TV13
médiaajánlat
letölthető innen
tv13-mediaajanlat-2019.pdf
TV13
műsorstruktúra
musorstruktura2018.pdf
Élő adás
TV13 élő adás
vissza…
Back (history)

Maszkosztás Józan László önkéntes a kerületben

Sokszor tűnik föl mostanában a XIII. kerület különböző pontjain Józan László, a Vígszínház Junior Prima díjas színművésze. Biciklivel vagy rollerral közlekedik. Szájmaszk mindig van rajta. És kesztyű is. Pakkokkal megrakodva kerekezik. Miként lapunk megtudta: önkéntesként segít itt a rendkívüli helyzetben. De nem csak erről beszélgettünk vele.


– Még soha nem voltam ilyen hosszú időn át színház nélkül. Az elején nem is tudtam leállni mentálisan, sőt, fizikailag sem. Őze Lajos mondta, hogy a színészet szellemi és fizikai teljesítmény, és mindkettőt folyamatosan karban kell tartanunk. Tényleg így van, a színészet állandó készenléti állapot. Amikor elrendelték a karantént, én még nem is igazán tudtam kezelni a helyzetet: a szerepek még dolgoztak bennem, hiszen május végéig ki voltak tűzve az előadásaim. Képtelen voltam leállni, akár egy versenyló: hiába érnek be vele a célba, szüksége van még egy körre, hogy megnyugodjon. Hetekig minden egyes reggel úgy keltem, hogy este előadásom lesz. Nagyjából csak április közepén „hagyták el” a testemet a szerepek – mondja Józan László a Hírnöknek.

Akkor már azon kezdett gondolkodni, hogyan és mivel töltse föl a kényszerű szabadidejét. Először csak a barátokat hívta föl telefonon, nincs-e szüksége valakinek élelemre, gyógyszerekre, egyebekre, szívesen főzne is rájuk. Többen kértek tőle segítséget. Aztán már rendszeresítette a bevásárló útjait. Főként a XIII. kerületben.

– Az én családom Kárpátalján él, sajnos anyukám és nagymamám már nincs közöttünk. De lett egy fogadott nagymamám, aki a kerületben, a Tátra utcában lakik. Nyolcvanéves, nagyon stramm, és minden előírást betart. Én vásárolok be neki, illetve kollégám, Csiby Gergely is segít néha, ő a zöldségeket szerzi be a pótnagymamámnak. S ha már így alakult, a környéken több ismerősnek, barátnak is viszek élelmiszereket, amiket kérnek. Két hete pedig felajánlottam a kerületi önkormányzatnak, hogy szívesen részt veszek a védőmaszkok kiszállításában. A Vizafogón jártam végig házakat. Nekem is segít elsősorban lelkileg, ha másokért tehetek – említi Józan László.

S hogy szerinte mikor nyithatnak a színházak?

– Több időpontot is hallani, de még senkinek sincs pontos információja. Annyi bizonyos: nem lesz könnyű visszaállnunk ennyi kihagyás után. Még akkor sem, ha közben felidézzük magunkban a szerepeket, az előadásokat. Velem előfordul, hogy teljesen váratlan pillanatban beugrik egy jelenetem valamely produkcióból – lehet az a Vígből vagy a Rózsavölgyi Szalonból –, és mondom magamban a szöveget, fejben lefuttatom az adott szituációt. Megnyugszom, amikor hiba nélkül a végére érek. De nem úgy lesz, hogy onnan folytatjuk, ahol abbahagytuk. Mindegyik előadásunkat újra kell próbálnunk gyorsított tempóban. Persze nagyon várom, hogy újra színpadon legyek. Ez a munkám, és ezt az élő létezést nem pótolhatják a videók, amelyeket ebben a nehéz periódusban készítünk a közösségi oldalakra. Ott nem érezzük a közönséget. Márpedig a színház tőlük is színház.


KAR

Várom, hogy újra színpadon legyek

2020. május 10.