TV13
médiaajánlat
letölthető innen
tv13-mediaajanlat-2019.pdf
TV13
műsorstruktúra
musorstruktura2018.pdf
Élő adás
TV13 élő adás
vissza…
Back (history)

Mesélők a képernyőn
Hogyan lesz az óvó néniből YouTube-sztár?

Március közepe óta mesélnek az óvónők a kerületi tévében, így próbálják elérni a rájuk bízott gyerekeket. Szeretnék bennük tartani a lelket, és az is cél, hogy oldják a gyerekekben és a szülőkben is felgyülemlett feszültséget.


– Rögtön igent mondtam, amikor felkértek rá – felelte érdeklődésünkre Eszlényi Györgyi, a Mese Tagóvoda óvodapedagógusa. – Azért is vállaltam, mert szeretek mesét mondani a gyerekeknek. A mese mindent meg tud fogalmazni, olykor a kimondhatatlant is, oldja bennünk a frusztrációt, ezenkívül arra is alkalmas, hogy vigasztaljon.

Az óvónő felettébb kedveli a népmeséket, ezúttal azonban a gyerekek által jól ismert Lázár Ervinhez „fordult” segítségért, két olyan fabulát választott, amelyet a több nemzedéket megörvendeztető remek író Julinak, a beteg kislánynak címzett. Tartalma röviden összefoglalható: Cserkesz, a képzeletmanó elviszi a lázrózsákat. Eléggé hitelesnek tűnő mese. A másik történet, amivel az óvónő meglepte tanítványait, a virágszemű Varga Julcsáról szól, ebben a tavasz és a sokszínűség dominál, ezért is esett rá a választása.

– A következő alkalommal két Móra Ferenc-mesét fogok a gyerekeknek elmondani – újságolta Eszlényi Györgyi –, nagy örömmel teszem, hiszen csupa jó visszajelzést kaptam eddig. Olyan gyerekektől is, akik az óvodáskorból kinőve már iskolába járnak, de láttak a tévében vagy a TV13 YouTube-csatornáján, ami azért jó, mert így egy kicsit az örökkévalóságnak is mesélünk. Az RTL Klub műsorában is szerepeltünk egy-egy bevágás erejéig, többen felhívtak, hogy látták: benne vagyunk a tévében. Jólesett. Kedvet kaptunk a dologhoz, immáron videós mesélést is tartunk azoknak a gyerekeknek, akik igénylik.

Az óvónőt arról is megkérdeztük, mire számít, meddig kell nélkülözniük a személyes jelenlétet? Azt a választ kaptuk, még tart a nehéz helyzet, de bármikor szívesen mesél a gyerekeknek, ha erre bárki megkéri. – Reméljük azért, hogy hamarosan visszatérhetünk, hogy élő mesével segítsük a gyerekeket a bezártság okozta negatív érzések csillapításában és a pozitív élmények előcsalásában. A jó mindig győz, ezt mondjuk el nekik, amikor mesélünk. Hiszem, hogy ez így lesz a valóságban is.


Rátkay Anilla, a Pöttyös Tagóvoda újdonsült nyilvános mesélője szintén azonnal jelentkezett, amikor a tévések felkínálták a lehetőséget. Az óvónő a Megszeppent esőcsepp meséjét vitte magával (Bernáth Zsolttól) és ott volt a tarsolyában Zelk Zoltán örökbecsűje, A patak meséje is. A gyerekek és a szülők közül többen díjazták a tévés szereplést, valaki pedig azt üzente, hogy le is töltötték a videót, mert a gyerekek szerették volna hallani és újranézni az óvó nénit.

– Azért ez más, mintha én magam vettem volna fel a telefonommal – mondta Rátkay Anilla –, a tévés szerepléshez ugyan nem vagyunk szokva, de nem bánom, hogy nem nekem kellett elkészítenem. Huszonöt gyerek volt rám bízva az óvoda középső csoportjában, úgy engedtem el őket, hogy sejtettem, nem pár napig tart a járvány. Most azonban már nagyon hiányoznak, miközben a pihenés nem jött rosszul, de a gyerekek ebben a korban egy-másfél hónap alatt is sokat fejlődnek, amit most sajnos nem látunk. Vannak azért olyan szülők, akik visszajeleznek, és elmesélik, hogyan élik meg a gyerekekkel a bezártság heteit. Érdekes, az aggaszt a legjobban, hogy mi lesz, amikor visszaállunk. A járvány emlékei ott lesznek bennünk, a közös félelem, hogy elkaphatjuk, gyerekben, felnőttben egyaránt megmarad. Amúgy pedig arra is szoktam gondolni, hogy az őrült közlekedés és a pörgés elhagyása nem is olyan rossz dolog, lehet, hogy így, ebben a nyugodt, megfontoltabb tempóban kellene folytatnunk az életünket. Az Egyesített Óvodának és a TV13-nak nagyon köszönöm a lehetőséget és szívesen vállalnék még ilyen jellegű felkérést.


Rab László

A jó mindig győz

2020. május 10.