TV13
médiaajánlat
letölthető innen
tv13-mediaajanlat-2019.pdf
TV13
műsorstruktúra
musorstruktura2018.pdf
Élő adás
TV13 élő adás
vissza…
Back (history)

A kerület mintegy 2800 PCR-tesztet vásárolt a koronavírus okozta COVID-19 betegség kiszűrésére. Elsőként az egészségügyi dolgozókat vizsgálták, mindannyiuk eredménye negatív. Emellett az önkormányzat összes munkatársát is tesztelik. A városrésznek eddig kétmilliárdos többletköltséggel járt a védekezés.


Az önkormányzat eddig összesen 160 ezer szájmaszkot szerzett be saját forrásból: mosható textil szájtakarót kaptak a veszélyeztetett korosztályba tartozó 60 éven felüliek és a rászorulók, sebészeti maszkokat pedig a kerületi kórházaknak is felajánlottak. Ezekben a hetekben – az önkormányzat felkérésére – pszichológusok és jogászok is naponta segítik telefonon keresztül azokat, akik ezt igénylik. A városrész 600 millió forintot különített el a járvánnyal kapcsolatos védekezésre, ebből 300 milliót a segélyezésre. Ez utóbbira tavaly egész évben 700 millió forintot fordított, ez az összeg pedig idén év végéig a duplája is lehet. Összességében – a kieső bevételekkel és a megnövekedett kiadásokkal – jelenleg kétmilliárd forintra tehető a járványnak a városrész költségvetésére gyakorolt hatása.

Ami a részleteket illeti, az önkormányzat saját beszerzéseiből százezer a sebészeti és hatvanezer a mosható textilmaszk. Utóbbiakat munkatársai eljuttatták a különösen veszélyeztetett korosztályba tartozó 60 éven felülieknek és a rászorulóknak. Emellett pedig a kerületi partnerkártyával rendelkezők is igényelhettek maszkot, ezeket a városrész munkatársai a kerület csomópontjain is osztották, illetve a sebészeti maszkok egy részét az önkormányzat felajánlotta a helyben működő kórházaknak, de kaptak belőlük a Lehel Csarnok vásárlói is.

Ugyancsak saját forrásból szerzett be a kerület mintegy 2800 PCR-tesztet – ez jelenleg a legmegbízhatóbb a koronavírus okozta COVID-19 betegség kiszűrésére –, valamint a fővárostól is kapott 341 darabot. Minden önkormányzati munkatársnak biztosítják ezt a vizsgálatot, mielőtt újra megnyílnak a hivatalok és az intézmények a városrész lakói számára, hiszen ezzel a szűréssel az itt élők egészségét is védik. A fokozatos enyhítésekre felkészülve fontos, hogy a városrész – mind a munkatársai, mind a kerületi lakosok egészségének védelme érdekében – megbizonyosodjon arról: nincs fertőzésveszélynek kitéve az, aki önkormányzati intézményt keres fel. Elsőként a XIII. Kerületi Egészségügyi Szolgálat dolgozóin végezték el a szűrővizsgálatokat; mindenkinek negatív lett az eredménye.

Az önkormányzat munkatársai a veszélyhelyzet március 11-ei kihirdetése óta mintegy tizenötezer alkalommal segítettek bevásárolni, ügyet intézni azoknak a 65 év feletti lakóknak, akik ezt kérték. Ebben az időszakban eddig nagyjából 48 ezer adag ételt kaptak az igénylők. A bölcsődés, óvodás, iskolás gyermekek és nyugdíjasok étkeztetése továbbra is biztosított.

Az önkormányzat – a társasházak feladatkörébe tartozó járdatakarítást segítve – április 20. és május 8. között elvégezte a 800 ezer négyzetméternyi kerületi járdafelület vizes technológiájú, fertőtlenítőszeres takarítását is.

Háromezer teszt, 160 ezer maszk

2020. május 20.

Járványhírek Önkormányzati szűrővizsgálat a munkatársaknak