TV13
médiaajánlat
letölthető innen
tv13-mediaajanlat-2019.pdf
TV13
műsorstruktúra
musorstruktura2018.pdf
Élő adás
TV13 élő adás
vissza…
Back (history)

Most, amikor az élet lassanként kezd valamelyest hasonlítani a járványt megelőző időszakra, egyre több szó esik arról, hogyan is teltek az elmúlt hónapok, mire tanított meg minket a járvány. Azt mindannyian éreztük, hogy sok mindent elvett tőlünk ez a szokatlan helyzet. De lehet, hogy cserébe kaptunk is: a napi rohanás helyett csendes leállást, az emberi kapcsolatok újraértékelését, az eddigiektől eltérő látásmódot.

Baranyai Beáta hastáncoktató több helyen, köztük újlipótvárosi lakásán levő stúdiójában is tart tanfolyamokat. Ezeken a középiskolásoktól a nyugdíjasokig sokféle korú nő vesz részt. Kilenc esztendeje vezeti a József Attila Művelődési Központban a hatvan és nyolcvan év közötti asszonyokból álló Senora csoportot. Az ide járó tíz-tizenöt idős embernek sokat jelent a jó közösség és persze a rendszeres testet, lelket erősítő tánc is. Ráadásul az önkormányzat jóvoltából számukra az oktatás térítésmentes. A járvány miatt természetesen ezekkel az órákkal is le kellett állni.

Mint Beáta mondja, ő pozitív ember, igyekszik mindennek a jó oldalát látni. Ugyanakkor tánc nélkül nem érzi teljesnek az életét. Tizennyolc éve csinálja és tizennégy éve oktatja. Nagyon elkeseredett, amikor március közepén kihirdették a veszélyhelyzetet, és az ezt követő hétvégén sorra telefonáltak, illetve írtak a tanítványai, hogy a jövő héten nem jönnek. A következő reggelen aztán azzal az elhatározással ébredt, hogy ebből a helyzetből is megtalálja a kiutat.

A hastánc online oktatását nehezen tudta elképzelni, egyrészt, mert nem volt hozzászokva, hogy ország-világ előtt „mutogassa magát”, másrészt mert idegennek érezte az online világot. A jó hangulatú személyes találkozásokat az internet nem tudja megadni. Ugyanakkor a tanításból él, tehát tennie kellett valamit. Március 17-én este hatra az addig is meglevő facebookos zárt csoportjában élő órát hirdetett. Ennek során először próbálta ki ezt a technikát. Döcögősen indult, bútorok tologatásával, a legjobb kameraállás és minden más technikai feltétel kipróbálásával.

De végül is a teszt elég jól sikerült. Utána napról napra, lépésről lépésre próbálta megtudni, hogyan is kell ezt csinálni. Sokat segített a férje, de a többi között például egy ismeretlenül megkeresett internetes jógaoktató is, aki már otthonosan mozgott ebben a világban. Ezután három ingyenes órát tett fel a Facebookra, amit több százan – nem csak a tanítványai – néztek meg. A következőkben megtanulta az internetes számlázást, és kidolgozta az online oktatás rendszerét. Hirdetett egy új kezdő és egy haladó csoportot. Az online órákat igyekszik ugyanolyan hangulatosan levezetni, mint előtte az élő oktatást.

Április vége óta a kult13 online adásai között is megtalálhatók Baranyai Beáta hastánc órái. A kéréssel az Angyalföldi József Attila Művelődési Központ kereste meg. A tíz részből álló sorozat oktatóvideói minden vasárnap este ötkor kerülnek adásba, és utána bármikor megtekinthetők a YouTube-on. A húszperces órák bemelegítést, alapmozdulatokat és levezetést tartalmaznak.

Az emberi kapcsolat a bezártság idején sem szűnt meg oktató és tanítványai között. Telefonon és interneten is rendszeresen kommunikáltak. Június elejétől már elindulhattak a várva várt személyes órák is. Ami az online tanítást illeti, Beáta azt mondja, nagyon bejött, és mindenki azt kéri, maradjon a jövőben is. Már csak azért is, mert – bár a hastánc az a műfaj, ahol még a másfél méteres távolság betartása is lehetséges – vannak, akik most még várnak a személyes megjelenéssel, mások pedig messze laknak, és a jövőben is inkább maradnának az online óráknál.

Visszatekintve az elmúlt három hónapra, Baranyai Beáta úgy látja: az első ijedtség után fantasztikus fejlődési lehetőséget adott ez a helyzet, és ő maga, férje és tizenhárom éves fia segítségével, olyan új útra lépett, amelyet éppen ez a kényszerű helyzet indított el. A tanítványaival a tánc mellett eddig is havonta összejöttek egy kis eszem-iszomra, beszélgetésre. Ahogy tíz esztendeje a nyári hónapokban hagyományosan megtartják a Szent István parki összejöveteleket.

Ezeken a jó hangulatú délutánokon főleg a tanítványai gyűlnek össze, de bárki csatlakozhat hozzájuk. Miután jól kitáncolják magukat a fűben, ha az idő engedi, sötétedésig „buliznak”. Az idei első ilyen esemény június elején már lezajlott, és remélhetőleg a járványhelyzet megengedi majd a következő, júliusi és augusztusi találkozást is.


Csop Veronika

Kényszerből fejlődés

2020. júnuis 20.

Baranyai Beáta hastáncoktató Új útra talált a leállás idején