TV13
médiaajánlat
letölthető innen
tv13-mediaajanlat-2019.pdf
TV13
műsorstruktúra
musorstruktura2018.pdf
Élő adás
TV13 élő adás
vissza…
Back (history)

Április végén a miniszterelnökünk bejelentette, majd egy nappal később kormányrendelet is napvilágot látott arról, hogy május 4-étől Budapest és Pest megye kivételével a március eleje óta tartó szigorú korlátozó intézkedések nagy részét megszüntetik, többek között megnyílhatnak a szabadtéri fürdők – vidéken. Május 18-ával Budapesten is enyhítették a koronavírusos szabályokat, a kijárási korlátozások megszűntek, a fővárosi strandok, szabadtéri fürdők is fogadhatnak vendégeket.

A bejelentést követően a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. (BGYH) azt nyilatkozta, hogy kétlépcsős nyitással számolnak. Első körben fürdői közül május 30-án megnyitják többek között a Palatinus, a Paskál, a Pesterzsébeti, a Csillaghegyi és a Római strandot, a fedett fürdőiket pedig csak később, egy második lépcső részeként, ha a járvány feltételei tovább javulnak. A döntés logikus volt, mert a strandfürdők jellemzően nagy területen fekszenek. A fürdővendégek számának korlátozásával, az előírt távolságok betartásával csak annyira kockázatos a fürdőzés, mint egy parkban sétálni.

De hol van a felsorolásból az ezeknek a feltételeknek megfelelő, a kerület közkedvelt Dagály fürdője? Érthetően sokan érdeklődnek: mi van vele, mikorra várható a nyitása? A fürdőt áprilistól üzemeltető Nemzeti Sportközpontoknál érdeklődtünk. Hivatalos tájékoztatást nem kaptunk, de megtudtuk, jelenleg nagy munkák folynak a fürdőben, emiatt pontos időpontot nem tudnak mondani. Azonban lapzártánk előtt informálisan megtudtuk, várhatóan június második felében már nagy valószínűséggel látogatható lesz a strandfürdő. A Dagály Termálfürdő megnyitásának pontos időpontjáról a Nemzeti Sportközpontok (NSK) hivatalos honlapja ad majd tájékoztatást az érdeklődőknek.

Sokan feszegetik: egyáltalán mi van már megint a népszerű fürdő körül?

Visszatekintve, meglehetősen mozgalmas éveket tudhat maga mögött a Dagály Gyógyfürdő. 2015 decemberében az állam átvette a Dagály tulajdonjogát. A létesítményt 2016 őszén zárták be a vizes világbajnokságra való készülés, az ehhez kapcsolódó átalakítások, munkák miatt. Kormányberuházásból a fürdő területén felépítették a Duna Arénát. A világverseny után működtetését, fenntartását az arra illetékesek a nyereséges strandfürdővel együtt képzelték el. Azonban ezt az üzemeltetési konstrukciót – így együtt – sem a főváros, sem az úszószövetség, sem a XIII. kerület, sőt akkor még a többi budapesti uszodát is fenntartó Nemzeti Sportközpontok sem vállalta. (Az uszodai létesítmény éves fenntartási költsége egymilliárd forint körüli.)

A felújított strandfürdőt 2018 nyár végén nyitották meg újra. Az első időszakban a Dagályt a Duna Arénát üzemeltető Budapest 2017 Nonprofit Kft. működtette. Nem sokkal később társüzemeltetőként becsatlakozott a Budapest Gyógyfürdői Zrt. A cég a Duna Arénáról leválasztott strandfürdőt 2019 elejétől pedig már egyedül bérelte és működtette, egészen idén március végéig.

Egy március 19-én kelt hivatalos közlemény szerint a Nemzeti Sportközpontok 2020. március 31-ével üzemeltetésébe vette a Dagály Termálfürdő, Strandfürdő és Uszodát a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt.-től. Az átadás-átvételt követően a létesítményben műszaki karbantartási munkák kezdődtek. A koronavírus terjedésének akadályozása érdekében az elrendelt veszélyhelyzet idején a zárva tartott fürdőben a munkák szüneteltek, majd a szigorú védőintézkedések enyhítését követően folytatódtak.

Ha már az enyhülő vírusjárvány idején való strandolási lehetőségekről esik szó, érdemes a szakértői tanácsokat, intéseket megfogadni. A közterekhez hasonlóan a fürdőkben is nagyon fontos a távolságtartásra figyelni. A legjobb, ha a medencéket úszásra használják. Az országos tiszti főorvos, Müller Cecília szerint lehet ugyan játszani is a vízben, de most a „sport és a napfény lehetőségének” a kihasználása legyen az elsődleges. A fürdők üzemeltetőinek kell tudniuk és betartaniuk azt, hogy a strandokra hány vendég engedhető be egyszerre. A medencéknél egy főre legalább 4, a „szárazföldi” részeken pedig egy strandolóra minimum 16 négyzetméternek kell jutnia. A fedett medencék egyelőre nem használhatók. A fürdőépületekben lévő öltözők, zuhanyzók, mosdók megnyithatók, de óránként szükséges ezek takarítása, fertőtlenítése. A medencék korlátait sokan megfogják, ezeknél félóránként szükséges a fertőtlenítés.

A megszokottnál is nagyobb hangsúlyt kap a fürdőzők felelőssége. Ez azt jelenti, hogy betegen senki ne menjen közfürdőbe. Kötelező az elő- és utózuhanyozás a medencék használata előtt és után. Még nem használhatók a gőzfürdők és a szaunák. Müller Cecília elmondása szerint akkor kerülhet szóba újbóli megnyitásuk, ha majd a fedett medencék is beüzemelhetők lesznek.

Befejezésül, ami pedig a Dagályt illeti, kedvelői azt várják, hogy a most folyó munkálatok elvégzése után végre befejeződik a fürdő „hányatott sorsa”!

J. G.


Tanácsok fürdőzőknek


A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) összeállított egy úgynevezett Covid-kézikönyvet. Ebben a gyógy- és élményfürdők üzemeltetőit különféle tanácsokkal látják el a koronavírus-járvány miatti új helyzet kapcsán. Nem árt, ha azokat a fürdővendégek is tudják. Ezek közül a fontosabbak az alábbiak.


Hullámzó strandfürdősors

2020. júnuis 4.

Szezonkezdet
Június második felében várható a Dagály megnyitása