TV13
médiaajánlat
letölthető innen
tv13-mediaajanlat-2019.pdf
TV13
műsorstruktúra
musorstruktura2018.pdf
Élő adás
TV13 élő adás
vissza…
Back (history)

A kormány által beterjesztett törvényjavaslat alapján a március 11-én kihirdetett veszélyhelyzet várhatóan június 20-án véget ér. Ez a XIII. kerületet is alapvetően érinti, ezért a formálódni látszó jövőképről, az elmúlt időszak mérlegéről kérdeztük dr. Tóth József polgármestert. (Az interjú május 28-án készült.)


– Hogyan élte meg a rendeleti önkormányzást, hiszen a képviselő-testületben amúgy is minősített többsége van?

– Kerületi vezetőként számomra is egészen új dolog volt ez a helyzet, a „saját hatáskörben” történő joggyakorlás, hiszen sem a képviselő-testület, sem a bizottságok nem ülésezhettek. Elsődlegesen a napi ügyekre kellett koncentrálni, ehhez kialakítottam a saját játékszabályainkat. Csak olyan ügyekben döntöttem, hoztam határozatot, amelyek szigorúan határidőhöz kötöttek, mint például a zárszámadás. Minden intézkedésemet a frakcióvezetőkkel és a bizottsági elnökökkel egyetértésben hoztam meg, együttműködésüket köszönet illeti. Megállapodtunk, hogy a fajsúlyosabb, perspektivikusabb ügyeket csak akkor tárgyaljuk, ha újra ülésezhet a testület. Ebben az időszakban mintegy hatszáz szociális méltányossági kérelmet kellett elbírálnom, amelyek egyébként bizottsági hatáskörbe tartoznak.

– Mikor ülésezhet újra a képviselő-testület?

– Az említett vezetőkkel abban állapodtunk meg, hogy az áprilisi, májusi és júniusi előterjesztéseket egy összevont képviselő-testületi ülésen tárgyaljuk meg június végén, július elején. Bő harminc napirendről van szó, ilyen például az egészségügy középtávú stratégiája, a bűnmegelőzési koncepció, a rendőrségi, tűzoltósági és közterület-felügyeleti beszámoló, a térfigyelő rendszer bővítése, az intelligens kerület koncepciója, a családbarát, valamint a tízéves intézményfelújítási program.

– Milyennek tapasztalta a kerületi lakosság és a cégek hozzáállását az intézkedésekhez? Őket milyen mértékben sújtotta a válság?

– Köszönet illeti az itt élőket, legtöbbjük jogkövető és együttműködő volt. Sikeres volt a Maradj otthon! kampányunk. A félelem és bizonytalanság egyszerre jellemezte a hangulatot, majd a kitörni vágyás érzése kezdett felülkerekedni. A járványidőszakban 25 százalékkal megnőtt a különböző élethelyzetből fakadó szociális kérelmek száma. A legutolsó, április végi adat szerint a 2200 igénylő 40 százalékának ítélte meg az illetékes kormányhivatal az álláskeresési támogatást. Mi az üzletbérlőinknek háromhavi bérleti díjra fizetési halasztást adtunk, erre a háromszáz igénylő 70 százaléka volt jogosult, igazodva a foglalkozások szerinti kormányzati kritériumokhoz. A Lehel Csarnok bérlőinek 25 százalékos díjcsökkentést biztosítottunk.

– Hogyan kezelték az intézmények a járványhelyzetet?

– Az önkormányzati dolgozók 35-40 százaléka home office-ban látta el a munkáját, változott az ügyfélfogadás rendje is. Elértük a hetvenezer adagnyi ételkiszállítást, húszezer esetben nyújtottunk személyes gondoskodást. Bölcsődéinkben és óvodáinkban jövő hétre már 1500 gyermek elhelyezésére számítunk, saját egészségügyi protokoll mellett. Az egészségügyi szolgálatunknak kellett a legtöbb ellentmondásos kormányzati intézkedéssel megküzdenie. Ennek ellenére a háziorvosaink 90 százaléka dolgozott. Nehezíti az ellátást, hogy hét ápolónőnket elvezényelték a Korányi Intézetbe. Az egészségügyi rendszerünk július elejére állhat vissza a „normál” ellátásra. A gondozóházunk 42 idős lakóját, 26 dolgozóját leteszteltük, mindannyiuk lelete negatív lett, ahogy az önkormányzat és a szociális, egészségügyi és gyermekintézményeink összes munkatársánál eddig elvégezett, 1600 PCR-teszt eredménye is. A házi karanténban tartózkodó lakosok közül heti 5–25-nek lett pozitív a tesztje. Érdekesség, hogy 70 százalékkal megnőtt az általunk biztosított védőoltások iránti igény. A kerületben – a kiállított halotti anyakönyvi kivonatok száma alapján – nem nőtt a halálesetek száma. Sikerült elérni a célunkat: minél kevesebb megbetegedés, szövődmény és haláleset legyen. Ehhez szükségszerű, elégséges és arányos intézkedéseket hoztunk. A veszélyhelyzeti intézkedések várhatóan június 20-áig maradnak érvényben, addig áttekintjük, melyek maradhatnak, s melyek válnak indokolatlanná. Például a szociális kérelmek egyszerűsített beadásának megtartása már nem indokolt.

– Mekkora a kerület költségvetési egyenlege/deficitje a veszélyhelyzeti intézkedések miatt?

– Jelenleg 2,5 milliárd forintnál tartunk. Heti kockázatelemzéseinknek van egy optimista és egy pesszimista változata. A gépjárműadó állami elvétele hatszázmilliós elvonást jelent, az ingyenes parkolás további napi öt-hatmillió forintot, az idegenforgalmi adó kiesése újabb százmilliót, míg az üzletteraszok ingyenessége 35 milliót. A kiadásaink növekedése év végéig elérheti a 300-600 millió forintot. A pesszimista változat a költségvetésünk egynegyedét is „megmozgathatja”, amelyben az iparűzési adó esetleges kiesése újabb kettő–négymilliárd forintos mínuszt jelenthet. A szükséges forrásokat a jelentős tartalékainkból tudjuk átcsoportosítani. A megkezdett beruházásainkat folytatjuk, de lesznek halasztott kivitelezések, mint az újabb önkormányzati bérházé vagy a Gyöngyösi sétányon lévő óvoda felújítása. A jövő évi állami költségvetés sem kecsegtet sok jóval: várhatóan a gépjárműadó további elvonása, a négy-hatszoros szolidaritási hozzájárulás együttesen két-hárommilliárdos elvonást jelenthet úgy, hogy a gépjárműadó beszedését évi 80-100 millió forintért mi végezzük.

– Nem fél-e a kormány által „kitalált” különleges gazdasági övezetek létrehozása miatt?

Bár nem ugyanaz, de ez hasonlatos a Margitsziget elcsatolásához. Megjegyzem, az Alkotmánybíróság azóta sem tűzte napirendjére az azzal kapcsolatos beadványunkat, az önkormányzatok pedig akkor igencsak hallgattak. Szerintem a mostani törvénytervezet vonatkoztatható a kerületekre, ami nekünk milliárdos elvonást jelentene.

– Milyen programokkal éledhet újra a városrész?

– A rendezvénytervünket június végéig nézzük át, addig eldőlhet, hogyan alakulnak a rendezvények létszámkorlátai, így még kérdéses a díszpolgári elismerések és a XIII. Kerületért díjak átadási időpontja, ahogy a Pozsonyi Pikniké, az utcabálé vagy a Lakóközösségi Napoké is.

– Milyen tapasztalatokat vont le a járványhelyzetből, mi változhat a kerületben?

Az a település tudta jól kezelni a járványhelyzetet, ahol egyébként is magas az önkormányzati szolgáltatások színvonala, mint nálunk is, a kiterjedt közterületi wifi-hálózatunktól az egészségügyön át a szociális ellátórendszerünkig. A kerület jövője szempontjából érdekes távlatokat nyithat a home office hirtelen elterjedése, lehet, hogy húsz év múlva például a Váci úti irodafolyosó is szálloda- és lakóövezetté válik, a most ott dolgozók egy része már otthonról végzi majd a munkáját.

Kálmán Attila

Sokmilliárdos küzdelem

2020. júnuis 4.

Interjú Dr. Tóth József a színvonalas szolgáltatások és a járványkezelés kapcsolatáról, a kerület közeljövőjéről