TV13
médiaajánlat
letölthető innen
tv13-mediaajanlat-2019.pdf
TV13
műsorstruktúra
musorstruktura2018.pdf
Élő adás
TV13 élő adás
vissza…
Back (history)

Azt mindnyájan tudjuk, tapasztaljuk, hogy vannak olyan embertársaink, akik bal kézzel írnak, bal kezükben fogják a kanalat, az ollót. Hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy a balkezesség mindössze ennyiből áll, és nem jelent különösebb gondot az érintetteknek. Ez azonban koránt sincs így. Számukra ugyanis a jobbkezeseknek való eszközök használata komoly egészségügyi és mentális kockázattal járhat. És nem kevés emberről van szó: a felmérések szerint a fejlettebb országokban minden hetedik ember dominánsabban a bal kezét használja, és a balkezesek aránya folyamatosan nő.  


Voltak idők – nem is túl régen, még a múlt század közepe táján is –, mikor valamiféle defektusnak fogták fel a balkezességet, és a szülők és a pedagógusok is igyekeztek „leszoktatni” róla a gyerekeket. A változás a hetvenes években kezdődött: akik akkortájt jártak óvodába, iskolába, már egészen más hozzáállást tapasztaltak. Felismerték, hogy a balkezesség nem rossz beidegződés, hanem genetikai, biológiai eredetű.

Azóta már nemzetközi világnapja is van a balkezeseknek: augusztus 13-án a föld minden táján felhívják a figyelmet arra, milyen fontos a balkezesség felismerése, elfogadása, és az érintettek számára a megfelelő eszközök kifejlesztése és elérhetővé tétele. A mindennapokban azonban ma sincsenek könnyű helyzetben a balkezesek. Az erőszakos átszoktatás és a megbélyegzés ugyan már nem „divat”, de még ma sem mondható, hogy például egy, az iskolát kezdő balkezes az írástanulásnál jobbkezes társaival egyenlő esélyekkel indul. És akkor még nem is beszéltünk a pályaválasztási nehézségekről.

Szikora Melinda balkezes ergonómia specialista kerületünkben nőtt fel. Azt mondja, szerencsés, mert a hetvenes években az óvodában, majd később az iskolában nem gátolták abban, hogy dominánsan a bal kezét használja. De balkezes eszközök híján meg kellett küzdenie egyebek mellett a jobbkezes hegyezővel, a tükörírással, az elmaszatolt írással. Mikor édesapjától kapott egy balkezes ollót, rájött, micsoda különbség egy valóban a kezébe illő eszközt használni.

Négy évvel ezelőtt balkezes iskolai, irodai, konyhai, kerti és barkács eszközöket, valamint írást segítő és fejlesztő termékeket árusító internetes boltot nyitott a balkezes gyerekeknek és felnőtteknek. Egyebek mellett beszerezhető nála „balos” konzervnyitó, kés, dugóhúzó, mérőszalag is.

A mai pedagógusok már „békén hagyják” a balkezes gyerekeket, de nemigen tudják, hogyan segítsék őket. Ezt a főiskolán és az egyetemeken még ma sem tanítják. Fontos tudni, hogy a balkezesség nem csak kényelmi kérdés. A kezükbe nem illő eszközökkel való munka akár veszélyes is lehet. Gyakoriak az emiatt kialakuló mozgásszervi betegségek, balesetek, sőt a lelki sérülések is.

Az iskolába kerülő balkezes gyerek sok olyan eszközzel találkozik, amely a jobbkezeseknek nem okoz gondot, neki viszont igen, és ez számára frusztráló. Például az általunk használt balról jobbra haladó írásnál egy balkezes tolja az íróeszközt. A folyóírásnál a betűkötések is komoly feladat elé állítják őket. Egy jó, balkezeseknek való íróeszköz, hegyező, vonalzó megkönnyíti a gyerek dolgát.

Ha a jobbkezes szülő vagy pedagógus segíteni akar az írás elsajátításánál, akkor ajánlott a gyerekkel szembe állnia, és jobb kézzel vezetnie az ő bal kezét. A munkaterület helyes megvilágításával is segíthetünk: a balkezesek többnyire eltakarják írásukat, ráadásul a tantermekben balról érkezik a természetes fény, így kezük árnyékot vet a papírra. Sok múlik a megfelelően kialakított eszközökön. Ha a balkezes gyereknek egy jobbkezes ceruzahegyezőt adunk, akkor azt a bal kezébe fogva jobb kézzel fogja forgatni a ceruzát. Vagyis éppen a kevésbé koordinált kezét használja a nehezebb feladathoz. Nem biztos, hogy a pedagógus gondol rá: ha egy jobbkezes és egy balkezes tanuló ül egymás mellett, akkor a balkezes tanulót célszerű a pad bal oldalára ültetni, hogy a könyökük ne ütközzön. Azt is fontos figyelembe vennie, hogy a tárgyakat egy balkezes a másik oldalról közelíti vagy kerüli meg.

A pályaválasztásnál is szempont lehet a balkezesség. Szikora Melinda azt mondja, régebben a többi között fodrásztanulónak se vettek fel balkezeseket. Ma már ez nem akadály, mert sokféle, balkezeseknek tervezett olló létezik. Ugyanakkor ha egy balkezes ember például fogorvos szeretne lenni, akkor a hazánkban rendelkezésre álló fogorvosi berendezések kialakítása miatt ma még komoly nehézségekkel fogja szembetalálni magát.

A balkezeseknek szóló tájékoztató anyagokból, könyvekből még napjainkban is világszerte hiány mutatkozik. Biztató viszont, hogy az életüket megkönnyítő eszközök száma folyamatosan bővül, és így remény van rá, hogy előbb-utóbb nem csak elfogadott, hanem az ebből adódó nehézségektől mentes is lesz a balkezesség.


Csop Veronika

Balkezesek Világnapja

2020. augusztus 16.