TV13
médiaajánlat
letölthető innen
tv13-mediaajanlat-2019.pdf
TV13
műsorstruktúra
musorstruktura2018.pdf
Élő adás
TV13 élő adás
vissza…
Back (history)

Javában tart a Béke téri tehermentesítő főgyűjtőcsatorna első ütemének május végén kezdődött kivitelezése, ami ugyan sokat lendít majd a környék szenny- és csapadékvíz-elvezetésén, ám a munkálatok átmenti forgalomkorlátozásokkal is járnak, melyek a tömegközlekedést is érintik. Nem csoda, hiszen a rekonstrukció – nevével ellentétben – nem csak a Béke térre koncentrálódik, hanem annak tágabb vonzáskörében zajlik, egészen a Frangepán utcáig.

A fővárosi fejlesztésnek köszönhetően a szennyvíz többé nem károsítja majd a városrészt, hanem a XXI. század műszaki elvárásainak megfelelően a szennyvíztisztító telepekre jut, majd megtisztítva vezetik a Dunába. A budapesti és ezen belül a XIII. kerületi lakosok életszínvonala jelentősen emelkedik, a projekt tisztább, élhetőbb lakókörnyezetet teremt. A teljes beruházás összköltsége mintegy 3,7 milliárd forint.

Az uniós közbeszerzési közlönyben kihirdetett, a főváros nyílt tenderének győzteseként a szerteágazó munkálatokat a SADE-Magyarország Mélyépítő Kft. és a Colas Alterra Építőipari Zrt. konzorciuma végzi, ami jelenleg a tehermentesítő főgyűjtőcsatorna első ütemét jelenti. A beruházás nettó csaknem kétmilliárd-kilencszáznegyvenmillió forintba kerül. Az új gravitációs csatorna 1217 méter hosszú és 1,6 méter átmérőjű lesz. A konzorciumnak emellett ki kell váltania a nyomvonalba eső víz-, távhő- és egy gázvezetéket is. (Munkatársunk látványos felvételeken örökítette meg a beruházás egy-egy pillanatát.)

A fejlesztés során a túlterhelt hálózatot tehermentesítik, ráadásul a modern városszemléletnek megfelelően új ingatlanok is kapcsolódhatnak a bővített kapacitású csatornahálózatra. A munkálatok miatti korlátozások lehetőség szerint szűk körre koncentrálódnak, ami annak köszönhető, hogy a föld alatti közműhálózat bővítése nagyrészt útbontás nélkül zajlik, úgynevezett csősajtolási technológiával.

Sokak életét, a közlekedők mindennapjait könnyíti majd meg az új hálózat, ami találkozik a kerület régóta szorgalmazott elvárásával, hiszen nagyobb esőzésekkor a Béke tér alatti korábbi, szűk kapacitású csatornahálózat képtelen volt elvezetni a felgyülemlett vízmennyiséget. A fejlesztés során kiépülő korszerű főgyűjtőnek köszönhetően a szennyvíz és különösen szélsőséges időjárás esetén a csapadékkal kevert szennyvíz többé nem károsítja majd a környezetet, hanem a XXI. század műszaki elvárásainak megfelelően a szennyvíztisztító telepekre jut, majd megtisztítva vezetik a Dunába. A budapesti és ezen belül a XIII. kerületi lakosok életszínvonala jelentősen emelkedik, a projekt tisztább, élhetőbb lakókörnyezetet teremt. A teljes beruházás, tehát annak minden elemére kiterjedő várható összköltsége egyébként mintegy 3,7 milliárd forint.

Ami a projekt részleteit illeti, a hálózatbővítés részeként a Béke utcában, a meglévő főgyűjtővel részben párhuzamosan új főgyűjtőcsatorna épül a Béke tér és a Rozsnyay utca között. Ez utóbbi, új vezeték az Angyalföldi Szivattyútelep közelében csatlakozik majd a Rozsnyay utcai befogadó főgyűjtőre, mely így a Béke téren torlódó vizek gyorsabb leürítését teszi lehetővé, amellett, hogy a városrész központi területén végbemenő ingatlanfejlesztésekhez kapcsolódó, megnövekvő szennyvízelvezetési igényt is biztosítani tudja.

A csatornaépítéshez kapcsolódóan egyéb közmű-rekonstrukciók is zajlanak. Így vízvezeték kiváltása a Béke utcában (Fáy utca–Frangepán utca között), a Béke utca–Petneházy utca kereszteződésnél, valamint a Béke utca–Országbíró utca kereszteződésénél, továbbá távhővezeték kiváltása a Hajdú utcában és gázvezeték kiváltása a Fáy utca–Hajdú utca sarkánál.

K. A. I.


Villamosvágány-felújítás pótlóbuszokkal


A Béke téri főgyűjtőcsatorna bővítésével párhuzamosan, ahhoz igazodva – a BKV Zrt. beruházásában – zajlik a 14-es villamos augusztus 8-án kezdődött és csaknem három hétig tartó pályafelújítása. Emiatt augusztus 28-áig, péntekig a villamos rövidített útvonalon, Káposztásmegyer–Megyeri út és a Frangepán utca között közlekedik. A Frangepán utca és a Lehel tér között a 14-es jelzésű pótlóbusszal lehet utazni, amelyre a Lehel téren a piac oldalában, a Váci úton, a Frangepán utcánál pedig a 105-ös busz megállójában lehet felszállni. A két végállomás között a villamosvonallal párhuzamosan haladó pótlóbusz a villamosmegállók közelében, a 105-ös, illetve a 914-es busz megállóiban áll meg.

A pályafelújítási munkák a közúti forgalmat is érintik. Ezért augusztus 8-ától a munka befejezéséig megszűnt a balra kanyarodási lehetőség a Szegedi út és a Béke utca csomópontjában a Gömb utca felől érkezve a Szegedi útról a Béke utcára, valamint Újpest felől érkezve a Béke utcáról a Szegedi útra, az Országbíró utcából a Béke utcai csomópontban pedig csak jobbra lehet kanyarodni.

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) tájékoztatása szerint a 12-es villamospótló útvonala és megállóhelyei a BKK FUTÁR térképes felületén (bkk.hu/route/BKK_VP12) követhetők nyomon. A pótlóbuszra Angyalföld kocsiszínnél a 30-as busz, Rákospalota–Kossuth utcánál pedig a 125-ös busz megállójában lehet felszállni. A 14-es villamospótló útvonala és megállóhelyei ugyancsak megtalálhatók a BKK FUTÁR térképes felületén (bkk.hu/route/BKK_VP14). A pótlóbuszra a Lehel téren a piac oldalában, a Váci úton, Káposztásmegyer–Mogyoródi-pataknál pedig a 122-es busz végállomásán lehet felszállni.

Zajlik a Béke téri főgyűjtő bővítése

2020. augusztus 23.