személyesen, lehetőség szerint e-mailben és telefonon érdeklődjenek, valamint az elektronikus ügyintézést vegyék igénybe.

A XIII. Kerületi Közszolgáltató Zrt. Béke utcai ügyfélszolgálata sem tart nyitva, személyes ügyintézésre kizárólag a Lehel Csarnokban működő ügyfélszolgálaton van lehetőség, azonban ebben az esetben is kérik, hogy a polgárok csak a leghalaszthatatlanabb ügyekben vegyék igénybe, a bejelentéseket elsősorban a kozszolgaltato@kozszolgaltato.bp13.hu e-mail-címen tegyék meg, telefonon és elektronikus úton intézzék el ügyeiket.

A kerületben működő Nővér utcai és Radnóti Miklós utcai tanuszodák is bezártak. Az Angyalföldi Sportközpont és az Újpalotai úti sporttelep is zárva tart. A kerületben működő mind a tíz nyugdíjasklub működését felfüggesztették, de azok az idősek, akik továbbra is igénylik a közétkeztetést, a kijelölt intézményben vehetik át az ételcsomagot, vagy szükség esetén kiszállítják nekik. Az önkormányzat bezárta a kerületi játszótereket, zárva tart a Prevenciós Központ és a Láng Művelődési Központ is, az Angyalföldi József Attila Művelődési Központ (AJAMK), valamint a RaM – Radnóti Miklós Művelődési Központ esetében a meghirdetett rendezvények elmaradnak, és a terembérlési lehetőségek is szünetelnek. Nem zárt be viszont az önkormányzat Szabolcs utcai nappali melegedője, mivel a helyi hajléktalanellátásnak ez egy nélkülözhetetlen intézménye.

Dr. Tóth József kérdésünkre, miszerint tervezi-e, hogy a szükséghelyzet adta lehetőségével élve magához von-e bizonyos jogköröket, hangsúlyozta: alapvető célja, hogy az önkormányzat képviselő-testülete és minden bizottság folyamatosan ülésezzen, a nyilvánosság biztosítása azonban kérdéses, azt vélhetően a helyi médián, leginkább a TV13 közvetítésén keresztül lehet átmenetileg megoldani.

A polgármester elmondta azt is, az önkormányzat és intézményeinek ama dolgozói is megkapják a fizetésüket, akik a járvány miatt kiesnek a munkából. Ugyanakkor vannak olyan ellátók, ilyen az egészségügyi szolgálat, melyek esetében az állam a finanszírozó, így például a kerületben dolgozó orvosok, nővérek javadalmazásának biztosítása is a kormányzati szervek feladata.

Ezekben a napokban számos állampolgári kérdés is felmerült, például a parkolás ingyenessé tétele oly módon, ahogy az a karácsonyi időszakban lenni szokott. Ám erről a Fővárosi Közgyűlésnek dönthet, a kerület nem. Ami a nehéz helyzetbe került vállalkozások adókönnyítését illeti, a polgármester elmondta, nem szabnak ki külön pótlékot vagy bírságot azokra, akik a március 15-ei határidőig nem teljesítették az esedékes helyiadó-előlegre vonatkozó kötelezettségüket. Települési támogatást továbbra is egyénileg lehet igényelni, ugyanakkor nem függesztik fel a társasházak közterületi takarítási kötelezettségének ellenőrzését, mivel a köztisztaság biztosítása ebben az időszakban is fontos kérdés.

A bezárt helyszínek, intézmények vagyonbiztonságáról a kerületi rendőrséggel és a közterület-felügyelettel közösen gondoskodnak. Az önkéntes karantén esetleges terjedése miatt a városrészben zajló bérlakásépítések nem állnak le, viszont például az intézményekben zajló kisebb-nagyobb rekonstrukciókon dolgozóknak mostantól megelőzési célzattal nyilatkozniuk kell az előírt protokoll szerint, hogy az arra illetékesek dönthessen a további foglalkoztatásukról.

Dr. Tóth József végül arra is kitért, sajnálattal ugyan, de az önkormányzat úgy döntött, a tavaszi sonkautalvány-osztást is elhalasztja a kerületi lakosok biztonsága érdekében. Ezt mindenképp pótolják a vészhelyzet megszűnése után, előreláthatólag az ősz folyamán, így idén is két utalványosztás lesz.

Ismételten kéri, hogy az itt élők fogadják meg az ajánlásokat, úgymint higiéniás előírások betartása, tünetek esetén otthonmaradás, tömegközlekedés lehetőség szerinti mellőzése, társas együttlétek korlátozása. Az önkormányzat továbbra is mindent megtesz a kerületi lakosok védelme érdekében. A polgármester előre is köszöni mindenki megértését, türelmüket és együttműködésüket kérve.


Hiteles információ koronavírusról


Ha kérdése van a korona vírussal kapcsolatban, hívja a Nemzeti Népegészségügyi Központot a +36 80 277 455-ös és a +36 80 277456-os számon. Az információs vonal a hét minden napján 24 órában elérhető, mobil- és vezetékes telefonról is tárcsázható. A fertőzésről folyamatosan frissülő információk a koronavirus.gov.hu vagy az nnk.gov.hu weboldalon érhetők el. A koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs e-mailes elérhetősége: koronavirus@bm.gov.hu. A levelekre a központ a lehető legrövidebb időn belül ellenőrzött, hiteles választ küld.

Korlátozások, felelős gondoskodás

2020. március 16.

Fotó: Balogh Zoltán / MTI